H ΕΚΔΗΛΩΣΗ “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ” ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ Α. ΧΑΡΙΤΣΗ, Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Η συγκρότηση ευρύτατου προοδευτικού μετώπου, το οποίο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, δεν αποτελεί μόνο μία πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιων άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά συνιστά μία ιστορική αναγκαιότητα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας χθες (1/3/19) στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος», στο Διοικητήριο της Καλαμάτας, σε εκδήλωση με θέμα «Προοδευτικό Δημοκρατικό Μέτωπο. Η απάντηση στον Ακροδεξιό κίνδυνο».
Ομιλητές ήταν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο Κωστής Παπαϊωάννου, Εκπαιδευτικός, τ. Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπουργείου Δικαιοσύνης. Χαιρετισμούς απηύθυναν η υποψήφια για το ευρωκοινοβούλιο, με το συνδυασμό “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, ο Γ.Γ. Υποδομών και υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Δέδες και η Συντονίστρια της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Βεργινάδη, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ξιάρχος.
Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, σήμερα, μια ανάσα πριν από τις Ευρωεκλογές και μερικούς μήνες πριν από τις Εθνικές εκλογές, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον που θέτει κρίσιμα διακυβεύματα και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:
- Πώς θα αναχαιτιστεί η επέλαση των ακροδεξιών και νεοσυντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
- Πώς θα συνεχιστεί η αποκατάσταση στοιχειωδών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων ώστε να επανέλθει η κανονικότητα και το αίσθημα της ασφάλεια στις ζωές των ανθρώπων της εργασίας.
- Πώς δεν θα γυρίσει η χώρα μας στις εποχές όπου ένα μικρό κλειστό κλαμπ «κολλητών» είχαν προνομιακή πρόσβαση στα δημόσια ταμεία, υπονομεύοντας κρίσιμες υποδομές και υποθηκεύοντας την πολυπόθητη βιώσιμη και στιβαρή αναπτυξιακή προοπτική της χώρας στον βωμό του εύκολου κέρδους.
- Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτός ο κατακλυσμός της παραπληροφόρησης, των fake news, της δημιουργίας μίας εικονικής πραγματικότητας, η οποία αποτελεί και το βασικό όπλο της ακροδεξιάς σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η απάντηση σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, οδηγεί στην συγκρότηση του ευρύτατου προοδευτικού μετώπου, το οποίο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και δεν αποτελεί μόνο μία πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιων άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά συνιστά μία ιστορική αναγκαιότητα. Το μεγάλο διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας είναι η αντεπίθεση της Δημοκρατίας και αυτό κανείς δεν μπορεί να το φέρει εις πέρας μόνος του.
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, στο οποίο υπήρχαν άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε με έμφαση ότι θα ήταν ιστορικό σφάλμα, να μη συμπορευθούν δυνάμεις από την Αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία, ακόμα και δυνάμεις που μέχρι χθες αναφέρονταν στην κεντροδεξιά και αντιλαμβάνονται τα κρίσιμα διλήμματα αυτής της συγκυρίας, γιατί όταν το βασικό διακύβευμα δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη Δημοκρατία, δεν υπάρχει μεσαίος χώρος.
Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τις επερχόμενες ευρωεκλογές τις πιο κρίσιμες από συστάσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια διαψεύστηκαν οι μεγάλες προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών, που έχουν ανάγκη από ένα νέο μοντέλο για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, που θα νοιάζεται για την ανάπτυξη και που θα αντιλαμβάνεται ότι αν δεν είναι οι ίδιοι οι πολίτες συμμέτοχοι στις αποφάσεις, τότε δεν θα έχει κανένα μέλλον.
Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η μάχη απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, που είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος, θα δοθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ο φασισμός κάνει την εμφάνισή του στις γειτονιές, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας και όπου αλλού δεν υπάρχει μια ισχυρή προοδευτική παρέμβαση. Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, δίνει μία χρυσή ευκαιρία στις δημοκρατικές δυνάμεις να δημιουργήσουν τις αναγκαίες συνεργασίες και συνθέσεις για να υψώσουν ανάχωμα στην πορεία των νεοσυντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Μιλώντας για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι από τώρα ξεκάθαρο. Αν θα συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και των δυνάμεων της εργασίας ή αν η χώρα θα μετατραπεί σε ένα υβρίδιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού, με ισχυρές δόσεις ακροδεξιάς ρητορείας, που έχει υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην κριτική που έχει ασκηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλους να αναλογιστούν σε ποια κατάσταση θα βρισκόταν σήμερα η χώρα, αν δεν υπήρχε ένα ισχυρό κόμμα της αριστεράς και οι λαϊκές τάξεις είχαν αφεθεί βορρά στην ακροδεξιά. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί χωρίς ηγεμονισμούς, ως ίσος προς ίσο με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και με επίγνωση ότι η ενίσχυση των δυνάμεών του είναι απολύτως αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις των καιρών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και αυτή η εκλογική μάχη θα είναι νικηφόρα.
Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
Για την ανάγκη συστράτευσης με τον προοδευτικό χώρο απέναντι στην ακροδεξιά μίλησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και αναφέρθηκε στη δυναμική που παρουσιάζει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ως προς τα ποσοστά της. Σημείωσε όμως ότι τα ποσοστά της ακροδεξιάς στη χώρα μας τα έχει κρατήσει ο ελληνικός λαός σε επίπεδα κάτω του 10% και εξηγώντας τους λόγους είπε ότι:
«Ο πρώτος λόγος είναι πως ήταν πράγματι τυχερή η Ελλάδα και το λέω εγώ που δεν προέρχομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι στα χρόνια της κρίσης ένα κόμμα αριστερό κατάφερε να προσελκύσει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών που αιφνιδιασμένοι και τελείως αποπροσανατολισμένοι πολιτικά, τραβήχτηκαν, χάρις στο ΣΥΡΙΖΑ, αριστερά και δεν πήγαν εξ αιτίας της Χρυσής Αυγής σε μία ακροδεξιά κατεύθυνση.
Ο δεύτερος λόγος είναι η θυσία του Παύλου Φύσσα η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο»
Ακόμα ο κύριος Ραγκούσης είπε ότι σέβεται το χώρο του ΠΑΣΟΚ και για τα όσα αυτό του προσέφερε, επέκρινε όμως την σημερινή ηγεσία του και ιδιαίτερα την κα Γεννηματά για την στάση σε διάφορα θέματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μακεδονικό όσο και στην άρνησή τους να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ακροδεξιά.
Επίσης ο τέως υπουργός μίλησε για την ευκαιρία που χάθηκε λόγω της κυρίας Γεννηματά και του Κινήματος Αλλαγής για να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ δεν έμεινε στο απυρόβλητο και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τον οποίον επέκρινε για τους χειρισμούς του, λέγοντας ότι μείωσε την δύναμη του ΠΑΣΟΚ από το 13% στο 4%
Επικριτικός ήταν επίσης ο κ. Ραγκούσης με τους χειρισμούς και την σταση του τ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και κλείνοντας τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο κατά του ακροδεξιού κινδύνου.
Ο Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Τ. Γ.Γ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ο Κωστής Παπαϊωάννου, Εκπαιδευτικός, τ. Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπουργείου Δικαιοσύνης που πήρε στη συνέχεια το λόγο, αναρωτήθηκε «τι έχουμε στην Ευρώπη σήμερα;», για να δώσει αμέσως την απάντηση: «Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή πολιτικά project της ιστορίας, τη μικροδόμηση της διεθνούς της ακροδεξιάς» και συμπλήρωσε: «Η ακροδεξιά είναι παρούσα σήμερα σε 21 κοινοβούλια ευρωπαϊκά, είναι κυβερνητικοί εταίροι σε Αυστρία, Ιταλία, Φιλανδία, Σλοβακία, Λετονία, Βουλγαρία, στη Δανία στηρίζουν την κυβέρνηση, στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία υποτίθεται ότι είναι παραδοσιακές δεξιές δυνάμεις, αλλά έχουν τον πιο ακραίο δεξιό χρώμα».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαϊωάννου είπε, μεταξύ άλλων:
«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, μετά τον πόλεμο, δεν είχαμε τόσες ισχυρές ακροδεξιές, λαϊκιστικές, πολιτικές δυνάμεις, με τόση δύναμη στη γηραιά ήπειρο. Ποιος είναι ο στόχος τους; Να καταφέρουν να αυξήσουν τόσο τη δύναμή τους στο ευρωκοινοβούλιο, για να μπορούν να υπονομεύσουν τις αρχές της ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ιδέες που εκφράζουν οι ακροδεξιές δυνάμεις, δεν απειλούν να κερδίσουν κάποια αυξημένη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο απειλούν να γίνουν οι καινούργιες ηγεμονικές ιδέες της Ευρώπης η ακροδεξιά γίνεται λανθάνουσα επιλογή για μέρος του δημοκρατικού κοινού κακώς την αντιμετωπίζουμε ακόμα με όρους ψήφου διαμαρτυρίας η ακροδεξιά επηρεάζει την ατζέντα. Η ακροδεξιά διαμορφώνει πολιτικές, παίζει στο ταπί της κανονικότητας, για αυτό και οι επόμενες εκλογές απειλούν να γίνουν πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί μία δύναμη η οποία θα λειτουργήσει σαν χαλί στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και θα δράσει με όρους ηγεμονίας.
Είναι μονόδρομος η έλευση της ακροδεξιάς; Όχι δεν είναι προδιαγεγραμμένη. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η αριστερά στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και το πρόβλημα επίσης είναι ότι ολοένα και περισσότερες δυνάμεις αγκαλιάζουν την ατζέντα της ακροδεξιάς. Όπως επίσης και η κρίση των παραδοσιακών κομμάτων δεν οδηγεί μονοσήμαντα στην ακροδεξιά. Οδηγεί εκεί αν δεν υπάρχει άλλος ορίζοντας στην Ελλάδα».
Ακόμα μίλησε για «το θηρίο του εθνικισμού το χάιδεψαν πολύ, με το μακεδονικό το χάιδεψαν ακόμα περισσότερο» είπε αναφερόμενος τόσο στο το ΚΙΝΑΛ όσο και τη ΝΔ., λέγοντας ότι «εζυγίσθησαν και ευρέθησαν ελλιποβαρή».