«Η Δημοκρατικής Αριστεράς προσπάθησε να εκφράσει τους πολίτες, που αναζητούσαν ένα κόμμα σύγχρονο στη δράση του, τολμηρό στις επιλογές του, ανανεωτικό στην πολιτική του, που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τόνισε ο καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος πρόεδρος της, συζητώντας χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα με στελέχη και φίλους του κόμματος. «Η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι αξίζει η Δημοκρατική Αριστερά να ξαναπροσπαθήσει, ως δύναμη της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, να αποτελέσει συστατικό στοιχείο νέων πολιτικών λύσεων», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος κατά την παρουσία του στη «Μυλόπετρα» στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, όπου ήταν παρών και του μέλους της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ και Γραμματέας Πελοποννήσου του κόμματος, Μπάμπης Βακαλόπουλος.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος που βρέθηκε και στη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για την πορεία του κόμματός του είπε ότι από τον Δεκέμβριο του 2013 έως και τον Ιανουάριο του 2015, «έχουμε προχωρήσει ως κόμμα σε γενναία αυτοκριτική σε 3 προηγούμενα συνέδρια», σημειώνοντας όμως ότι «αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει, γιατί είμαστε θετικοί στην αυτοκριτική, όχι όμως στο αυτομαστίγωμα». Για τα λάθη της ΔΗΜΑΡ και το απογοητευτικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών είπε ότι έγιναν πολλά λάθη από τον Ιούνιο του 2012 έως και τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Με την είσοδο στην κυβέρνηση χάθηκε δυστυχώς το μισό ακροατήριο και με την έξοδο το υπόλοιπο», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Πού και πώς θα κινηθεί η ΔΗΜΑΡ
Σχετικά με το αν υπάρχει χώρος να κινηθεί η ΔΗΜΑΡ και πως τον προσδιορίζει, είπε ότι υπάρχει χώρος για την ανανεωτική αριστερά και τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, υπογραμμίζοντας όμως πως «προέχει να ανασυντάξουμε τον χώρο μας, τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς», ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτείται ρήξη του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με τον νεοφιλελευθερισμό και με τις συντηρητικές πολιτικές». Όσο για το ενδεχόμενο συνεργασιών σημείωσε: «Στη νέα προσπάθεια δεν χωράνε όσοι δεν διαφοροποιούνται από τις συντηρητικές πολιτικές. Το περιθώριο των ευρύτερων συνεργασιών μας συναρτάται με το βαθμό που θα διαφοροποιηθούν άλλες δυνάμεις από τις συντηρητικές πολιτικές και θα αντιπαρατεθούν στον νεοφιλελευθερισμό».
Εξειδικεύοντας τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ είπε ότι το κόμμα του «δεν δέχεται την άσκηση μίας αδιέξοδης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής» και συμπλήρωσε: «Δεν έχει θέση ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και καθόλου προοδευτικός και ο λαϊκισμός, δεξιός και αριστερός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά χωρίς αλλαγές και δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».
Σχετικά με την κρίση και την διέξοδο από αυτή, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε «δεν μας αξίζει μία συντηρητική πολιτική που κρατά δέσμια τη χώρα. Δεν αρκεί όμως η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του. Εκείνο που επείγει είναι να ξεφύγουμε οριστικά από αυτές τις παθογένειες του πολιτικού και κομματικού συστήματος, γιατί αλλιώς η κρίση δεν θα ξεπεραστεί».
Οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ
Για τις ενδεχόμενες σχέσεις ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κυβερνών κόμμα «δεν δείχνει ακόμη να έχει αποφασίσει ποια πολιτική τελικά θα ακολουθήσει» και έκανε λόγο για παλινδρομήσεις, εκφράζοντας την άποψη «αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε οριστική συμφωνία με τους εταίρους, σε ρήξη με τον αριστερισμό και τον εθνικολαϊκισμό, τότε μπορεί να εκφράσει και την ευρύτερη κεντροαριστερά».
Μιλώντας για την Κυβέρνηση εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μία οριστική και έντιμη συμφωνία με τους εταίρους, σημειώνοντας: «Το αδιέξοδο πρέπει να αποφευχθεί. Η αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει».
Αναφερόμενος στη διαπραγματευτική πορεία επικρότησε τη στάση της κυβέρνησης να μη δέχεται μειώσεις μισθών και άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων, την κατηγόρησε ωστόσο πως «δεν τολμά να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», κάνοντας λόγο για ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, κατάργηση των υπερβολικών κινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κ.ά.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος σχετικά με την πολιτική λιτότητας που επί χρόνια ασκείται στη χώρα, είπε ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη φτωχοποιηθεί και η ελληνική κοινωνία «δεν αντέχει άλλες πολιτικές λιτότητας είναι οικονομικά αναποτελεσματική, δημιουργεί φαύλο κύκλο ύφεσης, μειώνει την αγοραστική δύναμη, στεγνώνει την αγορά».
Για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και η σημερινή κατάσταση ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξειδικευμένων κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς», προτείνοντας «μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στους τομείς υγείας και παιδείας, στη λειτουργία του κράτους, στο αναπτυξιακό σχέδιο και στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης, στον τουρισμό, στην αγροτική οικονομία».
Στην Καλλιρρόη για τα απορρίμματα
Το μεσημέρι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) και πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πήγαν στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας
Εκεί συναντήθηκαν με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αντιτίθενται με τον τρόπο και τον χώρο που μεθοδεύεται να δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) καθώς και Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή.
Οι κάτοικοι ενημέρωσαν σχετικά με το θέμα και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ τους διαβεβαίωσαν μας ότι θα έχουν τη στήριξή τους για την αποτροπή αυτού εγχειρήματος.