Εκδήλωση για την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις, κατά των Γερμανικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη (9 Μαΐου 2017) στο μνημείο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων. Στο πλαίσιο της τελετής αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας.
Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και Βρετανοί, απόγονοι των μαχητών που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Καλαμάτας το 1941, ενώ δεν μπόρεσαν φέτος να παραστούν βετεράνοι της Μάχης και της Ελληνικής Εκστρατείας.
Η Γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941
Στην εισαγωγική της ομιλία η Janet Parkin, Γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941 και κόρη του Edwin Horlington, ιδρυτή της Αδελφότητας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μπορεί τα εβδομήντα έξι χρόνια να είναι μεγάλο διάστημα, αλλά οι μνήμες από εκείνες τις σκοτεινές ημέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμα πολύ ζωντανές στην μνήμη των βετεράνων που επέζησαν. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε και εμείς εκείνα τα γεγονότα και την Ελληνική Εκστρατεία 1941. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη των θυσιών, και να βεβαιωθούμε έτσι ότι δεν έγιναν μάταια. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο πιο σημαντικό είναι αυτό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι τόσο μεγάλη η σημασία αυτής της ετήσιας Τελετής Μνήμης, και είμαστε ευγνώμονες στο Δήμο Καλαμάτας που συνεχίζει να τη διοργανώνει».
Στη συνέχεια, ο David Sanderson, γιος του αιχμαλώτου πολέμου Eric Sanderson, διάβασε χαιρετισμό εκ μέρους του Απομάχου Jock Watt, που έλαβε μέρος στην Ελληνική Εκστρατεία 1941. Το μήνυμα είχε ως εξής:
«Μου ζητήθηκε να πω δύο λόγια εκ μέρους του κ. Jock Watt, αρχηγού πληρώματος τεθωρακισμένου του 3ου Βασιλικού Συντάγματος Τεθωρακισμένων, που πολέμησε στην Ελλάδα. Ο Jock ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτόν, και να θυμηθεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και των συναδέλφων του στο στρατό, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η θυσία τόσων πολλών διασφάλισε την επιβίωση των υπολοίπων και θα πρέπει να τους θυμόμαστε πάντα».
Χαιρετισμός του Δημάρχου
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος, αφού εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον κ. Νίκο Ζερβή, για την συμβολή του «πολλά χρόνια τώρα στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης» , είπε μεταξύ άλλων:
«Πέρασαν 76 χρόνια από τη μεγάλη μάχη της Καλαμάτας, όπου αδελφωμένοι έδωσαν τον αγώνα Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Σέρβοι, Έλληνες, Κύπριοι, οι λαοί που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί η πατρίδα μας, η Ελλάδα, και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους συντάχθηκε με τις δυνάμεις εκείνες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αυτό το οποίο επέβαλε η ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ένα από τα αποτελέσματα των δύο μεγάλων Παγκοσμίων Πολέμων, ιδιαίτερα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι μία ευκαιρία να έλθουν οι λαοί της Ευρώπης πιο κοντά και να αποφύγουμε τις μεγάλες αιματοχυσίες του 20ού αιώνα.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών νεκρών της μάχης της Καλαμάτας! Ας είναι αιωνία η μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».
Ακολούθως, ο Barry Parkin απήγγειλε από στήθους ορισμένους στίχους, από το ποίημα «Στους πεσόντες…», που έχει γράψει ο Λόρενς (Ρόμπερτ) Μπίνιον [1869 – 1943], που σε μετάφραση του Νίκου Ζερβή στην ελληνική έχουν ως εξής:
«Δεν θα γεράσουν
Όπως θα γεράσουμε εμείς, οι παραλειπόμενοι.
Η ηλικία δεν θα τους κουράσει
Ούτε τα χρόνια θα τους καταδικάσουν
Με τη δύση του ήλιου και το ξημέρωμα
Θα τους θυμόμαστε».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ τέλος ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδος από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα από την 120 ΠΕΑ.