“Το επόμενο χρονικό διάστημα, επειδή το μέλλον των επιχειρήσεων είναι απολύτως άδηλον και η μάχη επιβίωσής τους είναι άνιση και δύσκολη, οι εμπορικοί σύλλογοι μέλη μας από δέκα νομούς και τρεις διοικητικές περιφέρειες της χώρας, είναι αποφασισμένοι να προβούν σε έντονες κινητοποιήσεις και να αντιδράσουν δυναμικά στον επερχόμενο κίνδυνο αφανισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας”.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), στην οποία διατυπώνονται 8 αιτήματα προς την Κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση της Ο.Ε.ΕΣ.Π. αναφέρει τα εξής:
Το 2020 ήταν ομολογουμένως μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλους μας. Ο ερχομός του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε στην κοινωνία αλλά και στις επιχειρήσεις, οδήγησε αρκετούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε αδιέξοδο ακόμα και σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Ζούμε 9 μήνες μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δυστυχώς φως στο τούνελ δεν έχουμε δει ακόμα.
Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η βασική ενασχόληση της Ομοσπονδίας μας ήταν να προτείνει μέτρα προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ασφαλή επαναλειτουργία της αγοράς αλλά και να προειδοποιεί για τον καταιγισμό λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με συνεχείς τηλεδιασκέψεις με όλους μας τους αντιπροσώπους στην Πελοπόννησο, την Νοτιοδυτική Ελλάδα, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, καταγράφαμε τα προβλήματα που είχαν προκύψει, πραγματοποιούσαμε δράσεις- καλέσματα και στέλναμε συνεχώς επιστολές προς την Κυβέρνηση για να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.
Η Κυβέρνηση από την άλλη μεριά μοίραζε και μοιράζει εκατομμύρια στα κανάλια για να ενημερώνουν για τον κορωνοϊό και δεν έδειξε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον στήριξης και κατανόησης των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα δύο lockdown. Ακόμα και τώρα η μέθοδος του click away που αποφασίστηκε, δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στο ταμείο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρά μόνο ευνοεί τις εταιρείες ταχυμεταφορών και κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσια υγείας αλλά και την προάσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτούμε άνοιγμα του λιανεμπορίου, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στις περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό και ταυτόχρονη μείωση του ενοικίου για ένα εξάμηνο. Αυτό θα έπρεπε να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση από τις 13 Δεκεμβρίου και όχι να επιλέξει την αδοκίμαστη μέθοδο του click away προκειμένου να διασωθεί ο χριστουγεννιάτικος τζίρος.
Επίσης, κρίνουμε απαραίτητη την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:
- Σχεδιασμός μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής από τις Περιφέρειες ή από κάποιον άλλον Δημόσιο Φορέα, χωρίς να απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ή οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό κριτήριο. (Μόνο το 10% των επιχειρήσεων κατάφεραν να ενταχθούν στα προγράμματα των Περιφερειών)
- Να δοθεί Επιστρεπτέα Προκαταβολή χωρίς να υπάρχει υποχρεωτική πτώση τζίρου. Μετά την 10ετή κρίση πολλές επιχειρήσεις είχαν τζίρο μηδενικό αλλά για συγκυριακούς λόγους ένα τρίμηνο ή ένα εξάμηνο αυξήθηκε και έτσι δεν μπόρεσαν οι επιχειρηματίες να λάβουν την οποιαδήποτε βοήθεια.
- Να δοθεί εφ’ άπαξ κρατική αποζημίωση για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή καθώς και για την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχουν υποστεί λόγω των απούλητων εμπορευμάτων τους.
- Διαγραφή όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την φορολογική διοίκηση.
- Σχεδιασμός Νέας ρύθμισης, μεγαλύτερης των 120 δόσεων, για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα ξεκινά μετά την λήξη της κρίσης της πανδημίας.
- Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
- Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
- Ειδικές ρυθμίσεις από τις τράπεζες, με παρέμβαση της Κυβέρνησης, για διαγραφή προσαυξήσεων και επιτοκίων καθώς και ρυθμίσεις σε βάθος 40ετίας.
- Ζητάμε σήμερα την απόσυρση του νέου πτωχευτικού κώδικα ο οποίος δεν είναι σίγουρα η δεύτερη ευκαιρία που επικαλείται η κυβέρνηση αλλά είναι ένας νόμος λαιμητόμος που οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο τους συναδέλφους μας.
- Τέλος, ζητάμε την θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας και όχι την καταπάτησή της, όπως προωθεί η Κυβέρνηση με τον νόμο που ψήφισε, συνδέοντας το μέτρο αυτό με την καλύτερη λειτουργία του click away. Η Ομοσπονδία μας παραμένει σταθερή στην άποψή της για τη μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πλέον των τριών (3) τον χρόνο: 1 πριν από τα Χριστούγεννα, 1 πριν την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή των Βαΐων.
Σας ενημερώνουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, επειδή το μέλλον των επιχειρήσεων είναι απολύτως άδηλον και η μάχη επιβίωσής τους είναι άνιση και δύσκολη, οι εμπορικοί σύλλογοι μέλη μας από δέκα νομούς και τρεις διοικητικές περιφέρειες της χώρας, είναι αποφασισμένοι να προβούν σε έντονες κινητοποιήσεις και να αντιδράσουν δυναμικά στον επερχόμενο κίνδυνο αφανισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες προκλήσεις που διανοίγονται μπροστά μας και θα συνεχίσουμε στον δρόμο προς την «κανονικότητα».
Ελπίζουμε το 2021 να είναι μια χρονιά διαφορετική, με υγεία και επιστροφή στην ανάπτυξη
Πάτρα, 29-12-2020
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ (Ο.Ε.ΕΣ.Π.)