Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Π. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ένα μοναδικό ντοκουμέντο, που αποτυπώνει πλευρές από την ηρωική δράση του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο τη δεκαετία του ’40, διακινείται από τις Οργανώσεις του Κόμματος της περιοχής της Πελοποννήσου. «Η ταξική σύγκρουση τις μέρες της Απελευθέρωσης στην Πελοπόννησο» είναι ο τίτλος της έκδοσης και στις πάνω από 150 σελίδες περνούν μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη στιγμές, πολλές από αυτές όχι ιδιαίτερα γνωστές, από την Απελευθέρωση και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 στους πέντε νομούς της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ (Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία).
Η έκδοση είναι μια συλλογική δουλειά, μελών και στελεχών του Κόμματος, που μελέτησαν βαθύτερα τη βιβλιογραφία, τα αρχεία και τα ντοκουμέντα της εποχής. Πολλά από αυτά, μάλιστα, βγαίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα
Το πρώτο μέρος του ιστορικού Λευκώματος με τίτλο: ΚΚΕ – οργανωτής, εμψυχωτής και κύριος αιμοδότης της Αντίστασης, γίνεται μια σύνοψη των γεγονότων και της εξέλιξης της Αντίστασης. αναφέρεται στους βασικούς σταθμούς και την πορεία εξέλιξης του αγώνα του λαϊκού κινήματος στην περίοδο της Κατοχής, στον αναντικατάστατο, ηρωικό και πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ. Τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες, οργανωτικές και χάρτες, εφημερίδες, στοιχεία για μάχες κ.λπ.
Στο δεύτερο μέρος με θέμα τους Σχηματισμούς που βρίσκονταν στην υπηρεσία της αστικής τάξης περιγράφονται αναλυτικά και αποκαλυπτικά οι σχηματισμοί που βρίσκονταν στην υπηρεσία της αστικής τάξης και αναδεικνύεται πως μετά από τη συνθηκολόγηση, το αστικό κράτος δεν καταλύθηκε.
Στο τρίτο μέρος που αφορά την Απελευθέρωση, αναδεικνύεται η σκληρή μάχη για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, της μάχης του Μελιγαλά, καθώς και των άλλων πόλεων της Πελοποννήσου. Δημοσιεύεται το «ΣΧΕΔΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», που είχε κοινοποιήσει ο Άρης Βελουχιώτης το καλοκαίρι του 1944, προς τατμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, με αναλυτικές οδηγίες για τη διαφαινόμενη αποχώρηση των Γερμανών. Γενικά, σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο κατά την αποχώρηση των Γερμανών μέχρι και τη Συμφωνία της Καζέρτας…
Το τέταρτο μέρος αφορά τα Δεκεμβριανά. Είναι η περίοδος που διεξάγονταν οι μάχες στην Αθήνα, γίνονται δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη την Πελοπόννησο ενάντια στην τρομοκρατία που ασκούσαν από κοινού οι δυνάμεις της κυβέρνησης και των Βρετανών καθώς και για άλλα εργατικά – λαϊκά αιτήματα. Επίσης η ΙΙΙ Μεραρχία του ΕΛΑΣ – (ΕΛΑΣ Πελοποννήσου) συμμετείχε στη μάχη της Αθήνας.
Το πέμπτο μέρος αφορά τη συμφωνία της Βάρκιζας μέχρι τις τα μέσα του 1945, που αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που επακολούθησαν στις αρχές του ’45.
Η συγκεκριμένη έκδοση είναι συνέχεια της εκδοτικής δραστηριότητας της Ε.Π. Πελοποννήσου του ΚΚΕ, προσθέτοντας ένα ακόμα «λιθαράκι» στη γνώση για τη μεγάλη δεκαετία του ’40. Είχαν προηγηθεί τρεις εκδόσεις. Η πρώτη ήταν για τους «Αλύγιστους του Μωριά», ένα αφιέρωμα για τους εκτελεσμένους με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου της Τρίπολης, του θανατοδικείου, όπως έμεινε στην Ιστορία. Ακολούθησε η έκδοση «Λαϊκό Διδασκαλείο, η Παιδαγωγική Ακαδημία που λειτούργησε στις ελεύθερες περιοχές», που αποτύπωσε μια σημαντική πλευρά από τη ζωή στις ελεύθερες περιοχές την περίοδο του ΔΣΕ, και, βέβαια, η περσινή μεγάλη έκδοση – αφιερωμένη στην εποποιία της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, με τίτλο «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».
Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ