Σύσκεψη με εκπροσώπους των σωματείων του Νομού Μεσσηνίας -που διοργάνωσε το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας- πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Η σύσκεψη αφορούσε τη συνέχιση της προσπάθειας “των εργαζομένων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων”, μετά την κινητοποίηση της Πέμπτης 1/10/2020.
Ο Γιάννης Λαγογιάννης, γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό τομέα στην εισήγηση του σχολίασε αρχικά την καταδικαστική απόφαση για την Ναζιστική – εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής:
«Η λαϊκή οργή έστειλε στα σκουπίδια τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η σημερινή δικαστική απόφαση επικύρωσε τη λαϊκή ετυμηγορία, δικαίωσε την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Ζώνη του Περάματος. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά,δυναμώνουμε τον αγώνα !
Βάζουμε στο στόχαστρο το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά και θρέφει το φασισμό. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους θα βρεθούν απέναντι σε κάθε μελλοντική προσπάθεια να σηκώσουν κεφάλι οι φασιστες στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές».
Συνεχίζοντας ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε πως θα δώσουμε συνέχεια την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.
Παίρνουμε τη σκυτάλη από τη μαζική κινητοποίηση των σωματείων του Νομού την προηγούμενη Πέμπτη, όπου οι εργαζόμενοι βροντοφώναξαν ότι θα υπερασπιστούν την υγεία και τα δικαιώματα μας. Από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και στο νομοθετικό έργο που ακολούθησε η κυβέρνηση επιβεβαιώνεται ότι ο λαός μας δεν έχει να περιμένει τίποτα, παρά μόνο νέα βάρη και θυσίες, για να δυναμώσει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο. Πρέπει να σημάνει συναγερμός στα συνδικάτα, στην εργατική τάξη συνολικά. Δυναμώνουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργανώνουμε γενικευμένη απάντηση με πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου 7μμ. Κλιμακώνουμε με νέες πανεργατικές κινητοποιήσεις.
Τα όσα βιώνει τις τελευταίες ημέρες η εργατική και λαϊκή οικογένεια είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση, το κράτος, δε θέλουν και δε μπορούν να πάρουν μέτρα που να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια του λαού, που να προστατεύουν τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζομένων σε συνθήκες νέας καπιταλιστικής κρίσης.
Όσον αφορά τα ζητήματα της υγείας που αναδείξαμε τις προηγούμενες ημέρες, μας έλεγαν το καλοκαίρι ότι προετοιμάστηκαν καλύτερα και ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Παρόλα αυτά πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στην Αττική, σε συνθήκες ακόμα μικρής έξαρσης της πανδημίας το 60% των κλινών ΜΕΘ για covid -19 είναι καταλυμένο.
Τα σχολεία άνοιξαν εδώ και λίγες εβδομάδες με παλινωδίες της κυβέρνησης με τις μάσκες αλεξίπτωτα και παγουρίνια για σφηνάκια και με μπόλικα αποθέματα ατομικής ευθύνης. Τα τμήματα στην πλειοψηφία τους είναι με 25 και 27 μαθητές, με σοβαρές ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, με ελάχιστες καθαρίστριες που με 3ωρες συμβάσεις προσπαθούν να καλύψουν όλα τα σχολεία της Μεσσηνίας.
Η κυβέρνηση φιγουράρει πρώτη στη λίστα των «υποκινητών» για τους δίκαιους αγώνες των μαθητών, καθηγητών και γονέων. Αυτή έπρεπε να διασφαλίσει την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, και δεν το έκανε.
Δεν πέρασαν οι απειλές των διευθυντών και των εισαγγελέων, όπως έγινε στο 6ο Λύκειο με τη διευθύντρια στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ που προσπαθούσε να σπάσει την κατάληψη. Δεν πέρασαν οι τραμπουκισμοί μεμονωμένων, δήθεν “αγανακτισμένων” γονιών που έβαλε η κυβέρνηση να βρίζουν και να χτυπάνε μαθητές. Δεν πέρασαν οι απειλές της Κεραμέως λίγο πριν από την τελευταία πορεία ότι θα έβαζε απουσίες, κακή διαγωγή, ότι θα κάνανε μάθημα τα Σάββατα και τις γιορτές.
Να καταδικάσουμε ακόμα τη σημερινή ενέργεια της διευθύντριας του 4ου Λυκείου, όπου συγκέντρωσε όλα τα ονόματα των μαθητών που αποφάσισαν κατάληψη στη γενική τους συνέλευση και τα παρέδωσε στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε σε απολογία τους μαθητές και τους γονείς τους. Δηλώνουμε και από εδώ την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές μαθητές και στους γονείς τους που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,
Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της αποζημίωσης των υπερωριών και το πετσόκομμα του δώρου Χριστουγέννων, όπως έκανε πριν με το δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας, μισθούς που ήδη έχει καταργήσει στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
Δεν υπάρχει ημέρα που να περνά και να μην φαίνεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν ξανά. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν αντίδραση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Φοβούνται το οργανωμένο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, και θα πάρουν νέα μέτρα για την υποταγή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και για την περιφρούρηση της εκμετάλλευσης των επιχειρηματικών ομίλων.
Γι’ αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον απεργοκτόνο νόμο και την μετατροπή των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε ιδιώνυμο έγκλημα, γι’ αυτούς τους λόγους η ΝΔ ψήφισε το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και φέρνει τώρα νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις που περιορίζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα του χεριού τους. Θέλουν συνδικάτα που θα κάθονται στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, θα συμφωνούν για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, θα καλλιεργούν την αντίληψη ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αξίζουν κάθε θυσία από τους εργαζόμενους, θα πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν θα αγωνίζονται. Για τέτοιους συνδικαλιστές και για τέτοια συνδικάτα δουλεύουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι.
Όλο αυτό το διάστημα οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν την πανδημία για να αρνηθούν οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία, τη στιγμή που στους χώρους δουλειάς η εργοδοσία ξεσαλώνει απέναντι στους εργαζόμενους, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Και συνάμα η κυβέρνηση έχει στήσει μια βιομηχανία ψήφισης αντεργατικών νόμων εν μέσω πανδημίας: Από την απαγόρευση των διαδηλώσεων έως την τιμωρητική διάταξη για απλήρωτη υπερωριακή εργασία του εργαζόμενου που θα χρειαστεί να μπει καραντίνα. Ξηλώνονται και τα ελάχιστα δικαιώματα που είχαν απομείνει μετά από δέκα χρόνια κρίσης και τρία μνημόνια.
Οι ηγεσίες αυτές, σε μία ακόμα σύμπλευσή τους στη λογική «να βάλουμε όλοι πλάτη», ή όπως το είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «ο ιός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις», συνειδητά επιχειρούν να μπλοκάρουν την οργανωμένη κινητοποίηση σε μια σειρά κλάδους, όπως της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στον Επισιτισμό – Τουρισμό και αλλού.
Όπως αποδείχθηκε το τελευταίο διάστημα με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη του λαού. Οι διαδηλώσεις των Σωματείων και της νεολαίας τη βδομάδα που πέρασε, τα αγωνιστικά αυτά σκιρτήματα ήταν ανάσα αισιοδοξίας, ανάτασης, σε μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και φόβου που φέρνουν η νέα καπιταλιστική κρίση, η πανδημία, τα γεράκια του πολέμου που ακονίζουν τα νύχια τους πάνω από τα κεφάλια μας.
Οι νέες συνθήκες της πανδημίας μας επιφορτίζουν με το καθήκον της πιο πλατιάς και οργανωμένης δουλειάς για την άνοδο της συμμετοχής των εργαζομένων. Είναι ανάγκη να απευθυνθούμε σε πολύ περισσότερους πέρα από έναν σταθερά αγωνιστικό περίγυρο. Η συζήτηση και ο προβληματισμός ξεπερνούν τον πολύ περιορισμένο κύκλο των συνδικαλισμένων εργαζομένων.
Δουλεύουμε συστηματικά όχι μόνο για να μην ψηφιστούν νέα αντιλαϊκά μέτρα και νόμοι αλλά για να μπουν στο κέντρο της διεκδίκησης αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού σ’ αυτές τις κρίσιμες συνθήκες.
Χρειάζεται να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή πάλη για:
- Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ.
- Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους.
- Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
- Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.
- Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.
- Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Με αυτές τις σκέψεις, προτρέπουμε να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σε όλα τα σωματεία του Νομού, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις από τα ΔΣ, να κάνει δική του υπόθεση κάθε σωματείο στου χώρους ευθύνης του να έχει επιτυχία το συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων στις 13 Οκτώβρη. Να είναι μια μαζική απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και να προετοιμάζει μια νέα πανεργατική κλιμάκωση».
Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και πήραν το λόγο εκπρόσωποι των σωματείων που ανέδειξαν ζητήματα για την οργάνωση της πάλης των σωματείων μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και για παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, ενόψει του συλλαλητηρίου την Τρίτη 13 Οκτώβρη 7μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου.