Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28/2/2021 η 3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία κατέληξε στο ακόλουθο “Κείμενο Πολιτικής Απόφασης”:
Για την πολιτική συγκυρία διεξαγωγής της 3ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης
Αντιμέτωπη με μια πανδημία παγκοσμίων διαστάσεων η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να ενισχύει την δημόσια υγεία, επιλέγει να ενισχύει τα κανάλια, ξοδεύοντας πακτωλούς χρημάτων. Αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρεμβαίνει αλλοπρόσαλλα με μεθοδολογίες φυσαρμόνικας, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ, χωρίς επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας. Με μια προβληματική, όπως καταδείχθηκε, εμβολιαστική πολιτική και ανεπαρκή σχεδιασμό, κάνει σημαία της την υιοθέτηση του “πιστοποιητικού εμβολιασμού” αντί να πρωτοστατήσει στο αίτημα, που υιοθετεί και ο ΠΟΥ, για κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων των φαρμακευτικών εταιρειών στα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με δημόσιους πόρους. Ένα τρίτο πανδημικό κύμα εξελίσσεται ήδη, και η κυβέρνηση έχει αφήσει την κοινωνία απροστάτευτη, χωρίς επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση, χωρίς μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ, χωρίς επιβολή αυστηρών υγειονομικών μέτρων στους χώρους δουλειάς. Θυμίζοντας αναχρονιστικό γυμνασιάρχη της δεκαετίας του 60, επιτιμά τους πολίτες σαν να απευθύνεται σε άτακτους μαθητές, αποδίδοντας κάθε αστοχία στην έλλειψη ατομικής ευθύνης και στην υποτιθέμενη άρνησή τους να περιορίσουν διασκέδαση και ‘συναναστροφές’.
Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την εργασία και τους εργαζόμενους, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ρευστότητα και όχι απλώς με νέα δάνεια, επέλεξε την πολιτική της μικρότερης δυνατής δαπάνης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράφει σήμερα την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η υγειονομική κρίση μετασχηματίζεται ταχύτατα και σε κρίση της δημοκρατίας. Το υγειονομικό ζήτημα αντιμετωπίζεται ως ζήτημα δημόσιας τάξης. Η πανδημία εργαλειοποιείται απροκάλυπτα ως ευκαιρία για την περαιτέρω περιστολή ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ πρωτοστατεί, μετατρέποντας την Ελλάδα σε εργαστήρι γέννησης ενός νέου αυταρχισμού. Χαϊδεύοντας τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου και καλλιεργώντας τις φοβίες κάποιων συντηρητικών ψηφοφόρων, συχνά σε αγαστή συνέργεια (εθνικά ΚΑΙ τοπικά) με απομεινάρια της Χρυσής Αυγής, επενδύει στην κρατική βία και καταστολή επιδιώκοντας μια συνολική αντιμεταρρύθμιση. Μια αυταρχική αντιμεταρρύθμιση, ένα κοινωνικό πισωγύρισμα που στηρίζεται από τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης, την ποδηγέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την μετωπική επίθεση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την αδιαφάνεια στις κρατικές δαπάνες με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των τελευταίων Εθνικών εκλογών δείχνουν την εμφανή και οργανωμένη μεταφορά ψήφων από την Χρυσή Αυγή στη Νέα Δημοκρατία καθώς και τους αφανείς δεσμούς που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία η συνεργασία του Κουκούτση στο Δήμο Καλαμάτας που αποτελεί μείζων πολιτικό θέμα για όλους τους δημοκρατικούς Μεσσήνιους.
Ταυτόχρονα η πολιτική του “προβλέψιμου συμμάχου” που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική έχει οδηγήσει σε διπλωματικές αστοχίες, ήττες και αποτυχίες σε όλα τα διεθνή ζητήματα. Η γνώριμη από την εποχή της συμφωνίας των Πρεσπών πολιτική ανεντιμότητα και ο αδιάλειπτος δημοσκοπικός καιροσκοπισμός, οδηγούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής με επικοινωνιακούς όρους τορπιλίζοντας τη δυνατότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής.
Τα μεγάλα, ζωτικής σημασίας έργα που αφορούν τη Μεσσηνία (οδικοί άξονες, αναβάθμιση αεροδρομίου, αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, ανάδειξη και αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων) έχουν βαλτώσει, στην καλύτερη περίπτωση καθυστερούν αδικαιολόγητα, παρά το ότι όλα είχαν ξεκινήσει, η τουλάχιστον δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να σωρεύει φθορά για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά και να παγιώνει το διάχυτο ρεύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας. Αυτό το ρεύμα πρέπει να συναντηθεί με μία θετική πρόταση διεξόδου. Να μετατρέψουμε την αποδοκιμασία σε αγώνα για μια νέα δημοκρατική, προοδευτική, αριστερή διακυβέρνηση. Αυτό δεν θα συμβεί νομοτελειακά, όπως δεν συνέβη νομοτελειακά και την περίοδο 2010 -2014. Για άλλη μια φορά θα εξαρτηθεί από την δράση και τις πρωτοβουλίες μας, από το κατά πόσο αυτές θα απαντούν στα ερωτήματα που θέτει η συγκυρία και θα σκιαγραφούν τη διέξοδο που ικανοποιεί τις ανάγκες και ανοίγει το δρόμο προς τα όνειρα της κοινωνικής πλειοψηφίας για την επόμενη μέρα.
Οργάνωση Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή
Η νέα Ν.Ε. θα πρέπει να επεξεργαστεί, να επαναπροσδιορίσει, να συγκεκριμενοποιήσει τις δράσεις της.
Να παρακολουθεί συστηματικά τις θέσεις και προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων του νομού (εργατικά σωματεία, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμποροβιομηχανικά και επαγγελματικά επιμελητήρια) έτσι ώστε, στα πλαίσια της πολιτικής και του προγράμματός μας, να επεξεργάζεται και να προτείνει προσαρμοσμένες στις συνθήκες και τις ανάγκες της Μεσσηνίας πολιτικές περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
Να εξειδικεύσει παραπέρα τις προτάσεις της για τα προβλήματα των εργαζομένων (ανεργία, υποαπασχόληση και μερική απασχόληση, αδήλωτη εργασία, τηλεργασία, εργασιακά δικαιώματα, εργασιακές συνθήκες) και να συμβάλει στην ισχυροποίηση της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας πρωτοβουλίες κοινωνικών επιχειρήσεων.
Να εμβαθύνει στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, θεωρώντας τον αγροτικό τομέα ως αναπτυξιακό κλειδί (εκσυγχρονισμός και ανασχεδιασμός της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, στήριξη και συνεταιρισμός των μικρών αγροτών, καθετοποίηση παραγωγής και μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος).
Να ενισχύσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, την υγιή επιχειρηματικότητα συνολικά, στον αγώνα τους για επιβίωση πριν απ’ όλα και στη συνέχεια εκσυγχρονισμό της δραστηριότητάς τους και αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Να σκύψει στα προβλήματα των γυναικών (εργασιακή ισότητα, κοινωνικά στερεότυπα, ενίσχυση μονογονεϊκών νοικοκυριών, ενδοοικογενειακή βία).
Να αφουγκραστεί τη νεολαία, να μοιραστεί τις ανησυχίες της, να νιώσει την απογοήτευσή της, να συμμετέχει στον προβληματισμό της και να συμβάλει ώστε όλα αυτά να μορφωθούν σε δημιουργική παρέμβαση και αγώνα για αξιοπρεπή εργασία, συμμετοχή στα κοινά, συνδιαμόρφωση του μέλλοντος, που είναι κυρίως δικό της μέλλον.
Να στηρίξει τις μειονότητες (Ρομά, μετανάστες) προωθώντας την κοινωνική τους ένταξη και στηρίζοντας τον αγώνα τους για ανθρώπινη μεταχείριση και ευκαιρίες για απασχόληση.
Να σταθεί αρωγός στις κοινωνικές μειονότητες στον αγώνα τους κατά των διακρίσεων, στην υπεράσπιση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.
Να στηρίξει την Δημόσια Παιδεία που δέχεται ολομέτωπη, βαθιά αντιδραστική και οξύτατα ταξική επίθεση, από το παλαιοδεξιό-νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό συμπίλημα.
Να παρέμβει ουσιαστικά στον χώρο του πολιτισμού -πεδίο συνάντησης με προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις- στηρίζοντας τοπικές συλλογικότητες και δημιουργικές πρωτοβουλίες από τα κάτω, αλλά και τους εργαζόμενους του χώρου, που η πανδημία τον φέρνει αντιμέτωπο με μια πραγματική υπαρξιακή κρίση.
Σε συνέργεια με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού να παλέψει για την δρομολόγηση και ταχεία ολοκλήρωση των έργων κρίσιμης σημασίας για το νομό μας (οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, επέκταση και αναβάθμιση αεροδρομίου Καλαμάτας, αξιοποίηση Φιλιατρινού φράγματος, βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και ανάκτηση, δημόσιες επενδύσεις και οικονομική στήριξη ανασκαφών και προβολής ευρημάτων στους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Μεσσήνης και Αρχαίας Θουρίας).
Να παλέψει ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση της Ελληνικής Περιφέρειας και στην όξυνση του αρρωστημένου υδροκεφαλισμού της Ελληνικής Πολιτείας. Να μην επιτρέψει την νέα υποβάθμιση και τον τελικό μαρασμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ένα απτό τοπικό δείγμα υποβάθμισης της Επαρχίας, όχι απλά οικονομικής, κυρίως πολιτισμικής, και εν τέλει αξιακής.
Τα παραπάνω απαιτούν βελτίωση, αναβάθμιση της λειτουργίας, της ΝΕ:
α. Η ΝΕ πρέπει να συνεδριάζει τακτικά με αντικείμενο την κοινοβουλευτική παρουσία και δουλειά του κόμματος, να παίρνει μέτρα για την υποστήριξη της δράσης του βουλευτή μας από τις οργανωμένες δυνάμεις μας.
β. Τα μέλη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες χρεώσεις στα πλαίσια ενός αντιστοιχισμένου και αποτελεσματικού καταμερισμού, αλλά και την ευθύνη για την υλοποίηση των δράσεων
γ. Η ενεργή συμμετοχή των νέων μελών, που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις τελευταίες εκλογές, στη λειτουργία των οργανώσεών τους πρέπει να γίνει πρωταρχική υπόθεση του νέου οργάνου.
δ. Να καθοριστεί και να συγκεκριμενοποιηθεί η πολιτική δράση των οργανώσεων σε σχέση με την στήριξη των μικρομεσαίων και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Η συγκρότηση ανάλογης θεματικής επιτροπής και η συνεργασία της με την αντίστοιχη κεντρικά θα βελτίωνε την παρέμβασή μας σε όλο το νομό.
Λειτουργία Θεματικών Επιτροπών
Οι Θεματικές Επιτροπές (Θ.Ε.) -Υγείας, Αγροτική, Παιδείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης- τοπικής ανάπτυξης, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού – θα πρέπει να έχουν σταθερή σύνθεση, συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και συνέχεια στη δουλειά τους σε οργανική σύνδεση και παραγωγικό συντονισμό με τα καθήκοντα και τις δράσεις της ΝΕ. Σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν και αντίστοιχα τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής είναι αναγκαία η μόνιμη διασύνδεση και επικοινωνία των τοπικών τμημάτων με τα κεντρικά.
Οι Οργανώσεις Μελών
Πρέπει να γίνουν αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος τους. Το κόμμα στο χώρο τους. Από τον καιρό της διακυβέρνησής μας, λόγω αδυναμιών μας, αλλά και λόγω της πανδημίας κάποιες λειτουργίες των Ο.Μ. ατόνησαν. Οι Ο.Μ. πρέπει να ανεβάσουν τη δράση τους. Να οργανώσουν καλύτερα την κοινωνικοπολιτική τους δικτύωση. Να στηρίξουν πρωτοβουλίες πολιτών, ομάδων παραγωγών στο χώρο τους. Να προτείνουν λύσεις και να παλέψουν με τους συμπολίτες μας, εκτός των ζητημάτων Κεντρικής πολιτικής, ΚΑΙ για σημαντικά τοπικά ζητήματα, όπως Κέντρα Υγείας, Σχολική Στέγη, αποχέτευση, μόλυνση περιβάλλοντος (υγρά και σύμμεικτα απόβλητα, εκπομπές πυρηνελαιουργείων κ.α.), πολεοδομία, κοινόχρηστοι χώροι, οικονομική ενίσχυση και τοπικές υποδομές για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, αίσθημα ασφάλειας και άλλα θέματα που απασχολούν, η και ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες.
Προχωράμε όλοι μαζί
Τώρα πρέπει να αντιστρέψουμε την κατάσταση και το σύνολο του πολιτικού δυναμικού του κόμματος στη Μεσσηνία να μπει μπροστά με το υπόλοιπο κόμμα στον αγώνα πρώτα για τη διάσωση και στη συνέχεια την προκοπή της κοινωνίας και της χώρας. Σ’ αυτόν τον αγώνα θα κριθούν οι Ο.Μ. και η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή, καθώς και η ποιότητα της συλλογικής λειτουργίας τους.
Η συνδιάσκεψη κατέδειξε τη γενική συμφωνία στην πολιτική που ακολουθεί το κόμμα. Επί μέρους παρατηρήσεις, προφανώς υπάρχουν και η ουσιαστική συζήτηση θα γίνει από τώρα μέχρι την προγραμματική συνδιάσκεψη του Απριλίου.
Η διεύρυνση του κόμματος και η ποιοτική ανάπτυξη του στη Μεσσηνία πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί. Να δυναμώσει το άνοιγμα του κόμματος, στην κοινωνία, τη νεολαία, στα κινήματα και με την εγγραφή νέων μελών.
Στόχος η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε πρώτο κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και κορμό της νέας, της Προοδευτικής Κυβέρνησης της πατρίδας μας.
Καλαμάτα 28/2/2021