Της Αντωνίας Μπούζα
Τι είναι αυτό άραγε που ωθεί, κυρίως τη φιλελεύθερη παράταξη στη Χώρα μας, σε τέτοιου μεγέθους φοβική αντιμετώπιση των Συνταγματικά καθιερωμένων θεσμών της Δημοκρατίας, επιδιώκοντας με κάθε θεμιτό ή μη τρόπο, την απόλυτη κυριαρχία σε όλο το πολιτικό – αυτοδιοικητικό στερέωμα της Ελλάδας;
Άραγε τι επιδιώκει; Μόνο τη σιωπή και συναίνεση ή την επιβολή των δικών της προσταγμάτων;
Ενίοτε πετυχαίνει το στόχο της, επιβάλλοντας με πολλούς τρόπους απόλυτο σιωπητήριο, μηδενική αντίδραση, καμία διαφορετική πρόταση, διεκδίκηση ή διαμαρτυρία, δίδοντας ως δώρα, θέσεις, αξιώματα, αύξηση αποδοχών και ποικίλες διευκολύνσεις, στους πρόθυμους του δικού της συστήματος.
Έτσι εκπρόσωποι των πολιτών, όταν πρέπει να αντιταχθούν σιωπούν, όταν πρέπει να διαμαρτυρηθούν δικαιολογούν και όταν πρέπει να ενημερώσουν και την κοινωνία για όσα άσχημα συμβαίνουν γύρω μας, παραπληροφορούν .
Ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια τέτοιοι νόμοι, όπου πχ. ο θεσμός της αυτοδιοίκησης δηλαδή οι Περιφέρειες κυρίως και δευτερευόντως οι Δήμοι, κατέστησαν απόλυτα χειραγωγούμενοι από την Κεντρική εξουσία.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση λόγω του ρόλου της στη διαχείριση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπήρξε ο κυρίαρχος στόχος ποικίλων συμφερόντων. Με το πέρασμα του χρόνου και με πολλές νομοθετικές ακροβασίες, οδηγήθηκε σε στασιμότητα, έχασε κάθε ικμάδα, κάθε δυνατότητα αυτονομίας, αυτοτέλειας, ανάδειξης και επίλυσης κομβικών ζητημάτων της κοινωνίας, όπως και αντίδρασης σε τυχόν αυταρχικές συμπεριφορές των εκάστοτε Κυβερνώντων.
Διαφαίνεται πως δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν άβουλες «κουτσούνες» στις θέσεις Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και λοιπών αιρετών της Περιφερειακής Διοίκησης, προκειμένου να εκτελούν τα σχέδια της Κυβέρνησης και των κομμάτων.
Έτσι εξηγείται άλλωστε και η λυσσαλέα προσπάθεια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, να επιβάλλει πειθήνιους Περιφερειάρχες σε όλη τη Χώρα, κηρύσσοντας ανένδοτο αγώνα εναντίον κάθε ελεύθερης φωνής.
Τι άλλαξαν νομοθετικά όμως, με τον δήθεν δημοκρατικό μανδύα, προκειμένου να «φιμώσουν» εντελώς τους εκπροσώπους των πολιτών και να παραπλανήσουν περί των προθέσεών τους, την κοινωνία;
- Αφού εφάρμοσαν την ενισχυμένη αναλογική, που έδινε υπερενισχυμένη πλειοψηφία στους πρωτεύσαντες, αφαίρεσαν μέχρι και το δικαίωμα επίκαιρων ερωτήσεων- επερωτήσεων. Για να φανούν δημοκρατικοί, όρισαν ειδική συνεδρίαση «λογοδοσίας» κάθε 2 μήνες, για να συζητούνται θέματα που αφορούν τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής.
Βέβαια τέτοιου είδους συνεδρίαση κάθε δίμηνο καθίσταται απόλυτα προβληματική, διότι θα συζητούνται χαλαρά και εκτός απαρτίας, κάποια θέματα εκτός της επικαιρότητας, ενώ οι 45 Περιφ. Σύμβουλοι θα διαγκωνίζονται να θέσουν κάποιο από τα 10 επιτρεπόμενα ερωτήματα, με τα 3 να προέρχονται από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής. - Επίσης, θέλοντας να υποβαθμίσουν εντελώς τον πολιτικό ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου, νομοθέτησαν τη σύσταση αποφασιστικών επιτροπών και όχι γνωμοδοτικών, για κρίσιμες αρμοδιότητες του έργου της Περιφέρειας όπως έργα, ΜΠΕ, συμβάσεις κλπ, με στόχο να μην έρχεται πλέον τίποτα σημαντικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα πειθήνια έμμισθα όργανα της πλειοψηφίας.
Επειδή κούρασε η τόση υποκρισία και όπως λέει ο λαός μας, η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, αφού αποδεδειγμένα ενοχλεί τόσο πολύ η Περιφερειακή Δημοκρατία, προτείνω, να αφήσουν όλοι τα προσχήματα περί της δήθεν Δημοκρατίας στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και αντί να ξοδεύονται άπειρα χρήματα σε εκλογές επί της ουσίας «σικέ», να νομοθετήσουν για τον ουσιαστικό πλέον και όχι άτυπο διορισμό των Περιφερειαρχών και των συμβούλων, που θα συνεπικουρούν το κατ’ εντολήν τους, έργο στις Περιφέρειες της Χώρας.
Επίσης τα λοιπά κόμματα που αδικαιολογήτως σιωπούν και ως φαίνεται δεν ενοχλούνται από τέτοιες καθεστωτικές συμπεριφορές, ανάλογα με τη σειρά εκλογής τους στις Εθνικές εκλογές, να διορίζουν και αυτοί τους εκλεκτούς τους στις Περιφέρειες.
Ο διορισμός των οργάνων Διοίκησης των Περιφερειών, θα ήταν περισσότερο εύπεπτος στους πολίτες, από το τωρινό «δήθεν» δημοκρατικό αποτέλεσμα, όπου οι άτυποι διορισμοί, μαζί με την τεράστια αποχή όπου πχ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στις εκλογές Οκτωβρίου 2023, ξεπέρασε το 72,8 % επιβεβαίωσαν την πολιτική απαξίωσης της αυτοδιοίκησης, τόσο από τα κόμματα, όσο και από τους πολίτες.
Αφού ουδείς αντιδρά και ουδείς ενοχλείται, ας το κάνουν πιο εύκολο και πιο οικονομικό!