Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, παρευρέθηκε σήμερα Τετάρτη 24 Μαΐου, στην εναρκτήρια συνεδρίαση των εταίρων του σχεδίου SECON, στα πλαίσια του προγράμματος Interreg Europe. Αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των εταίρων από 9 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, και στα πλαίσια των σκοπών του προγράμματος, που αποτελεί η ανάπτυξη και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας στις Περιφέρειες που συμμετέχουν στο σχέδιο, προέβη στην ακόλουθη παρέμβαση:
«Ξεκινάει σήμερα το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα Secon, στα πλαίσια του Intereg Europe για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας. Ένα πρόγραμμα που υπεβλήθη πριν από λίγο χρόνο με την βοήθεια των συνεργατών μας και ειδικότερα του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας & Παιδιού (ΚΜΟΠ). Στη συνέχεια εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή με επικεφαλή εταίρο (Leader partner) την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο κεντρικός στόχος είναι η μελέτη του τρόπου λειτουργίας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε κάθε περιοχή παρέμβασης, ο εντοπισμός των πιθανών θεσμικών αδυναμιών και η αποτύπωση των συμπερασμάτων στην κατεύθυνση της αναβάθμιση λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Στη σημερινή συνάντηση θα υπάρξει ενημέρωση από επιχειρήσεις ΚΟΙΝΣΕΠ για καλές πρακτικές, που εφαρμόζονται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και άλλες δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι η ΝΟΣΤΟΣ (Μαγγανιακό), ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ (Δάρα), PALMI (Νεοχώρι Ιθώμης) και PHAOS (Kαλαμάτα). Είναι γνωστό ότι ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη αγγίζει ποσοστά της τάξης του 15-18% επί της συνολικής οικονομίας, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό κυμαίνεται από 3-4%.
Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και μεταποίηση, ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, έχω προσωπική άποψη για επιτυχημένα παραδείγματα ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου αγρότες συνεργάζονται, ενώνουν δυνάμεις και πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερα οφέλη για τα μέλη τους.
Στα πλαίσια υλοποίησης του παρόντος προγράμματος θα καταφέρουμε να διαδώσουμε τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, από έρευνα και μελέτη των στοιχείων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κάθε περιοχής, όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σε όλες τις περιοχές των Εταίρων μας στην Ευρώπη.
Στόχος της όλης προσπάθειας του προγράμματος παραμένει η πλήρης ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου να ασχοληθεί με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Έτσι ο καθένας από αυτούς, είτε είναι αγρότης, ή μεταποιητής, ή επιχειρηματίας τουρισμού, ή άλλων δραστηριοτήτων, να είναι σε θέση να επιλέξει την μορφή της επιχείρησης που θα δραστηριοποιηθεί, με κύριο σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη».