Μέλη του Δ.Σ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης, εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. σχολιάζουν τη συνέντευξη μέλους του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Οικονομικών Επιστημών της Τρίπολης, εκλεγμένο με την ΠΑΣΠ, στο SUPERTV στις 12/10/2020.
Ώς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης, αφότου είδαμε την συνέντευξη, αποφασίσαμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με ορισμένα από τα πράγματα που ειπώθηκαν από τον εκπρόσωπο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και μέλος του ΔΣ του φοιτητικού τους συλλόγου εκλεγμένου με την ΠΑΣΠ.
Αρχικά, η τοποθέτηση του πάνω στο άνοιγμα των σχολών μας φαίνεται σχεδόν αστεία, καθώς το μόνο που εκφράζει είναι ευχές και ελπίδα για ένα καλύτερο επόμενο εξάμηνο. Η επιστροφή των φοιτητών στις αίθουσες παρουσιάζεται ως κάτι το αδύνατο να επιτευχθεί ή ακόμα και θανατηφόρο ενώ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση παρουσιάζεται ως η μόνη επιλογή που υπάρχει στην κατάσταση αυτή. “Μακάρι να μπορούσαν να ανοίξουν οι σχολές, αλλά δεν γίνεται”.
Εδώ λοιπόν διαφωνούμε. Το άνοιγμα των σχολών, με την προϋπόθεση πως θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα είναι εφικτό και ασφαλές. Και για να μην φαίνεται σαν απλά να γενικολογούμε, ο σύλλογος μας (Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) έχει καταθέσει και δημοσιοποιήσει προτάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια μας σε δια ζώσης μαθήματα, μερικές από τις οποίες είναι η διεξαγωγή των μαθημάτων σε διχοτομημένα, μικρά τμήματα, δωρεάν παροχή και υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, τακτικές απολυμάνσεις και θερμομετρήσεις, καθώς και παροχή δωρεάν τεστ Covid για όλους τους φοιτητές. Μαζί με όλα αυτά, θα χρειαστεί να βρεθούν νέοι χώροι, όπως π.χ. συνεδριακά κέντρα, δημοτικά ή ιδιωτικά, οι οποίοι μετά από κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από το ίδρυμα ως διδακτικές αίθουσες για να διεξαχθούν τα μαθήματα των διαφόρων σχολών. Τέλος θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, τόσο από άποψη διδακτικού προσωπικού όσο και από άποψη υπηρεσιών καθαριότητας, απολυμάνσεων και υγειονομικού προσωπικού.
Γιατί δεν γίνονται όλα αυτά; Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα; Αυτή την άποψη φαίνεται να προωθεί ο εκπρόσωπος του οικονομικού και της ΠΑΣΠ, όμως είναι παντελώς λανθασμένη, μια βολική δικαιολογία θα έλεγε κανείς για να συγχωρήσουν τόσο οι φοιτητές όσο και οι μαθητές την κυβέρνηση και να μην απαιτούν πολλά πολλά.
Δεν γίνεται να μιλάμε για έλλειψη χρημάτων για την παιδεία όταν θα δοθούν 2,5 δις ευρώ για την αγορά αεροσκαφών Rafale από την Γαλλία που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας αλλά με τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, όταν θα δοθούν 850 εκατ. ευρώ για να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, όταν μιλούν για 30 δις του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα επόμενα χρόνια, όταν ο ΕΛΚΕ, το ταμείο των Πανεπιστημίων για να κάνουν μπίζνες με τις επιχειρήσεις έχει 30 εκατ. Όχι, χρήματα υπάρχουν, απλώς τόσο τώρα όσο και πάντοτε είναι ξεκάθαρο πως οι ανάγκες των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση στο επιστημονικό τους αντικείμενο, που απαιτεί και τη δια ζώσης παρακολούθηση θεωριών και εργαστηρίων ή αντίστοιχα αυτές των μαθητών που απαιτούν σχολείο ασφαλές, με λιγότερους μαθητές στην τάξη, με καθαρίστριες, που θα πραγματικά μορφώνει και δε θα είναι απλώς ένα εξεταστικό κέντρο, δεν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Οι αναδιαρθρώσεις εν μέσω πανδημίας που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση στα ΑΕΙ, με την μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης, την παγίωση της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων, τις περικοπές στη φοιτητική μέριμνα αλλά και τη συνολική υποβάθμιση της γνώσης δεν πρέπει να περάσουν αψήφιστα. Το φοιτητικό κίνημα, οι φοιτητές, αν τώρα δεν αντιδράσουν και δεν προτάξουν τις δικές τους διεκδικήσεις και ανάγκες, θα βρουν τις σπουδές τους σε πολύ χειρότερη κατάσταση το επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά την σίτιση, είναι απαράδεκτο να γίνεται μείωση των ήδη ελάχιστων δικαιούχων φοιτητικής μέριμνας, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα, στην Τρίπολη η φοιτητική μέριμνα κάλυπτε περίπου 280 φοιτητές από τους πάνω από 2000 που έχουν και οι 4 σχολές. Πλέον το νούμερο αυτό έχει πέσει στους 143! Το σχόλιο από την ΠΑΣΠ πως οι περικοπές αυτές έγιναν για να δοθούν λεφτά στην υγεία είναι πραγματικά εξωπραγματικό. Είναι πραγματικά αδύνατον να ειπωθεί αυτό ενώ γίνονται συνεχώς κινητοποιήσεις των Υγειονομικών που διεκδικούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, από το οποίο μέσα στο 2020 εν μέσω πανδημίας έχουν περικοπεί 130 εκατ ευρώ.
Τέλος, είναι πραγματικά άσχημο οι φοιτητές να αντιμετωπίζονται από εκπρόσωπο τους ως απλά πελάτες για τα τοπικά μαγαζιά και ενοικιαστές διαμερισμάτων κοκ. Δεν θα έπρεπε ο εκπρόσωπος των φοιτητών να ενισχύει την λογική και διαχρονική στρατηγική των κυβερνήσεων πως οι φοιτητές είναι απλώς πελατεία. Με αυτή τη λογική έχει παραμεληθεί πλήρως η φοιτητική μέριμνα, δεν υπάρχει εστία στην Τρίπολη, με βάση τη λογική μειώθηκαν κι’ άλλο οι δικαιούχοι σίτισης. Να επισημάνουμε λοιπόν ότι όπως αντιμετωπίζουν αυτοί τους φοιτητές στην Τρίπολη, αντιμετωπίζονται έτσι και στις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις. Ρώτησε μήπως αν αρέσει στους Τριπολιτσιώτες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, να παλεύουν καθημερινά για να βγάλουν τα υπέρογκα έξοδα που απαιτούνται για να τα σπουδάσουν;
Είναι τώρα που είναι αναγκαίο οι φοιτητικοί σύλλογοι να δράσουν για την διασφάλιση του επιπέδου των σπουδών μας καθώς και της υγείας μας. Οι φοιτητές με τους Συλλόγους μας βγαίνουμε μπροστά, συζητάμε, ενημερωνόμαστε, διαμορφώνουμε διεκδικήσεις, οργανώνουμε πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις, δράσεις, συντονίζουμε ενέργειες».
Μέλη του Δ.Σ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης, εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ.