Η μαθητική διαστημική ομάδα Καλαμάτας και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας με την συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, συμβάλλοντας στην προβολή των ενδογενών δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας με μια σειρά από πρωτοβουλίες εξωστρέφειας σε θέματα αιχμής, διοργανώνουν το Σάββατο 30 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, κατά τις ώρες 15:00 έως 20:00, την παγκόσμια ημέρα αστεροειδών, το ASTEROIDDAYKALAMATA2018, μια παράλληλη εκδήλωση (https://asteroidday.org) που γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο.
Η Ημέρα Αστεροειδών (Asteroid Day) καθιερώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014 με τη σχετική διακήρυξη που υπέγραψαν περισσότεροι από 100 αστροναύτες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διακηρύξει με ψήφισμα να τηρείται παγκοσμίως η ημέρα των αστεροειδών στις 30 Ιουνίου κάθε έτους.
Το Asteroid Day στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους αστεροειδείς και τι μπορεί να γίνει για να προστατεύσει τη Γη, τις οικογένειές της, τις κοινότητες και τις μελλοντικές γενιές από ένα καταστροφικό γεγονός.
Η παγκόσμια ημέρα των αστεροειδών (επίσης γνωστή ως Διεθνής Ημέρα Αστεροειδών) είναι ένα ετήσιο παγκόσμιο γεγονός που πραγματοποιείται στην επέτειο του γεγονότος της Σιβηρίας Tunguska που έλαβε χώρα στις 30 Ιουνίου 1908, το πιο επιβλαβές γνωστό γεγονός που σχετίζεται με πρόσκρουση τους αστεροειδών στη Γη στην πρόσφατη ιστορία.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της πάνω από 600 εκδηλώσεις έχουν συμμετέχει στις παγκόσμιες δραστηριότητες στις 30 Ιουνίου τα δύο πρώτα χρόνια της σε 78 χώρες ανά την υφήλιο.
Διανύει εφέτος την τρίτη συνεχή του διοργάνωση, και συμπεριλαμβάνει με σειρά από ομιλίες, ταυτόχρονες διαδικτυακές συνεδριακές συνδέσεις με άλλες πόλεις,videos, μικρού μήκους filmsστο θέμα των αστεροειδών, με συμμετοχές από επιφανείς προσωπικότητες, επιστήμονες και αστροφυσικούς.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο εξειδικευμένος ερευνητής στο θέμα αυτό στην Ελλάδα με παγκόσμια δραστηριότητα και φίλος της περιοχής μας Τάκης Θεοδοσίου, συντονιστής της παγκόσμιας ημέρας αστεροειδών στην Ελλάδα (Asteroid Day Greece) και μέλους του ΔΣ Διεθνούς Συλλεκτών Μετεωριτών (IMCA).
Με το πέρας της εκδήλωσης θα κληρωθούν για τους θεατές μικρά τμήματα διαπιστευμένων μετεωριτών.
Σκοπός της ομιλίας αυτής είναι μετά το πέρας της να οργανωθεί Σύλλογος μελέτης και ανίχνευσης μετεωριτών στην Καλαμάτα, με τον συντονισμό της IMCA.
Στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 3μμ και θα διαρκέσει μέχρι τις 8μμ, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να την επισκεφτούν περιοδικά κατά την 5ωρη διάρκειας της και να παρακολουθήσουν διάφορες θεματικές ενότητες που τους ενδιαφέρουν ανά περίπτωση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.