Την Ομάδα του Δήμου Καλαμάτας για την Πράξη με τίτλο «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» γνωστοποίησε προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έγγραφό του, ο Δήμαρχος.
Ο Π. Νίκας σημειώνει ότι «η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου του 1821, αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης των πολιτών με τα ιστορικά γεγονότα και προβολής του Αγώνα για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, με τρόπο εύληπτο, σύγχρονο και ελκυστικό, στις νεότερες γενιές των Ελλήνων, καθώς και στο διεθνές κοινό. Σε αυτό αποσκοπεί η ενταχθείσα Πράξη (…) στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», στην οποία συμπράττει ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησής του «Φάρις», που αποτελεί μέλος του εταιρικού σχήματος».
Προκειμένου να προβληθούν και αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα μεταδίδοντας τα μηνύματα που η Εθνική μας Επανάσταση εμπεριέχει, τα οποία παραμένουν επίκαιρα την ώρα που οι προκλήσεις των καιρών θεριεύουν στη δύσκολη γειτονιά μας, ο Δήμος Καλαμάτας θα συμβάλει ουσιαστικά στο εγχείρημα με Ομάδα, την οποίαν αποτελούν οι εξής:
- Μάριος Αθανασόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας – Συγγραφέας
- Ευστάθιος Γυφτάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
- Δημήτριος Ηλιόπουλος, Εικαστικός – Αγιογράφος – Συλλέκτης έργων τέχνης
- Μαρία Καλλικούνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός
- Λίντα Καπετανέα, Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας
- Δημήτριος Κούμανης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
- Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Δημοτικού Εικαστικού Εργαστηρίου Καλαμάτας
- Αναστασία Μηλίτση, Διδάκτωρ Ιστορίας, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας
- Νικόλαος Φίσκιλης, Προϊστάμενος Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, για τα διοικητικά-οικονομικά θέματα
- Ο εκάστοτε Διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει το γεγονός ότι «τα ως άνω πρόσωπα, που θα εκπροσωπήσουν το Δήμο Καλαμάτας στην Κύρια Ερευνητική Ομάδα, κατέχουν τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για την κάλυψη των αναγκών εφαρμογής του διεπιστημονικού έργου που απαιτείται», επισημαίνοντας «την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση για τη δημιουργία και τον εμπλουτισμό υποδομών, ψηφιακών και μη, καθώς και εκδηλώσεων, ώστε η προβολή των ιστορικών γεγονότων να είναι έγκυρη, ισχυρή, σύγχρονη και ελκυστική όχι μόνο για την εποχή μας, αλλά και για μακρό διάστημα στο μέλλον».
Δείτε εδώ για το «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας»