Τη δημοτική αρχή Καλαμάτας επικρίνει με ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Συσπείρωση” γιατί αφού «θα μπορούσε δηλαδή να προσλάβει όχι 70 εργαζόμενους-ες πλήρους απασχόλησης, αλλά και περισσότερους σύμφωνα με τις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων […] επέλεξε να προσλάβει περισσότερες καθαρίστριες με τρίωρη απασχόληση και άθλιους μισθούς -κάτι που στα λόγια καταδίκαζε- προφανώς για να πουλάει εκδούλευση, υποχρέωση και να έχει ομήρους τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων».
Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης σημειώνεται: «Από όλα αυτά προκύπτει το ερώτημα ή το συμπέρασμα θα λέγαμε, για τα κριτήρια με τα οποία η Δημοτική Αρχή έκανε τις προσλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Η ανακοίνωσης της “Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας” με τίτλο: “Μια οφειλόμενη απάντηση στο κ. Δήμαρχο για το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων”, αναφέρει τα εξής:
«Τα σχολεία ανοίγουν την Δευτέρα 13/09 και για άλλη μια φορά και η καθαριότητα των σχολείων είναι ανεπαρκής και ελλιπής. Ιδιαίτερα φέτος σε συνθήκες πανδημίας ουσιαστικά δεν πάρθηκαν τα μέτρα που έπρεπε και ζητούσαν οι Ενώσεις Γονέων και οι εκπαιδευτικοί με ευθύνη της κυβέρνησης. Ευθύνη έχει και η Δημοτική Αρχή για τη διαχείριση που κάνει στο ζήτημα των προσλήψεων.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας (30/08/2021) ρωτήσαμε τον κ. Δήμαρχο, γιατί πέρυσι με ψήφισμα που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή – ζητούσε από το Υπουργείο να προσληφθούν σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης καιφέτος που το Υπουργείο δίνει αυτό το δικαίωμα στους Δήμους, προσλαμβάνει καθαρίστριες 3ωρης απασχόλησης.
Μας απάντησε ότι επέλεξε να προσληφθούν 122 καθαρίστριες και όχι 40 πλήρους απασχόλησης, στη επισήμανσή μας ότι με πλήρη απασχόληση θα προσλαμβάνονταν 70 εργαζόμενες και όχι 40, απάντησε ότι αυτό δεν ευσταθεί.
Για να δούμε ποια είναι η αλήθεια. Η εγκύκλιος του Υπουργείου αναφέρει για το Δήμο της Καλαμάτας ότι «ο μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης χρηματοδοτείται από το Υπουργείο ανέρχεται σε 367 ώρες ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλαμβανόμενων ατόμων αντιστοιχεί σε 122. Ο Δήμος, σύμφωνα με τ’ ανωτέρω, καθορίζει ελεύθερα τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης των ατόμων που προσλαμβάνει, υπό την προϋπόθεση τήρησης των ως άνω μέγιστων ορίων. Σε περίπτωση που, τηρουμένου του ανώτατου αριθμού προσλαμβανόμενων ατόμων, επιλεγεί από ορισμένους Δήμους η αύξηση των ωρών ημερήσιας απασχόλησής τους πέραν του καθοριζόμενου μέγιστου αριθμού ανθρωποωρών ημερήσιας απασχόλησης, η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους των Δήμων». Αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα χρήματα που δίνουν δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολείων, μεταβιβάζουν δηλαδή αρμοδιότητες στο δήμο χωρίς του απαραίτητους πόρους.
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο επιπλέον 69 ώρες κόστους περίπου 126.000 €.
Έχουμε δηλαδή 367 ώρες που πληρώνει το Υπουργείο και 69 ώρες πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου, σύνολο 436 ώρες που αντιστοιχούν σε 68 θέσεις πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες είναι το ωράριο πλήρους απασχόλησης).
Βεβαίως αν υπήρχε προγραμματισμός με βάση τις σχολικές μονάδες και την καλή καθαριότητα των σχολείων, θα μπορούσε ο Δήμος της Καλαμάτας να χρηματοδοτήσει την καθαριότητα των σχολείων με περισσότερα χρήματα, το κόστος όχι μόνο δεν είναι απαγορευτικό αλλά δεν είναι και μεγάλο. Θα μπορούσε δηλαδή να προσλάβει όχι 70 εργαζόμενους-ες πλήρους απασχόλησης, αλλά και περισσότερους σύμφωνα με τις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων.
Αλλά η Δημοτική Αρχή επέλεξε να μην προσλάβει εργαζόμενες με πλήρη απασχόληση και για την καλύτερη καθαριότητα των σχολείων, αλλά να προσλάβει περισσότερες καθαρίστριες με τρίωρη απασχόληση και άθλιους μισθούς – κάτι που στα λόγια καταδίκαζε – προφανώς για να πουλάει εκδούλευση, υποχρέωση και να έχει ομήρους τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων, όπως άλλωστε έγραφε στο περσινό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από όλα αυτά προκύπτει το ερώτημα ή το συμπέρασμα θα λέγαμε, για τα κριτήρια με τα οποία η Δημοτική Αρχή έκανε τις προσλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».