Καμία ξεκάθαρη απάντηση από την Περιφερειακή αρχή δεν πήραν οι μικροί παραγωγοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου που οι καλλιέργειές τους έχουν υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή από φυσικά φαινόμενα, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Πε.Συ. όπου συζητήθηκε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης που ανέπτυξε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κελάρης. Για άλλη μια φορά ο κ. Νίκας ευθυγραμμισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κινήματος, παραπέμποντας σε «άυλες» διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού περί αποζημίωσης, ενώ μίλησε και για την ανάγκη αλλαγής κανονισμού του ΕΛΓΑ, που τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να τον απαξιώσουν, άραγε σε ποια κατεύθυνση;
Εμείς απλά να του θυμίσουμε τις δηλώσεις που έκανε στις αρχές Απρίλη ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με όλους τους Αντιπεριφερειάρχες.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μεταξύ άλλων είπε ότι «οι αγρότες είναι αχάριστοι να ζητάνε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ» και ότι «αν θέλουν την αλλαγή του κανονισμού πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη»!
Παραθέτουμε της εισήγηση της επερώτησης μας που είχε κατατεθεί στις 2 Απρίλη 2021.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ
Θέμα «Άμεση στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από τις καταστροφές λόγω καιρικών φαινομένων στη Πελοπόννησο».
Από την κατάθεση της επερώτησης μας και μέχρι σήμερα τα στοιχεία σχετικά με καταστροφές των καλλιεργειών έχουν αλλάξει δραματικά. Στην χαλαζόπτωση στην περιοχή της Μαραθούπολης και των Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας, που κατέστρεψε καλλιέργειες κηπευτικών, καρπουζιού, πατάτας, αλλά και ελιάς, σε έκταση 12.000 στρεμμάτων, έχουν προστεθεί μια σειρά από περιοχές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Ενδεικτικά, στις 26 Μαρτίου στον Δήμο Άργους-Μυκηνών Αργολίδας, και σε δήμους της Κορινθίας (Νεμέα, Αγ. Βασίλειος, Σπαθοβούνι και οι γύρω περιοχές, Δήμος Βέλου – Βόχας), παγετός κατέστρεψε την παραγωγή σε βερικοκιές, ροδακινιές, αμυγδαλιές, αμπέλια που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με τον παγετό στις 9 Απρίλη που αποτελείωσε ότι είχε απομείνει από τις προηγούμενες καταστροφές και προξένησε και καινούργιες και σε αυτές τις περιοχές αλλά και σε περιοχές Μαντινείας και Τεγέας του Δήμου Τρίπολης, όπου καταστράφηκαν κυρίως καλλιέργειες, με μηλιές, κερασιές, αμπέλια, αχλάδια, κ.α.
Επιπρόσθετα οι παραγωγοί κηπευτικών πλέον έχουν πληγεί διπλά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στις λαϊκές αγορές, γεγονός που καθιστούσε ακόμα και την παραγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις αδιάθετη.
Ιδιαίτερη επίσης είναι η καταστροφή στους αμπελοκαλιεργητές της Νεμέας, όπου έχουν υποστεί ζημιά καλλιέργειες οινοποιήσιμου σταφυλιού και η κατάσταση αυτή επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν οι οινοπαραγωγοί της περιοχής με τις αδιάθετες ποσότητες κρασιού, με τους παραγωγούς που δεν έχουν πληρωθεί παρά μόνο το 20-30% της περσινής παραγωγής και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και να ξανακαλλιεργήσουν!
Οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι γιατί οι κόποι της χρονιάς πηγαίνουν χαμένοι, χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι και τον πάγο χωράφια. Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες, είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα όλο το χρόνο, ακόμα και λίγο πριν τη συγκομιδή της σοδειάς τους.
Την ίδια στιγμή, το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ. Οι αγρότες ως συνέπεια, αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους και άλλες υποχρεώσεις (όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, ανοιχτές – μειωμένες τιμές, χρέη προς τρίτους, τράπεζες, ΕΛΓΑ, εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.). Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα χαράτσια από τις ενστάσεις με την ανάρτηση των δασικών χαρτών όπου τα προβλήματα είναι παντού τεράστια!
Είναι φανερό ότι δεν φθάνουν οι επισκέψεις και οι υποσχέσεις ακόμη και του πρωθυπουργού για δίκαιες αποζημιώσεις, την στιγμή που είναι σε ισχύ ο αντιδραστικός και αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, που το κράτος δεν καταβάλει τις εισφορές του προς αυτόν, που οι διευθύνσεις του έχουν αποψιλωθεί από γεωπόνους και προσωπικό τα τελευταία χρόνια! Οι αγρότες άλλωστε έχουν πείρα από παρόμοιες υποσχέσεις στο παρελθόν που έμειναν τελικά στα χαρτιά και το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έμεινε απλήρωτο! Γνωρίζουν πλέον ότι η συνειδητή απαξίωση του ΕΛΓΑ από όλες τις κυβερνήσεις γίνεται για να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση. Εξάλλου, το είπε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές το προηγούμενο διάστημα: «θα υπάρχει και η δυνατότητα επικουρικά να μπορούμε να συνεργαστούμε και με την αγορά έτσι ώστε να μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρχει και πρόσθετη ασφάλιση γι’ αυτούς οι οποίοι το επιθυμούν και να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό πλαίσιο για το μέλλον»!
Επομένως κ. Περιφερειάρχα,
Θα πρέπει κατά την άποψή μας να είναι σαφής η τοποθέτησή σας απέναντι στα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και του αγροτικού κινήματος που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των πληγέντων αγροτοπαραγωγών και συγκεκριμένα:
- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε ολόκληρη την παραγωγή χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός και αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να εξασφαλιστεί η αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
- Το πάγιο αίτημα για Αντιχαλαζική και αντιπαγετική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.
- Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, των ασφαλιστικών εισφορών, των χρεών σε ΔΕΗ και Δήμους ώσπου να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων.
27/5/2021
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ