Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιάννης Κελλάρης σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. 4-11-2020, σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού και τη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε τα εξής:
«Συζητάμε σήμερα σε συνθήκες έντονης αναζωπύρωσης ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας που απειλεί την υγεία του λαού.Παρά τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι μόνο εξακολουθεί να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, με προτεραιότητα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τα σχολεία και τις σχολές, αλλά συνεχίζει “να κουνάει το δάκτυλο» στις λαϊκές οικογένειες και τη νεολαία, προσπαθώντας να τους μεταθέσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την «προσαρμογή” των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την διαχείριση της πανδημίας στις απαιτήσεις και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, για το γεγονός ότι τίποτα δεν έκαναν τόσο διάστημα για να πάρουν ουσιαστικά μέτρα θωράκισης του συστήματος υγείας.
Αντί λοιπόν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, τη στελέχωση και αξιοποίηση των νοσοκομείων που έκλεισαν με τα μνημόνια και την επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να επιβάλει lockdown στα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία έως και 80%! Αυτό το μέτρο, εκτός του ότι είναι μια ακόμα κυνική ομολογία ότι το “θωρακισμένο σύστημα Υγείας απέναντι στην πανδημία” είναι παραμύθι για μικρά παιδιά, στην λογική του “συστήματος Υγείας της μιας νόσου” βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών και τους εξαναγκάζει είτε να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται είτε να περιμένουν στην πάντα με κίνδυνο ακόμα και για την ζωή τους αν δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα!
Είναι πολύ επικίνδυνη η κουβέντα που έχει ανοίξει τώρα που η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει περί “θέσπισης κριτηρίων για τη διαλογή στις ΜΕΘ” με τις κατευθυντήριες οδηγίες να θεσπίζουν κριτήρια που εκτός από τις ιατρικές ενδείξεις λαμβάνουν υπόψη τους και το κριτήριο του “κόστους – οφέλους”! γιατί τελικά όλα εκεί ανάγονται!! Όλα αυτά ακούγονται μακάβρια στον 21ο αιώνα αλλά δείχνουν τα όρια, τα αδιέξοδα και το πόσο απάνθρωπο έχει γίνει σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα!
Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να αξιοποιούν την πανδημία και την οικονομική κρίση που τη συνοδεύει, για να “ξεφορτωθούν” όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει, με το νομοσχέδιο-τερατούργημα που ετοιμάζουν να φέρουν για τα εργασιακά με την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα!
Η περιφερειακή αρχή δια στόματος του ίδιου του Περιφερειάρχη σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, περιέγραψε την κατάσταση καλή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την διαχείριση ικανοποιητική από την πλευρά της κυβέρνησης. Ήρθαν τα ίδια τα γεγονότα το τελευταίο διάστημα με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί ραγδαία και μια σειρά από σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα σε χώρους δουλειάς, να τους διαψεύσουν.
Ακριβώς στην ίδια ρότα με την πολιτική της Κυβέρνησης που αναγάγει την υγεία του λαού στη λογική του “κόστους – οφέλους” η Περιφέρεια δεν παίρνει αντίστοιχα μέτρα για ουσιαστικούς και επαρκείς ελέγχους αλλά μόνο στα λόγια! Γιατί καλά είναι τα λόγια και οι διαβεβαιώσεις ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν με βάση τις αρμοδιότητές μας, αλλά πείτε μας πως άραγε θα γίνουν έλεγχοι π.χ. σε λαϊκές αγορές ή σε εμπορικά κέντρα που λειτουργούν Σαββατοκύριακα όταν δεν εγκρίνεται η υπερωριακή απασχόληση των αρμόδιων για τους ελέγχους υπαλλήλων;
Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι ελλείψεις στα νοσοκομεία αναφοράς covid στην Περιφέρεια π.χ. στην Καλαμάτα πάνω από 50 κενές θέσεις γιατρών, στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης ακόμα δεν έχει φθάσει ο μοριακός αναλυτής. Οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Πελοπόννησο είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και άλλα πολλά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε!
Είναι φανερή η πλήρης ταύτιση της Περιφερειακής αρχής με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας όπως αυτή εκφράζεται με τα αλλοπρόσαλλα υγειονομικά πρωτόκολλα, που επιτρέπουν την λειτουργία υπηρεσιών ακόμα και στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, χωρίς να γίνουν τα απαραίτητα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, όπως έγινε πρόσφατα στην Π.Ε. Κορινθίας με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Που επιτρέπουν την άθλια κατάσταση στα σχολεία με το συνωστισμό 25 – 27 μαθητών ανά τάξη και έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα στο κλείσιμο μιας σειράς σχολείων και τμημάτων και παρά τις διαβεβαιώσεις «ειδικών» ότι τα σχολεία δεν είναι χώροι μετάδοσης της πανδημίας τώρα προχωρούν στο κλείσιμο των Λυκείων, ίσως αύριο και των Γυμνασίων γεγονός που αποτελεί μια έμμεση ομολογία ότι τα σχολεία δεν είναι τελικά “υγειονομικές φουσκάλες”, όπως έλεγε η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την παντελή έλλειψη μέτρων, πέρα από τη μάσκα!
Που επιτρέπουν 75-100 επιβάτες ανά λεωφορείο και τα Μέσα Μεταφοράς, και την ίδια στιγμή κανένα ουσιαστικό μέτρο στους μετανάστες – πρόσφυγες που ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, στους εργάτες γης, στο λεηλατημένο εισόδημα μικροεπαγγελματιών στο χώρο της Εστίασης, του εμπορίου, των αγροτών κ.α. που πλήττονται εδώ και καιρό από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους από την κυβέρνηση.
Όταν λοιπόν μιλάνε για “ατομική ευθύνη”, δεν εννοούν την ευθύνη του καθενός, ως μέλους μιας κοινωνίας που εγγυάται την υγεία και τη ζωή του, που έχει ως κριτήριο τις δικές του ανάγκες. Εννοούν το “κάνε το κουμάντο μόνος σου και αν νοσήσεις θα φταις εσύ ή οι άλλοι που δεν πρόσεξαν”. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα φταίνε το αστικό κράτος και η εργοδοσία!
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Έγκαιρα και επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απαιτήσαμε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά και στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στους εργάτες γης, στους καταυλισμούς των Ρομά, στα γηροκομεία και στους οίκους ευγηρίας όπου διαπιστώθηκαν μια σειρά από προβλήματα.
Έχουν τεράστια ευθύνη οι δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, συμπολίτευση και αντιπολίτευση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί αντί να πάρουν μέτρα και να απαιτήσουν περισσότερα από την κυβέρνηση που έχει την κύρια ευθύνη, ο μεν κ. Νίκας εξωράιζε την πολιτική της ενώ ο κ. Τατούλης και η παράταξή του δεν ψήφισε ακόμα και στοιχειώδη μέτρα που φέρναμε το προηγούμενο διάστημα στο Πε.Συ.
Αυτή την κρίσιμη ώρα για την υγεία του λαού ως Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και η περιφέρεια Πελοποννήσου, με βάση τα νέα δεδομένα, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουν άμεσα μια σειρά μέτρα με βάση και τις αρμοδιότητές τους:
- Η περιφέρεια, να απαιτήσει από τον ΕΟΔΥ, να ξεκινήσουν άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, σε όλους τους εργαζόμενους στην δημόσια και ιδιωτική Υγεία και Πρόνοια, στα Εργοστάσια, στα Εργοτάξια, στα Σούπερ-Μάρκετ και μεγάλα Εμπορικά, στην εστίαση, στον τουρισμό, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις δομές της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί), όπως και στους χώρους άθλησης, στις δομές Ρομά και προσφύγων.
- Ουσιαστικούς ελέγχους από την διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφέρειας στους τόπους δουλειάς για να επιβληθούν τα απαραίτητα μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
- Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές, στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα. Άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων ή ιδρυμάτων που έχουν κλείσει, για να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι.
- Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
- Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
- Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
- Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος που πλήττεται από την πανδημία.
- Η περιφέρεια να απαιτήσει από την κυβέρνηση, την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης.
- Την δημιουργία πολλών νέων κλινών νοσηλείας σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, πολλών νέων κλινών ΜΕΘ με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό σε όλα τα Νοσοκομεία της Πελοποννήσου και γενικότερα. Την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως στο τομέα της πρόληψης.
- Σχέδιο επίταξης όλων των δομών της Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή αν εξαπλωθεί περισσότερο η πανδημία».