“Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από Δημόσιο Κρατικό Φορέα, μακριά από την ανάμειξη ιδιωτών – εργολάβων μικρότερων ή μεγαλύτερων, που θα κατέχει τα μηχανήματα, θα εφαρμόζει πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Το υπόλειμμα θα θάβεται σε ΧΥΤΥ που θα χωροθετούνται και θα κατασκευάζονται – λειτουργούν με αυστηρά επιστημονικά και περιβαντολλογικά κριτήρια”. Αυτή είναι η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής
«Τώρα όλοι κλαίνε στα αποκαΐδια της πολιτικής που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο!
Όχι μόνο οι δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΛΑΕ και των Οικολόγων, που με μοιρασμένους ρόλους σε όλα τα επίπεδα, Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμοι, ανάλογα αν ήταν στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης ή της αστικής αντιπολίτευσης, συνέβαλλαν στο σημερινό αδιέξοδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο, ώστε να έρθει σαν ώριμο φρούτο και χωρίς αντιδράσεις η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο.
Αλλά τώρα «αντιδρά» ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση! Έλεος!!!
Δεν λέει όμως κανείς κουβέντα για το πόσο θα κοστίσει στο λαό η ΣΔΙΤ. Ο τσακωμός γίνεται για το από ποια τσέπη των λαϊκών στρωμάτων θα βγουν τα 66 εκατ. Ευρώ που θα δώσουν στην ΤΕΡΝΑ. Από το ΠΔΕ ή το ΕΣΠΑ;
Η ΣΔΙΤ δεν παίρνει φτιασίδωμα γι’ αυτό μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα είναι η κατάργηση της ΣΔΙΤ και να πληρώσουν όλοι όσοι ευθύνονται που φθάσαμε ως εδώ.
Η διέξοδος που συμφέρει το λαό, που σέβεται το περιβάλλον την υγεία και την τσέπη των εργαζόμενων, των αγροτών των αυτοαπασχολούμενων βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής.
Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από Δημόσιο Κρατικό Φορέα, μακριά από την ανάμειξη ιδιωτών – εργολάβων μικρότερων ή μεγαλύτερων, που θα κατέχει τα μηχανήματα, θα εφαρμόζει πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Το υπόλειμμα θα θάβεται σε ΧΥΤΥ που θα χωροθετούνται και θα κατασκευάζονται – λειτουργούν με αυστηρά επιστημονικά και περιβαντολλογικά κριτήρια.
Μόνο τότε θα λυθεί το πρόβλημα με σεβασμό στο περιβάλλον στην υγεία και στην τσέπη του λαού, και πρώτα και κύρια των εργαζόμενων σε αυτόν τον κλάδο».