Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου με ανακοίνωσή της χαιρετίζει «τη μεγαλειώδη πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών στο Σύνταγμα!», ενώ χαρακτηρίζει «κατώτερη των περιστάσεων» την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Ειδικότερα, η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
«Η Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο καθυστέρησε σχεδόν ένα μήνα να φέρει σαν θέμα συζήτησης τις κινητοποιήσεις των αγροτών με σκοπό τη στήριξη τους (όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και είχε δεσμευτεί η Περιφερειακή Αρχή), όχι μόνο έφερε άλλο θέμα που αφορούσε τα γενικά προβλήματα του «πρωτογενούς τομέα», ενώ είναι σε εξέλιξη αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μπλόκα… αλλά τελικά, ούτε καν στήριξε τα αιτήματά τους!
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 19/2 η περιφερειακή αρχή της ΝΔ προτίμησε να πειθαρχήσει στην κυβέρνηση από το να στηρίξει τους βιοπαλαιστές αγρότες της Πελοποννήσου στον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους!
Τα αιτήματα των αγροτών είναι αυτά που αποφασίστηκαν μέσα στους κόλπους του αγροτικού κινήματος, στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες, στα Μπλόκα, στις Πανελλαδικές Συνελεύσεις. Αφορούν την αντιμετώπιση όλων των πιεστικών προβλημάτων που ουσιαστικά τους απαγορεύουν την παραμονή τους στην ύπαιθρο. Να ενημερώσουμε λοιπόν την πλειοψηφία του ΠεΣυ Πελοποννήσου ότι οι πλειοψηφία των αγροτών στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα δεν είναι ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες ούτε βιομήχανοι για να κάνουν «οικονομία κλίμακας» με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η απάντηση των αγροτών δόθηκε στο σύνταγμα και «έκαστος εφ’ ω ετάχθη»!
Ακολουθεί η εισήγηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση μαζί με το σχέδιο απόφασης – ψηφίσματος:
Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου για το 11ο θέμα 2ης τακτικής συνεδρίασης του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου: «Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Τέσσερις βδομάδες παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα μπλόκα, πανελλαδικά όπως και σε όλη την Πελοπόννησο, δίνοντας σκληρή μάχη για να μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να παράγουν.
Διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.
Κάτω από τη μεγάλη αγωνιστική πίεση των μπλόκων και αφού απέτυχε η προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα τους, η κυβέρνηση, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των μπλόκων την προηγούμενη Τρίτη 13/2/2024, επικαλέστηκε για άλλη μια φορά τις δημοσιονομικές αντοχέςτης οικονομίας – οι οποίες βέβαια δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων – για να απορρίψει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και περιορίστηκε στην ανακοίνωση ορισμένων μέτρων, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματά τους.
Η απάντηση των αγωνιζόμενων αγροτών στις συνελεύσεις που ακολούθησαν στα μπλόκα και στην πανελλαδική σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη 15/2 στη Νίκαια Θεσσαλίας ήταν ξεκάθαρη: «Με τα ψίχουλα δεν ζούμε! Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε!».
Τι ζητούν οι αγρότες και τι απαντάει η κυβέρνηση:
- Την ώρα που οι αγρότες, όπως και όλος ο λαός, πληρώνουν, επί χρόνια, πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμακαι αντιμετωπίζουν καθημερινά το κυνηγητό από τις εισπρακτικές εταιρείες για τα χρέη που αδυνατούν να πληρώσουν, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και αντ’ αυτού τους «προσφέρει» για δύο χρόνια μια τιμή τουλάχιστον 40% ακριβότερη απ’ αυτή που διεκδικούν, η οποία, μάλιστα, δεν είναι ενιαία για όλους. Επιπλέον, για τα επόμενα 8 χρόνια οι αγρότες δεν θα ξέρουν ποια θα είναι η τελική τιμή που θα πληρώνουν, αφού αυτή θα εξακολουθεί να «παίζεται» στο χρηματιστήριο Ενέργειας.
- Την ώρα που η τιμή του αγροτικού πετρελαίου αυξήθηκε πάνω από 150% τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το αίτημα για θεσμοθέτηση αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, ώστε να το πληρώνουν πιο φτηνό στην αντλία, και αντ’ αυτού τους «προσφέρει» μια επιστροφή φόρου καυσίμων, η οποία, στην ουσία, αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από ένα γέμισμα του ρεζερβουάρστα αγροτικά μηχανήματα και, μάλιστα, μόνο για την καλλιεργητική χρονιά που διανύουμε. Το ποσό αυτό είναι περίπου το μισό από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), όταν μάλιστα ήταν πολύ χαμηλότερη η μέση τιμή του ντίζελ.
- Ολική είναι η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άλλα αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως η γενναία επιδότηση στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, και η κατάργηση του ΦΠΑ.
- Ολική είναι, επίσης, η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άλλα αιτήματα, τα οποία είναι εξίσου ζωτικής σημασίας με τη μείωση του κόστους παραγωγής κι αν δεν ικανοποιηθούν θα δυσκολέψουν τους όρους απασχόλησής τους.
- Δεν απαντάει καν στο αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Κι αυτό όταν υπάρχουν παραγωγοί που έχουν μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα, καθώς οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές (όπως, για παράδειγμα, από την ακαρπία στην ελιά και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, από τον περονόσπορο στα αμπέλια κ.ά.) και άλλοι που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδήματος, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα προϊόντα.
- Επίσης, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και επιμένει οι αποζημιώσεις να δίνονται με βάση την ασφαλιζόμενη αξία, που είναι μικρότερη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ζημιά.
- Δεν απαντάει στο αίτημα να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις και τα άλλα αντιαγροτικά μέτρα της «πράσινης μετάβασης» που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, και προσπαθεί να τους ξεγελάσει με γενικόλογες υποσχέσεις για «παρέμβασή» της στην ΕΕ και να τους φοβίσει με απειλές ότι θα κοπούν εντελώς οι κοινοτικές ενισχύσεις.
- Απορρίπτει το αίτημα για τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους, επικαλούμενη τη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς», όταν για άλλους – όπως π.χ. τις εταιρείες διαχείρισης και εκμετάλλευσης των διοδίων, την ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων, για τις οποίες έχει θεσμοθετηθεί διασφαλισμένη κερδοφορία – αυτή η «ελεύθερη αγορά» της το επιτρέπει. Αντίστοιχα για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, όπου σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα τα κέρδη τους θα παραμείνουν ανέγγιχτα και εγγυημένα, αφού το χρηματοοικονομικό κόστος για τη ρύθμιση των οφειλών το αναλαμβάνει το κράτος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
- Καταφεύγει σε ανέξοδες υποσχέσεις και ταξίματα σχετικά με το αίτημα να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, όταν αυτή η κατάσταση των παράνομων ελληνοποιήσεων συνεχίζεται για χρόνια και δεν παίρνει κανένα μέτρο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
- Όσον αφορά στο αίτημα για ουσιαστικά έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, είναι χαρακτηριστικά τα όσα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση στη Θεσσαλία, που υπέστη τεράστια καταστροφή από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη. Η κατεύθυνση δείχνει ότι στόχος δεν είναι η προστασία των αγροτών, αλλά το διώξιμο τους από την παραγωγή, μέσω των «αναδιαρθρώσεων» στις καλλιέργειες, της εμπορευματοποίησης του νερού και άλλα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Πελοποννήσου και όλης της Ελλάδας είναι αντιμέτωποι με μια συγκροτημένη πολιτική που γεννάει συνεχώς προβλήματα.
Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αρνούνται να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις τους, γιατί – όπως λένε – αυτές βρίσκονται εκτός των «αντοχών της οικονομίας». Στην πραγματικότητα γιατί δεν «χωράνε» στους στόχους ανάπτυξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ώρα όμως που οι «αντοχές της οικονομίας» περιορίζουν σε ψίχουλα τα όσα δίνονται στον λαό, δεκάδες δισ. ευρώ δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και οι τράπεζες εδώ και 10 χρόνια δεν πληρώνουν φόρους!
Απέναντί τους είναι η ΕΕ, που μέσω της ΚΑΠ εντείνει την καταλήστευση του μόχθου των αγροτών από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς. Καμία εκδοχή της ΚΑΠ δεν ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες όσων μοχθούν και παράγουν. Το περιεχόμενό της είναι οργανικά δεμένο με τη στρατηγική συνολικά της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεών της, ανεξάρτητα από αποχρώσεις.
Απέναντι στην αγροτιά είναι και τα μονοπώλια της Ενέργειας, που επιδοτούνται με «ζεστό» κρατικό χρήμα για τις «πράσινες» επενδύσεις τους, φορτώνοντας στους αγροτοκτηνοτρόφους – και όλο τον λαό – πανάκριβο ρεύμα.
Απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, που από τη μία διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής στα ύψη πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και από την άλλη αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, τα οποία φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση για τις λαϊκές οικογένειες.
Η ικανοποίηση των αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, λοιπόν, προϋποθέτει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός, που βλέπει καθημερινά να επιδεινώνονται οι όροι ζωής του για να θωρακίζουν την κερδοφορία τους μια χούφτα μονοπώλια.
Ο καθολικός και ανυποχώρητος αγώνας των αγροτών είναι που «βάζει δύσκολα» στην κυβέρνηση εδώ και τέσσερις βδομάδες, στήνοντας 100δες μπλόκα Πανελλαδικά αλλά και στην Πελοπόννησο σε Μεσσήνη, Χανδρινού, Σκάλα, Άστρος, πραγματοποιώντας 10δες κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου.
Σημαντικό γεγονός αποτελεί ο συντονισμός των μπλόκων σε πανελλαδικό επίπεδο που αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση – παρακαταθήκη στον μακρύ και δύσκολο αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες. Αυτή η δύναμη θα φανεί και την Τρίτη 20 Φλεβάρη, που κατεβαίνουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.
Βάση των παραπάνω προτείνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα:
Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αντιλαμβανόμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις απαιτώντας λύσεις από την κυβέρνηση για επείγοντα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αποφασίζει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους όπως αυτά εκφράζονται από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και κατατέθηκαν στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό:
- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας».