«Η κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε ένα σοβαρό και ειλικρινή διάλογο με την ελληνική κοινωνία για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει, δεν χωρούν επικοινωνιακά παιχνίδια με τα προβλήματα των συμπολιτών μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ρ/στ «Real Fm».
Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη Παρασκευή στην βουλή, όπου ήρθε για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του απηύθυνα σχετικά με την κατάσταση στην Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες και με το αγροτικό ζήτημα, κινούνται στη σφαίρα του αυτονόητου» και πρόσθεσε: «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εκλήφθησαν ως ψίχουλα και κοροϊδία από την πλευρά των αγροτών. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για την καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ που ούτως ή άλλως είναι δεσμευμένες πιστώσεις οι οποίες δεν απελευθερώνονται για να δοθούν στους αγρότες και αποτελούν υποχρέωση της χώρας να τις πληρώσει».
Συνεχίζοντας ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε: «Η στήριξη των παρακάρλιων παραγωγών με 40 εκατ. ευρώ, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό τη στιγμή που χιλιάδες παραγωγοί θα μείνουν εκτός παραγωγικής δραστηριότητας για τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ μέτρα όπως η κατάργηση της αγρανάπαυσης εφαρμόστηκαν και πέρυσι με πολύ πενιχρά αποτελέσματα. Τα μέτρα για το ρεύμα είναι και αυτά ανεπαρκή λόγω το μεγέθους του προβλήματος και της έκρηξης των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων».
Ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «από την μεριά μας ως Νέα Αριστερά δεν θα μπούμε στη λογική πρόσκαιρων και βραχυπρόθεσμων μέτρων που ανακυκλώνουν το πρόβλημα» και επισήμανε πως «η Νέα Αριστερά κατέθεσε ένα πλέγμα προοδευτικών κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος: Πρώτον, η άμεση αναθεώρηση του σχεδίου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές. Δεύτερον, άμεση αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος είναι απαρχαιωμένος και δεν καλύπτει βασικές ζημιές στην παραγωγή. Τρίτον, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών Τέταρτον, να υπάρξει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένων επενδύσεων για την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για να μπορέσουν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο ενεργειακό κόστος και πέμπτον, να υπάρξει φτηνή χρηματοδότηση των αγροτών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με τη δημιουργία νέων εργαλείων όπως των ταμείο εγγυοδοσίας και το ταμείο μικροπιστώσεων που απουσιάζουν από τον αγροτικό χώρο».
Όπως τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και για αυτό χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται πολύ θετικά από όσους αντιλαμβάνονται ότι αν ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα δεν μετασχηματιστεί δεν μπορεί να έχει μέλλον. Προέχει να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση, όχι με επικοινωνιακά παιχνίδια και επισκέψεις σε προστατευμένα μπλόκα όπως έκανε ο πρωθυπουργός στην Βόνιτσα για να δείξει ότι συνομιλεί με τους αγρότες. Ο πρωθυπουργός πρέπει να καλέσει τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου και να γίνει επιτέλους μία σοβαρή επί της ουσίας συζήτηση για όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην χώρα μας και να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις».
Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια: πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν πλήρη δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις. Θα υπερψηφίσουμε κάθε ρύθμιση η οποία διασφαλίζει ισονομία για όλους τους πολίτες. Εμείς δεν θα μπούμε σε μικροκομματικούς υπολογισμούς. Στα ζητήματα των δικαιωμάτων όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κινούνται από θέση αρχής, αυτό κάνουμε ως Νέα Αριστερά και αυτό θα κάνουμε και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ο κ. Χαρίτσης είπε: «Είμαστε αντίθετοι στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εξαρχής έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταστρατήγηση του Συντάγματος με την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει από την πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και η στήριξη της μεγάλης διδακτικής και ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται εκεί. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιλέγει την απαξίωση, την συκοφάντηση ακόμη και την ποινικοποίηση απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς το δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας του 21ου αιώνα».