«Οι αλλαγές που προωθεί για την προσέλκυση και την επιτάχυνση των επενδύσεων στη χώρα, η Κυβέρνηση μας γυρνά στο παρελθόν», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας τα όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
«Οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση αποτελούν το πλήρες ξεχείλωμα του επενδυτικού πλαισίου, την αποσύνδεση των επενδύσεων από την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας, την κατάργηση περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων, την αποδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης αυτών», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.
Κατά τη συνέντευξη, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας, παρουσίασαν τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα: το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
Η δήλωση του κ. Χαρίτση έχει ως εξής:
«Με τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στην οποία παρουσιάστηκαν οι αλλαγές που προωθεί για την προσέλκυση και την επιτάχυνση των επενδύσεων στη χώρα, η Κυβέρνηση μας γυρνά στο παρελθόν.
Η επαναλαμβανόμενη έκκλησή της Κυβέρνησης για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, δυστυχώς δεν αποτυπώνεται σε κανένα δείκτη. Αντιθέτως αυτό το οποίο σημειώνεται στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, είναι ότι τα αποθέματα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2020 μειώθηκαν κατά 15,7% μετά από μία πολύ σημαντική ανάκαμψη που είχε συντελεστεί κατά την περίοδο 2015-2019.
Παρά την προσπάθεια που καταβάλαμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός σταθερού και σαφούς θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, η σημερινή Κυβέρνηση σταδιακά προχωρά στην πλήρη αποσύνθεσή του.
Οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση αποτελούν το πλήρες ξεχείλωμα του επενδυτικού πλαισίου, την αποσύνδεση των επενδύσεων από την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας, την κατάργηση περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων, την αποδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης αυτών.
Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας είναι βιώσιμες, παραγωγικές επενδύσεις που αναβαθμίζουν την οικονομία και συνδέονται με την συνολική αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτό όμως απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκροτημένο πλαίσιο κινήτρων. Κάτι που απουσιάζει πλήρως από τον κυβερνητικό σχεδιασμό».