«Ο στρατηγικός στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε “παραξενιά” κάποιων ευαίσθητων, είναι όρος επιβίωσης. Ειδικά στη χώρα μας, η μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση συνδέεται άρρηκτα με τη μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση. Η πορεία δηλαδή προς την κλιματική ουδετερότητα, συναρτάται απόλυτα με το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης δηλαδή σε ένα παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα». Αυτό τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση για τον Κλιματικό Νόμο.
«Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως κλιματική κρίση σημαίνει ευκαιρία για νέα πεδία κερδοσκοπίας, για δημιουργία νέων μορφών κοινωνικού και περιβαλλοντικού αποκλεισμού», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε επίσης ότι «το νομοσχέδιο δεν περιέχει τίποτα το ουσιαστικό για την δίκαιη μετάβαση των κοινωνικών ομάδων, των κλάδων και των περιοχών που θα θιγούν ασύμμετρα από την κλιματική μετάβαση» και «δεν ενσωματώνει κανένα συμπέρασμα από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, εμμένοντας στην αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο και όχι με ΑΠΕ».
Συνεχίζοντας ο κ. Χαρίτσης είπε ακόμα: «Στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν γίνεται καμία αναφορά για μέτρα ενσωμάτωσης της κλιματικής διάστασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα έπρεπε πρωτίστως να συνδέεται με κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της οικονομίας και να διατρέχει κάθε αναπτυξιακή παρέμβαση». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει χρηματοδοτική στήριξη, με ουσιαστική αξιοποίηση και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αναλάβουν το 50% της νέας ανάπτυξης των ΑΠΕ» και «να προβλέπεται ένα δεσμευτικό ελάχιστο ποσοστό δημοσίων δαπανών που οφείλουν να προορίζονται ετησίως για επενδύσεις απανθρακοποίησης της οικονομίας».
Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «ως κυβέρνηση βάλαμε στόχο στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το 2018 την πλήρη απανθρακοποίηση – την αντικατάσταση δηλαδή του λιγνίτη με ΑΠΕ και όχι με φυσικό αέριο», συμπληρώνοντας πως «δρομολογήσαμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον δημοκρατικό χωρικό σχεδιασμό» και «συγκρατήσαμε το συνολικό κόστος ενέργειας για τον καταναλωτή, μειώνοντας παράλληλα τα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας».
Επίσης ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας τόνισε ότι «η πράσινη μετάβαση απαιτεί δημόσιες πολιτικές και συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μία κυβέρνηση με αλλεργία στην ρύθμιση και στον δημόσιο σχεδιασμό, που ξεπούλησε την ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, κατάργησε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, απαξίωσε τις ενεργειακές κοινότητες που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και κρατάει ακόμα στο συρτάρι το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019».
Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης είπε ότι «το αίτημα για πολιτική αλλαγή δεν συνδέεται μόνο με την έξοδο της χώρας από τις πολλαπλές κρίσεις αλλά με την ίδια την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο, βιώσιμο μέλλον για τον τόπο μας».