ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ 81%
Η παρουσίαση της τηλεδιαχείρισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, έχουν αλλαχθεί περισσότερα από 15.000 φωτιστικά σώματα, με αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων με νέους τύπου LED. Πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του φωτισμού όμως, όπως τονίστηκε, επιτυγχάνεται παράλληλα εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας (81%).
Όπως αναφέρθηκε, η Καλαμάτα είναι η πρώτη και μοναδική πόλη στην Ελλάδα που διαθέτει έξυπνο σύστημα φωτισμού και αυτό της δίνει τεράστιο πλεονέκτημα ανάπτυξης και άλλων έξυπνων δράσεων. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας VASHLIOS, Αλέξανδρος Κόκκαλης είπε ότι η Καλαμάτα έχει πλέον τις βάσεις για να εξελιχθεί σε μια «έξυπνη πόλη».
Η παρουσίαση έγινε από τους εκπροσώπους της εταιρίας VASHLIOS που ανέλαβε την εγκατάσταση των νέων φωτιστικών σωμάτων, καθώς και τους εκπροσώπους της ισραηλινής εταιρίας JUGANU που έχει κατασκευάσει το λογισμικό του έργου.
Σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον προκάτοχό του για τον σχεδιασμό και την προώθηση του έργου καθώς επίσης και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν στην υλοποίησή του τόνισε:
«Η Καλαμάτα είναι από τους Δήμους που πανελλαδικά πρωτοπορεί. Στους τομείς των νέων τεχνολογιών, της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος. Με δράσεις που στοχεύουν στην υπηρέτηση ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ άλλων το κτήριο που σήμερα βρισκόμαστε, το οποίο ανακατασκευάστηκε και το οποίο διαθέτει ένα από τα λίγα στην Ελλάδα συστήματα γεωθερμίας σε δημόσιο κτήριο, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.
ΔΙΚΤΥΑ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η Καλαμάτα διαθέτει δίκτυα νέων τεχνολογιών, ασύρματα hotspot, δίκτυα οπτικών ινών. Ο Δήμος εξελίσσεται κάνοντας καθημερινά βήματα προς την ψηφιακή βελτίωση, ενώ επενδύοντας διαρκώς στο αύριο δημιουργούμε την πρώτη Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα. Παράλληλα εντάσσουμε δράσεις, εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση συστημάτων GIS μέσα από τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα “Ενεργειακή παρακολούθηση & υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος κτιρίων & εγκαταστάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”, ενώ αναπτύσσουμε εφαρμογές με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, μέσω συστημάτων ευφυούς γεωργίας καθώς και ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας με την εισαγωγή και χρήση αντίστοιχων ολοκληρωμένων συστημάτων.
Και φυσικά, για το λόγο που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έχοντας ολοκληρώσει ένα μεγάλο έργο για τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού με νέους λαμπτήρες τύπου LED, εξοικονομώντας χρηματικούς και ενεργειακούς πόρους.
Σήμερα είμαστε εδώ, με τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας, που έχει και τη συντήρηση του έργου, προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τηλεδιαχείρισης του αναβαθμισμένου συστήματος οδοφωτισμού. Ο Δήμος να αναφέρω ότι έχει πρόσβαση στο σύστημα προκειμένου να το επιθεωρεί.
Ανέφερα νωρίτερα ότι το έργο είναι σημαντικό καθώς έχουν αλλαχθεί περισσότερα από 15.000 φωτιστικά σώματα, όπου υπήρξε αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων με νέους τύπου LED.
Επαναλαμβάνω, ότι είναι κρίσιμο, πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του φωτισμού, η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας που επιτυγχάνεται. Η δε καταβολή χρημάτων είναι αποτέλεσμα της εξοικονόμησης, καθώς θα πρέπει να αποδεικνύεται σε ποσοστό 81%, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
Κλείνω λέγοντας ότι υπάρχει μία καλή συνεργασία και στην κατεύθυνση αυτή εκτιμώ ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον».
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ 81%
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας VASHLIOS, Αλέξανδρος Κόκκαλης είπε ότι μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς η Καλαμάτα έχει πλέον τις βάσεις για να εξελιχθεί σε μια «έξυπνη πόλη». Η βάση αυτή είναι το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί μέσω των νέων λαμπτήρων της πόλης που φέρουν κοντρόλερ και αντιστοιχούν στο 90% του συνόλου. Πέραν από την εξοικονόμηση ενέργειας η οποία ανέρχεται στο 81%, το δίκτυο μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες και από πολλά άλλα σημεία και με απεριόριστες δυνατότητες. Αρκεί η τοποθέτηση ενός αισθητήρα που θα διαβιβάζει την πληροφορία στον κοντρόλερ του έξυπνου λαμπτήρα που ήδη υπάρχει στην πόλη και μέσω του δικτύου η πληροφορία να φθάνει στον server, δηλαδή στο Δήμο. Δεν υπάρχει όριο για τις πληροφορίες που μπορούν να μεταφέρονται μέσω του συγκεκριμένου δικτύου. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «έξυπνης γεωργίας» που όπως παρατήρησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας θα εφαρμοστεί στον Δήμο, μπορεί να συνεργαστεί με το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού σε επίπεδο μεταβίβασης πληροφοριών.
Στην παρουσίαση του δικτύου που έκαναν οι ισραηλινοί εκπρόσωποι της εταιρίας JUGANU, σε πραγματικό χρόνο υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης του δικτύου συνολικά, του κάθε φωτιστικού σώματος αλλά και των μετρητών ρεύματος. Οι πληροφορίες που δίνονταν ήταν εντυπωσιακές: ακριβής τοποθεσία φωτιστικού, κατάσταση λειτουργίας, κατανάλωση κ.λπ. ενώ υπάρχει δυνατότητα διαβίβασης σε αυτές εντολών on – off. Επίσης μπορούν να ομαδοποιούνται απεριόριστα τα φωτιστικά σώματα και να δίνονται εντολές σε αυτά π.χ. Χαμηλός ή υψηλός φωτισμός κ.λπ. Πέραν των χειροκίνητων εντολών ή του ατομικού ή ομαδικού προγραμματισμού τους, τα φωτιστικά διαθέτουν DLS που τους επιτρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν με βάση το φως της ημέρας. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα και δρομολογείται η αλλαγή και άλλων φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας ώστε να αυξηθεί το δίκτυο αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας.
Όπως αναφέρθηκε η Καλαμάτα είναι η πρώτη και μοναδική πόλη στην Ελλάδα που διαθέτει έξυπνο σύστημα φωτισμού και αυτό της δίνει τεράστιο πλεονέκτημα ανάπτυξης και άλλων έξυπνων δράσεων ώστε να καταστεί σταδιακά σύγχρονη πόλη προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών.