Κατά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας για τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί του μοναδικού θέματος: “Καταγραφή προβλημάτων και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας”, η γραπτή εισήγηση των συμβούλων της μειοψηφούσας παράταξης «Καλαμάτα Μετά», έχει ως εξής:
Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι
Πρέπει σύντομα και συντονισμένα να παρθούν μέτρα και μηχανισμοί αντιμετώπισης της παραβατικότητας στην χώρα μας και στον τόπο μας. Μέτρα που θα βάλουν «φρένο» στα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά παραβατικότητας των τελευταίων ετών.
Κατά την άποψη μας στον τόπο μας η ομάδα υψηλής παραβατικότητας είναι οι Ρομά και ακολουθούν σε απόσταση οι Συμμορίες Αλλοδαπών και οι Ομάδες Ανηλίκων.
Τόσο η Πολιτεία όσο και οι οικογένειες, τα σχολεία και η κοινωνία, πριν να είναι πολύ αργά, οφείλουν να συνεργαστούν, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαρκώς αυξανόμενου φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Οι ανήλικοι παραβάτες φαίνεται να εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού, ενδοσχολικής βίας, ξυλοδαρμών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και σε γειτονίες, τέλεση κλοπών και ληστειών.
Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό, παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες «συμμορίες ανηλίκων», προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.
Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων και της νεανικής βίας θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους, να μειωθεί η ανεργία, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Μια δίκαιη κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους!
Προτάσεις:
- Προληπτική διαμεσολάβηση*
*Ως διαμεσολάβηση περιγράφεται η διαδικασία ειρηνικής επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων, που λαμβάνει χώρα μεταξύ των διαφωνούντων μερών και ενός τρίτου, ουδέτερου προσώπου, του διαμεσολαβητή, με σκοπό την εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και ωφέλιμης λύσης
Οι Ρομά λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών τους συνιστούν μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Η Κοινωνική ένταξη των Ρομά απαιτείΠροληπτική διαμεσολάβηση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
Είναι αναγκαία ή λήψη συντονισμένων μέτρων με στόχο την ενίσχυση διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων Ρομά και των αστυνομικών.
- Πρόληψη και όχι μόνο καταστολή
στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη και όχι μόνο η καταστολή μέσω της ενεργοποίησης των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης και Παραβατικότητας που υποχρεούται να συστήσει κάθε Δήμος ξεχωριστά. Αυτά τα Τοπικά Συμβούλια είναι κάτι αντίστοιχο με τα Συμβούλια Πολιτικής Προστασίας που υπάρχουν σε κάθε Δήμο. - Συζητήσεις
στις Δημοτικές Κοινότητες και τις γειτονιές να γίνεται μια πρώτη συζήτηση για τα προβλήματα παραβατικότητας που αντιμετωπίζουν και να συντάσσονται γραπτές εισηγήσεις προς το Τοπικό Συμβούλιο του Δήμου, το οποίο με τη σειρά του θα λαμβάνει αποφάσεις και θα βγάζει τους κατευθυντήριους άξονες και τις πολιτικές γύρω από την αντιμετώπισή των. - Επιμόρφωση γονέων Ρομά
τα προγράμματα ένταξης δεν πρέπει να ξεκινούν από την εκπαίδευση των τσιγγανόπαιδων αλλά από την επιμόρφωση των γονέων. Nα καταλάβουν οι ίδιοι ότι τα παιδιά τους θα πρέπει να πάνε στο σχολείο. - Θέσπιση μέτρων
που θα ενισχύσουν την κοινωνική ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Ελάχιστα βήματα έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Η φτώχεια και η γκετοποίησή τους σε καταυλισμούς γεννούν παραβατικότητα. - Η περιθωριοποίηση
και ο ρατσισμός απέναντι στους Ρομά γεννά παραβατικότητα. - Επιτακτική η εκπόνηση
δράσεων τόσο για την ομαλή ένταξη της κοινότητάς τους όσο και για τη διάλυση των στερεοτύπων και των διακρίσεων κατά των Ρομά που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία. - Αυστηροποίηση της νομοθεσίας
σε γενικές αδρές γραμμές θα λέγαμε ότι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί της παραβατικότητας και η συντόμευση των ποινικών εκδικάσεων θα δημιουργούσε ένα σχετικό ανάχωμα στην παραβατικότητα.
Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε:
– Αυστηρές τιμωρίες στους κλεπταποδόχους.
– Τον λαϊκισμό μερικές φορές των μήντια και την ανοχή της Πολιτείας με αποτέλεσμα να οδηγούν τους Ρομά σε πυρπολήσεις, λεηλασίες, πυροβολισμούς, άσκηση βίας σε βάρος αθώων συμπολιτών, αλλά και απειλές για αντίποινα. - Ζητιανιά ανηλίκων
έλεγχος της ώθησης ανήλικων Ρομά στην ζητιανιά. - Ενίσχυση της Δύναμης
της Αστυνομίας με πρόληψη προσωπικού καθώς και την επαναλειτουργία αστυνομικών τμημάτων που καταργήθηκαν. - Πύκνωση των περιπολιών
της Αστυνομίας αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας. - Βελτίωση του δημόσιου φωτισμού
σε επικίνδυνα σκοτεινά σημεία της πόλης. - Πιο αυστηρές τιμωρίες
για παραβάσεις στην λειτουργία νυχτερινών κέντρων διασκέδασης
Τελειώνοντας λέμε ότι:
Ως πολίτες δεν θέλουμε μια Αστυνομία χαμηλής εκπαίδευσης που να τραβάει το όπλο και να πυροβολεί, ούτε να αντιμετωπίζει με ρατσιστικά κριτήρια τους ανθρώπους.
Ανησυχούμε όμως επίσης όταν βλέπουμε τα μέλη μίας κοινότητας ατόμων να κατέχουν όπλα και να πυροβολούν όργανα του κράτους, να δέρνουν άλλους πολίτες, να κλέβουν, να καίνε περιουσίες και να απειλούν προκλητικά.
Εάν το κράτος δεν χαράξει μια σταθερή πολιτική προς όφελος των πολιτών του και όχι των πολυεθνικών τότε η παραβατικότητα θα αυξάνεται καθώς θα αυξάνεται ο φόβος και η ανασφάλεια.
Ο φόβος που επικρατεί στον κόσμο, για την ακρίβεια, το δικαίωμα στην δωρεάν υγεία και παιδεία, η αβεβαιότητα για το μέλλον καθώς και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το περιβάλλον, θα διαμορφώνουν ένα κλίμα ευνοϊκό για την παραβατικότητα.
Η συνεχής και οργανωμένη προσπάθεια φέρνει καλό αποτέλεσμα και επιτυχία!
Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι
- Θεόδωρος Σταυριανόπουλος
- Μιχαήλ Κουτίβας
- Γεωργία-Βασιλική Γκίζα
- Διονύσιος Αγάλος