Τοπικοί σύλλογοι, ομάδες κατάδυσης και διάφοροι πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους και με τη συνεργασία του Δήμου Πύλου-Νέστορος, του Λιμεναρχείου Πύλου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύλου, του Λιμενικού Τμήματος Κορώνης, και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη καθάρισαν τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, αποδεικνύοντας με τις ενέργειές τους τη δύναμη της ομαδικότητας.
Οι κάτοικοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος γιόρτασαν με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, σε διάφορες περιοχές του Δήμου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με πρωτοβουλία του Δήμου και τη συνδρομή του Λιμεναρχείου Πύλου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύλου, του Λιμενικού Τμήματος Κορώνης, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και φορέων της περιοχής.
Στην Πύλο, οι δύτες του Navarino sea by Aqua Divers Club της Costa Navarino, καθάρισαν το βυθό του λιμανιού, τον οποίον τις θα συνεχίσουν στις 22 Ιουνίου 2015.
Την Κυριακή (7 Ιουνίου 2015) θα γίνει καθαρισμός της Παραλίας της Πύλου, των Μνημείων στον Κόλπο του Ναυαρίνου, της Παραλίας Διβάρι και του προαυλίου χώρου στο Κλειστό Γυμναστήριο Πύλου.
Στην Κορώνη, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου καθάρισαν τον Περιβάλλοντα Χώρο του Γηπέδου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος την είσοδο της Κορώνης, ο Σύλλογος Επαγγελματιών την Πλατεία του Μόλου και ο Σύλλογος «οι φίλοι του Κάστρου Κορώνης» τους κεντρικούς δρόμους της.
Όπως έχει ανακοινωθεί, εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν κι άλλες δραστηριότητες εθελοντικού καθαρισμού στον Δήμο Πύλου-Νέστορος.
Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος για την Ημέρα Περιβάλλοντος
Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, σε ανακοίνωσή του σχετική με την Ημέρα Περιβάλλοντος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή Ημέρα αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη την προσωπική και ατομική ευθύνη όλων μας, να ενεργήσουμε με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα, για να προστατεύσουμε τον κόσμο που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.
Γι αυτό και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η προστασία, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί χρέος και ευθύνη του καθένα μας ξεχωριστά. Με απλές κινήσεις, με μικρή αλλαγή ορισμένων βλαβερών συνηθειών μας, μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγουμε, μπορούμε να εξοικονομήσουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους που μέχρι πρότινος σπαταλούσαμε, μπορούμε να δώσουμε νέα προοπτική, νέα ελπίδα στη γη μας και σε εμάς τους ίδιους.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο σεβασμός στη φύση είναι αξία του πολιτισμού μας, ισοδυναμεί με το σεβασμό στις επόμενες γενιές.
Είναι ο σεβασμός στο αγαθό και το δικαίωμα της ζωής».