Επίσκεψη του επικεφαλής του συνδυασμού “Νέα Δυναμική” και υποψηφίου δημάρχου Παν Χειλά, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Μικρομάνης, όπου συζητήθηκαν και καταγράφηκαν τα προβλήματα της περιοχής με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της κοινότητας.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το συνδυασμό “Νέα Δυναμική”, καταγράφηκαν τα ακόλουθα ζητήματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης:
1. Ασφάλεια για τον Πολίτη: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευματοκλοπών και παραβατικότητας στην περιοχή της Μικρομάνης. Υπάρχουν ναρκοθετήσεις καλωδίων στα χωράφια των κατοίκων και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας κατά τις γεωργικές εργασίες. Παράλληλα, καταγράφεται απουσία στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
2. Νέα Βιοτεχνία Καλαθοποιών: Η παραβατικότητα των Ρομά είναι ένα πρόβλημα με κοινωνικές, οικονομικές και νομικές επεκτάσεις. Η λύση που προτείνεται για τη δημιουργία μιας βιοτεχνίας καλαθοποιών είναι εδραιωμένη και έχει εφαρμοστεί επιτυχημένα σε αντίστοιχα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστούν ταυτόχρονα 3 πεδία. α) Το ελάχιστο εισόδημα με δραστηριότητες που είναι οικείες στην κουλτούρα τους (μεταποίηση & εμπόριο), β) η κατοχυρωμένη επαγγελματική διεύθυνση, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση νόμιμων αδειών λαϊκής αγοράς, και γ) δεδομένων των ανωτέρω η δυνατότητα αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου σε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτή τη στιγμή οι όποιες συλλήψεις πραγματοποιούνται είναι κενού περιεχομένου, ελλείψει πολιτικής βούλησης. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών των ανθρώπων αυτών σε καθαρό πόσιμο νερό και σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που ορίζει ο νόμος.
3. Αγροτική Οδοποιία: Καταγραφή του μήκους του δικτύου της αγροτικής οδοποιίας στο οποίο απαιτείται άμεση παρέμβαση και άμεση ένταξη στο σχετικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Το προαναφερόμενο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, ορίζει ρητά ότι σκοπό έχει τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού των Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια και ποιότητα ζωής των πολιτών.
4. Επισκευή Δημοτικού Κτιρίου: Στο χώρο αυτό συστεγάζονται το Ιατρείο της κοινότητας, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Κοινότητας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών της Μικρομάνης. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί το κτίριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Το δάπεδο έχει πάθει καθίζηση, το ταβάνι έχει ρωγμές και απαιτεί άμεση επέμβαση, το σκέπαστρο στο κεντρικό δοκάρι υποστήριξης είναι έτοιμο να κοπεί (είναι επικίνδυνο θα καταρρεύσει), και οι τοίχοι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά εμφανίζουν εκτεταμένες φθορές. Άμεση εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
5. Ηχορύπανση Αεροδρομίου: Κατά τη διάρκεια των δοκιμών (5+ min) των κινητήρων των αεροσκαφών στα υπόστεγα των συνεργείων των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου παρατηρείται έντονη ηχορύπανση στην περιοχή της Μικρομάνης. Προτείνεται η εγκατάσταση “Προστατευτικών πάνελ Ηχορύπανσης” περιμετρικά των χώρων δοκιμών, όπως σε όλα τα σύγχρονα ανεπτυγμένα κράτη για την αποσυμφόρηση του φαινομένου. Μέχρι τη επίλυση του προβλήματος, προτείνεται η άμεση υλοποίηση προγράμματος ανταποδοτικών τελών για την όχληση από το αεροδρόμιο.
6. Συγκοινωνία Αεροδρομίου: Να γίνει η σύνδεση της αστικής συγκοινωνίας με το πολιτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας και τον αστικό ιστό. Δεν νοείται να μην υπάρχει αυτή η συγκοινωνιακή διασύνδεση και να περιμένει μέσα στον ήλιο ο επισκέπτης που έρχεται να αφήσει τα χρήματά του στην πόλη μας. Το συνάλλαγμα το χρειαζόμαστε για να αναπτυχθούμε οικονομικά ως πολίτες του Δήμου Καλαμάτας.
7. Συγκοινωνία Μαθητών: Γραμμή σχολικού λεωφορείου για τη μεταφορά των μαθητών από την περιοχή της Μικρομάνης προς τη Θουρία.
8. Πυρηνελαιουργεία: Υπάρχει πρόβλημα υποβάθμισης της περιοχής από την ατμοσφαιρική ρύπανση των δύο βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση.
9. Μοναστήρι Μικρομάνης (Μετόχι Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους): Ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού και ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής μέσω ενημερωτικών δράσεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, καταγραφή στο website του Δήμου Καλαμάτας και online ψηφιακή προώθηση (Τομέας 7e: Τμήμα Προβολής, Επικοινωνίας & Ψηφιακού Μάρκετινγκ – Analytics).
10. Παιδική Χαρά: Δεν έχει τοποθετηθεί το δάπεδο που έχει αιτηθεί η κοινότητα και προβλέπεται στην αντίστοιχη εκπονημένη μελέτη του 2019. Επίσης, δεν έχουν τοποθετηθεί κινητά στηθαία αποτροπής εισόδου τροχοφόρων στο χώρο.
11. Γήπεδο 5×5 & Ασφάλεια: Απαιτείται περίφραξη και πόρτα εισόδου, ώστε να ασφαλιστεί, και να μην καταγράφονται κλοπές, καταστροφές και φθορές. Επίσης, στο γήπεδο μπάσκετ απαιτείται η τοποθέτηση αφρολέξ ασφαλείας στις δύο βάσεις.
12. Οδική Σήμανση: Απαιτείται σήμανση στους δρόμους, ώστε να ενημερώνονται οι επισκέπτες για τη χωροθέτηση των σημείων ενδιαφέροντος (Τομέας 4e: Τμήμα Διαχείρισης Σήμανσης και Ενημέρωσης Επισκεπτών).
13. Βιολογικός Καθαρισμός: Το πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο θεσμικά στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες κρατικές αρχές και στα ΜΜΕ της Μεσσηνίας στις 15.02.2023.
14. Κοιμητήριο: Περίφραξη και τοποθέτηση πόρτας στην πίσω πλευρά, ώστε να υπάρχει φύλαξη και προστασία από τις κλοπές που καταγράφονται στο χώρο του κοιμητηρίου το τελευταίο διάστημα. Προτάθηκε η δημιουργία “Ειδικού Κωδικού Κοιμητηρίων” για τον διαρκή ευπρεπισμό του χώρου. “Το κοιμητήριο μιας κοινότητας είναι η έκφραση του πολιτισμού της”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκεπτόμενος πρόεδρος Μικρομάνης κύριος Κουτσουρόπουλος.
15. Αγκινάρα: Ενίσχυση της καλλιέργειας του προϊόντος και προβολή της τοπικής αγροτικής παραγωγής με ενίσχυση του ετήσιου εορτασμού στην κοινότητα Μικρομάνης, με παράλληλη ένταξη στις δράσεις προβολής της γαστρονομίας και της εστίασης των συνεργαζόμενων φορέων του Δήμου Καλαμάτας.
16. Κοπή Δέντρων: Απαιτείται η κοπή του ευκαλύπτου, ακριβώς πίσω από το γήπεδο. Βρίσκεται σε δημοτικό χώρο και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Επίσης, απαιτείται η κοπή των κλαδιών των δέντρων που βρίσκονται επάνω στο οδικό δίκτυο και της παρακείμενης βλάστησης.