«Νέα μελέτη, και πάλι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που δημοσιεύθηκε σε διεθνές, έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, εντοπίζει στην Ελλάδα 6 παγκόσμιας σημασίας περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας, επειδή έχουν παραμείνει χωρίς δρόμους» σημείωσε ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, σε επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε την Τρίτη (22/12/20) στη Βουλή αναφερόμενος στο Όλυμπο, την Τύμφη (Ζαγόρι) και τον γειτονικό Σμόλικα στην οροσειρά της Πίνδου, τον Ταΰγετο, τα Λευκά Όρη στην Κρήτη και το Όρος Σάος στη Σαμοθράκη, προσθέτοντας πως «με δεδομένες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για την προστασία της βιοποικιλότητας, θα ήταν απαραίτητο να προστατευθούν αυτές οι περιοχές, καταρχήν από τη χάραξη δρόμων».
Όπως είπε ο κ. Αρσένης «στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές, σχεδιάζεται αυτήν τη στιγμή η ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο σημαντικότατος περιβαλλοντικός πλούτος της χώρας κινδυνεύει να χαθεί. Γι αυτό θα ήθελα μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, που υπονομεύει τη σημασία τους για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, για το Περιβάλλον και για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου απαντώντας είπε: «Θα αξιολογήσουμε την μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα εξετάσουμε την ένταξη των περιοχών αυτών σε καθεστώς προστασίας. Στο νέο Χωροταξικό των ΑΠΕ σχεδιάζουμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για την οριζόντια προστασία των Βουνών και των μικρών νησιών. Όμως, μέχρι να μπει το επιστημονικό δεδομένο στην πρακτική εφαρμογή, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα και εμείς, σε αυτό το χρονικό διάστημα, εφαρμόζουμε τα προηγούμενα ισχύοντα! Η χωροθέτηση των ΑΠΕ δεν γίνεται σε θεσμικό κενό. Υπάρχει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του 2009. Δεν μπορεί να σταματήσει μια τέτοια διαδικασία, σε μια περίοδο που οξύνεται η κλιματική αλλαγή, επειδή προέκυψαν νέα δεδομένα».
Αναταπαντώντας ο Κ. Αρσένης κάλεσε τον υφυπουργό να εφαρμόσει «τις έγκριτες μελέτες» και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία τελικής έγκρισης μελέτες για συνοδά έργα, δηλαδή διάνοιξη δρόμων, αιολικών πάρκων, σε αυτές τις περιοχές! Καλό είναι, μέχρι να αξιολογήσετε την έρευνα, να αναστείλετε οποιαδήποτε απόφαση. Διότι μέχρι να την αξιολογήσετε και να την αξιοποιήσετε ως εργαλείο – για τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, όπως είπατε – μπορεί οι περιοχές να μην ανήκουν πλέον στον παγκόσμιο χάρτη των παρθένων Περιοχών Άνευ Δρόμων. Αναστείλετε την κατασκευή δρόμων σε αυτές τις περιοχές, μέχρι το υπουργείο σας να εξετάσει αυτήν τη σημαντική μελέτη. Αλλιώς, φοβάμαι ότι κάνουμε συζήτηση για τη συζήτηση».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή του ΜέΡ25 «ο Κρίτων Αρσένης είχε ξεκινήσει ήδη από το 2011 διεθνή πρωτοβουλία για την παγκόσμια προστασία των περιοχών χωρίς δρόμους. Καρποί της πρωτοβουλίας αυτής είναι η χαρτογράφηση των περιοχών χωρίς δρόμους διεθνώς, προκειμένου να προστατευτούν από κάθε κράτος και τη διεθνή κοινότητα συνολικά. Στην χώρα μας η κύρια απειλή για τις περιοχές αυτές είναι η άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Για τα μεγάλα τροπικά δάση, η απειλή είναι η αποδάσωση για την παραγωγή μεταλλαγμένων ζωοτροφών, φοινικέλαιου και κρέατος. Για τα βόρεια δάση, η απειλή είναι οι ανεξέλεγκτες εξορύξεις σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου».