Επιμνημόσυνη δέηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων τελέσθηκε το Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 από το Δήμο σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Καλαμάτας, στο Μνημείο που ανεγέρθηκε το 2019, στην πλατεία Φραγκόλιμνας.
106 χρόνια μετά, σε μία λιτή -λόγω της πανδημίας- τελετή, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τιμήθηκε η μνήμη περισσοτέρων του 1,5 εκατ. ανθρώπων, που γνώρισαν την Οθωμανική βαρβαρότητα, σφαγιάστηκαν και εξοντώθηκαν.
O περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι “είμαστε δύο αδελφά έθνη, μας ενώνει το άδικο αίμα που δυστυχώς έχυσε το ίδιο χέρι. Την δική σας μεγάλη σφαγή ακολούθησε η δική μας μικρασιατική καταστροφή και οι χαμένες πατρίδες”.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στον πρόσφατο πόλεμο στον οποίον εναπλάκη η Αρμενία με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ -“με τη στήριξη ή την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων χάθηκαν 5.000 νέοι άνθρωποι υπερασπίζοντας την πατρίδα τους, έπεσαν όλοι επάνω σας με αδιάφορες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Π. Νίκας.
Παράλληλα ο περιφερειάρχης με συγκίνηση στάθηκε στην εικόνα που καθημερινά αντίκρυζε, κατά τη διάρκεια εκείνου του πολέμου, ανθρώπων να προσεύχονταν στο μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Φραγκόλιμνα-“ένα μνημείο κι ένας σταυρός που αποτελούν τιμή για την Καλαμάτα” όπως τόνισε ο Π. Νίκας.
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ φέρνει και την αναγνώριση της γενοκτονίας, “όχι μόνο για εσάς, αλλά για όπου γίνονται γενοκτονίες και καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα” όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας αλλά και στους Αρμένιους του σήμερα που “106 χρόνια κρατούν τη σημαία ψηλά”.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «24 Απριλίου 1915. Σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Στην αρχή με συλλήψεις και δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια με μαζικές συλλήψεις, εκτοπισμούς και βιασμούς. Την τριετία 1915-1918 χάθηκαν περισσότερες από 1,5 εκατ. ψυχές. Εμείς οφείλουμε να τιμούμε και να μην ξεχνούμε. Η ιστορία γράφεται και δεν παραγράφεται. Ο αγώνας των Αρμενίων αδελφών μας είναι αγώνας ψυχής, για την προστασία της Ελευθερίας και της πατρίδας. Είμαστε μαζί σας. Η Αρμενία είναι ένα μικρό κράτος με μεγάλη ψυχή. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σας σύλλογο και στην τοπική σας κοινότητα γιατί είστε ένα ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας και υπηρετείτε έννοιες όπως η φιλία, η οικογένεια, η πατρίδα. Είμαστε μαζί σας».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, χαιρέτισαν επίσης οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς και η γενική γραμματέας του Τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της εκκλησίας Αγίου Νικολάου της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας Βαρσενίκ Γκαλεστιάν, αναφερόμενη στο νόημα και τα μηνύματα της επετείου, που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.
Στην τελετή παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Σμήναρχος Κωνσταντίνος Καραβλίδης και η πρόεδρος του Τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας Σοφία Μαρκαριάν.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Αρμενίας από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, καθώς και μέλη της Αρμενικής Κοινότητας.