Η τελετή για την 80η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις, κατά των Γερμανικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2021. Η μάχη αυτή δόθηκε στην Καλαμάτα και, με ιδιαίτερη ένταση, στην Παραλία.
Στην τελετή, που διενεργήθηκε στο μνημείο, το οποίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης. Εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Καλαμάτα βρέθηκε ο Επισμηναγός Μάρκους Φάουντεν.
Στο πλαίσιο της τελετής αναπέμφθηκε από Ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας.
Στο μνημείο στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ο Επισμηναγός Μάρκους Φάουντεν, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς, Σμήναρχος Ιπτάμενος Ιωάννης Κρόκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, εκ μέρους του Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941 η κα Nτάϊαν Μπίλινς και εκ μέρους του Συλλόγου Αγγλόφωνων Καλαμάτας η κα Ρόζμαρι Ασημακοπούλου.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
«Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΛΗΣΜΟΝΗΘΕΙ ΠΟΤΕ»
Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε χαιρετισμό του ανέφερε:
«80 χρόνια από τη Μάχη της Καλαμάτας. Μία Μάχη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Μία Μάχη ενάντια στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. 80 χρόνια μετά έχουμε χρέος απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις τους.
Δεν πρέπει να λησμονούμε τους πρωταγωνιστές των αγώνων και φυσικά τους ανθρώπους που πλήρωσαν με τη ζωή και το αίμα τους, όπως οι Σύμμαχοι στη Μάχη της Καλαμάτας. Σύμμαχοι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική γλώσσα και χρώμα στο δέρμα που ήταν μαζί σε έναν κοινό σκοπό: να εμποδίσουν την επέλαση της βαρβαρότητας. Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Έλληνες, Σέρβοι, Κύπριοι, Ισραηλινοί. Όλοι μαζί, αντιστάθηκαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία των λαών.
Ως Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσουμε να τιμούμε τη Μάχη αυτή. Ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός του οποίου έχουμε χρέος να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη του αλλά και να το αναδείξουμε όπως του πρέπει ανάμεσα στα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η θυσία των πεσόντων στη Μάχη της Καλαμάτας δεν θα λησμονηθεί ποτέ.
Αιωνία τους η μνήμη».
«ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ…»
Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης, Επισμηναγός Μάρκους Φάουντεν, ο οποίος ανέφερε:
«Εκ μέρους της Πρέσβεως του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Κέιτ Σμιθ και του Βρετανού Ακολούθου Αμύνης, Πλοιάρχου του Βασιλικού Ναυτικού, κ. Αλεξ Μπους, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευγενική σας πρόσκληση στη σημερινή τελετή μνήμης.
Είναι μεγάλη μου τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην 80η Επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας που έλαβε χώρα εδώ, τον Απρίλιο του 1941.
58.000 στρατιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κοινοπολιτεία και την Ελλάδα, σε αυτό το σημείο, στην πόλη της Καλαμάτας, έδωσαν την τελική μάχη. Πολλές ζωές χάθηκαν, χιλιάδες αιχμαλωτίστηκαν, ενώ οι πιο τυχεροί εκκενώθηκαν δια θαλάσσης. Είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς την κλίμακα των ιστορικών αυτών γεγονότων. Κάποιες φορές είναι αδύνατον να προσωποποιήσουμε την απρόσωπη όψη του πολέμου.
Καθώς κοιτάμε πίσω στο χρόνο θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους όσους πλήρωσαν το έσχατο τίμημα, ανακαλώντας και τιμώντας τη μνήμη τους. Τους χρωστάμε διαρκή ευγνωμοσύνη για τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα».
«ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΗΘΟΥΝ»
Η ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν φέτος την παρουσία στην Καλαμάτα της Janet Parkin, Γραμματέα της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941. Σε χαιρετισμό που εστάλη και εκφώνησε η εκπρόσωπος της, κυρία Τζέιν Τόμας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Σας χαιρετίζω εκ μέρους της Αδελφότητα Βετεράνων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, της οποίας ο πατέρας μου, ο Έντουιν Χόρλινγκτον, ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος.
Πολλά μέλη της Αδελφότητας σχεδίαζαν να βρίσκονται στην Καλαμάτα για αυτήν την ειδική 80ή επέτειο της ελληνικής εκστρατείας. Δυστυχώς, για δεύτερη συνεχή χρονιά, έπρεπε να ακυρώσουμε τα σχέδιά μας. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να είμαστε μαζί σας το 2022.
Σε αυτό το σημείο, πριν 27 χρόνια, ο πατέρας μου αποκάλυψε αυτό το μνημείο.
Μια μόνιμη υπενθύμιση για όλους. Θα ήταν πολύ ευτυχής αν ήξερε ότι οι θυσίες που έγιναν από πολλούς το 1941 εξακολουθούν να μνημονεύονται και να τιμώνται – 80 χρόνια αργότερα. Αυτός και οι συμπολεμιστές του πίστευαν ότι είναι πολύ σημαντικό τα γεγονότα του 1941 να μην λησμονηθούν ποτέ. Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη αυτή. Αυτή η Ετήσια Εκδήλωση Μνήμης είναι, επομένως, πολύ σημαντική και η Αδελφότητα ευγνωμονεί θερμά την πόλη της Καλαμάτας που συνεχίζει να την διοργανώνει.
Σας ευχαριστούμε θερμά, κύριε Δήμαρχε, τους συναδέλφους σας Δημοτικούς Συμβούλους και τον λαό της Καλαμάτας για όλη την στήριξή σας. Είμαστε πραγματικά βαθιά ευγνώμονες.
Τις πιο θερμές ευχές σε όλους σας».
«ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»
Οι φετινές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με αφορμή την 80η επέτειο από τη Μάχη της Καλαμάτας, περιελάμβαναν και διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ιστορικά Στοιχεία και Ντοκουμέντα από τη Μάχη της Καλαμάτας».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 σε συνέχεια επικοινωνίας του Δήμου με την Αδελφότητα των Απομάχων και μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα και τους επίσημους λογαριασμούς του Δήμου.
Ομιλητής ήταν ο Δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης, επισμηναγός Marcus Fountain, ο Πρόεδρος Συλλόγου Απομάχων Εκστρατείας 1941 David Sanderson και η Γραμματέας του Συλλόγου Janet Parkin. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Μανώλης Μάκαρης, ενώ τη μετάφραση είχε αναλάβει ο Λεωνίδας Βέλλης.