Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Καλαμάτας με αντικείμενο τη διαχείριση της πανδημίας με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, με εκπροσώπους των δομών Υγείας της περιοχής και του Ιατρικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή και άλλων παραγόντων του Δήμου.
Υπήρξε καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ μέσα από τη συζήτηση παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες και ο σχεδιασμός που υπάρχει για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της φετινής τουριστικής περιόδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο Διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, ο συντονιστής δράσεων του ΕΟΔΥ στη Μεσσηνία Κώστας Βλαχοδημητρόπουλος, οι Γιάννης Καρβέλας και Παναγιώτης Αντωνόπουλος από το ΕΚΑΒ, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Νταμάτη και η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Σταυρούλα Αγρίου.
“ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ”
Σε τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:
«Η πορεία της πανδημίας κι αναφέρομαι στη μείωση των κρουσμάτων και στην αύξηση των εμβολιασμών, μας δείχνει ότι 15 μήνες μετά έχουμε πετύχει κάποιες νίκες στη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το εμβόλιο αποτελεί το εισιτήριο για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Το λέμε και το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία.
Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, εμείς ως τοπική κοινωνία εγκαινιάσαμε μια νέα μορφή επικοινωνίας με όλους τους φορείς της περιοχής, κυρίως τους υγειονομικούς, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, με στόχο να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.
Πολλές φορές πήραμε αποφάσεις, ως Δήμος Καλαμάτας, αρκετά αυστηρές (κλείσιμο παιδικών χαρών, ακύρωση εκδηλώσεων κ.λπ.), που στη συνέχεια αποδείχθηκαν ορθές. Αποδείχθηκε όμως ότι με τις αποφάσεις αυτές, με τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με όλους τους φορείς, όλοι μαζί καταφέραμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την περιοχή μας.
Ακόμα και σε μία περίοδο που καταγράφηκε μία άνοδος, με τα πολλά τεστ επιτύχαμε να περιορίσουμε τη διασπορά.
Όλο αυτό το διάστημα η επιτυχία έχει βασιστεί στη συνεργασία. Γι’ αυτό και σήμερα μαζί με τους υγειονομικούς φορείς συζητούμε για την τουριστική περίοδο και το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία».
Κλείνοντας ο Δήμαρχος σημείωσε: «Στόχος είναι να παραμείνουμε ως περιοχή ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, το Συντονιστικό το οποίο έχουμε ιδρύσει συνεχίζει να λειτουργεί και να υπάρχει, εξυπηρετώντας και παρέχοντας ενημέρωση σε ντόπιους και επισκέπτες».
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Σε παρέμβασή της η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη ανέφερε ότι «είναι σημαντικό εφόδιο για την περιοχή ότι δεν μπήκαμε στο κόκκινο», υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να χάσουμε». Επίσης παρατήρησε ότι ως περιοχή «είμαστε σε καλό επίπεδο».
Η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Σταυρούλα Αγρίου σε τοποθέτησή της τόνισε, ότι «θέλουμε τουρισμό με ασφάλεια και όρους βιωσιμότητας», εστιάζοντας σε ενέργειες που γίνονται από το Δήμο με σκοπό τη δημιουργία ενός οδηγού, έντυπου και ψηφιακού, που θα παρέχει ενημέρωση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημ. Τζωρτζίνης, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος και οι φορείς της περιοχής εμφάνισαν καλά αντανακλαστικά κατά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, χαρακτήρισε την συνεργασία των φορέων “άψογη”, ενώ πρόσθεσε ότι σημαντική είναι η δυνατότητα ενημέρωσης των επισκεπτών.
Για τις δράσεις που αναπτύσσει το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, για χρηστικά θέματα αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση κρουσμάτων, ενημέρωσε ο Διευθυντής του Κ.Υ. Παναγιώτης Κατσαφάδος.
Όσον αφορά τους ελέγχους, ο υπεύθυνος δράσεων του ΕΟΔΥ στον νομό Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Βλαχοδημητρόπουλος, έκανε γνωστό ότι καθημερινά διενεργούνται περί τους 600 ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού στην Καλαμάτα, σημείωσε ότι ο Δήμος έχει προσλάβει και συνδράμει τις προσπάθειες με 2 νοσηλεύτριες, ενώ σημείωσε πως από την προσεχή Πέμπτη θα διενεργούνται έλεγχοι και στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας.
Τέλος οι εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, ανέφεραν ότι τους επόμενους μήνες λόγω της αύξησης του πληθυσμού θα αυξηθεί και η πίεση στο ΕΚΑΒ, θέτοντας ζητήματα όπως η μεταφορά ασθενών αλλά και την αναγκαιότητα να υπάρχουν καταλύματα αναφοράς.