Συζητήθηκε χθες (21 Μαΐου 2015), στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η αίτηση αναίρεσης της παράταξης του Στάθη Αναστασόπουλου, κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας (Εκλογοδικείου), το οποίο στις 13 Ιανουαρίου 2015, είχε ανακηρύξει δήμαρχο Μεσσήνης τον Γιώργο Τσώνη, με διαφορά 7 ψήφων (9.225, έναντι 9.218 ψηφοδελτίων).
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρέστησαν εκ μέρους του συνδυασμού του κ. Αναστασόπουλου, ο δικηγόρος Χρ. Παναγιωτόπουλος, και εκ μέρους του συνδυασμού του Γ. Τσώνη, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) Γιώργος Σωτηρέλης. Κατά τη συζήτηση, ο εισηγητής παρουσίασε τις θέσεις του προς το Δικαστήριο, προτείνοντας να μην απορριφτεί η αίτηση αναίρεσης, δηλαδή να συζητηθεί επί της ουσίας, ενώ οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί και να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται πιθανότατα εντός του επομένου μηνός (Ιουνίου).
Το εκλογικό και δικαστικό χρονικό
Θυμίζουμε ότι αρχικά το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Εκλογοδικείο), είχε ανακηρύξει Δήμαρχο Μεσσήνης τον επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Ένωση Μεσσήνης», Στάθη Αναστασόπουλο, με 9.237 ψήφους, έναντι 9.236 ψήφων (μιας λιγότερης δηλαδή), του συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου Γ. Τσώνη, «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Δήμου Μεσσήνης».
Κατά την επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Πρωτοδικείο της Καλαμάτας, διαπιστώθηκε ότι σ’ ένα Εκλογικό Τμήμα του Δήμου, στην καταγραφή των πρακτικών, μία ψήφος του συνδυασμού του Γ. Τσώνη είχε εκ παραδρομής εγγραφεί στη δύναμη των ψήφων του Στ. Αναστασόπουλου, γεγονός που αν γινόταν δεκτό εξ αρχής από το δικαστήριο θα αντιστρεφόταν η εκλογή και θα αναδεικνυόταν δήμαρχος Μεσσήνης ο Γ. Τσώνης.
Σε ανακοίνωσή του της 31ης Μαΐου του 2014, ο κ. Τσώνης ανέφερε: «Κατά τη δεύτερη ημέρα της επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων του Δήμου Μεσσήνης στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, σήμερα (Σάββατο), διαπιστώθηκε ότι ένα ψηφοδέλτιο του κ. Γιώργου Τσώνη, κακώς είχε προσμετρηθεί στη δύναμη του Στάθη Αναστασόπουλου.
Ειδικότερα, στο 223ο Εκλογικό Τμήμα του Δήμου Μεσσήνης, το υπ’ αριθμ. 33 ψηφοδέλτιο που ανήκε στο συνδυασμό του Γ. Τσώνη, είχε προσμετρηθεί υπέρ του κ. Στάθη Αναστασόπουλου. Ως εκ τούτου -πέρα από τα αιτήματα ακυρώσεων ή προσμετρήσεων ψηφοδελτίων που έχουν ζητηθεί από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών κατά τη διήμερη διαδικασία- διαπιστώθηκε ότι έχει αφαιρεθεί ένα ψηφοδέλτιο από το συνδυασμό του κ. Γ. Τσώνη κι έχει προσμετρηθεί σε αυτόν του κ. Αναστασόπουλου. Έτσι, με την αφαίρεση ενός ψηφοδελτίου από το συνδυασμό του κ. Αναστασόπουλου και την κατακύρωσή του υπέρ του κ. Τσώνη, ο τελευταίος προηγείται με ένα ψηφοδέλτιο. Ο κ. Τσώνης, όπως δήλωσε το μεσημέρι, μετά την εξέλιξη της δεύτερης ημέρας της επανακαταμέτρησης, το Δικαστήριο θα πρέπει να τον ανακηρύξει δήμαρχο Μεσσήνης».
Όμως το δικαστήριο, παρά τις ενστάσεις του κ. Τσώνη, δεν μετέβαλε τη διαπιστωθείσα λανθασμένη εγγραφή της μιας ψήφου. Το συμβάν αυτό εξετάστηκε από το δικαστήριο, μαζί με τα άλλα ευρήματα τα οποία περιέλαβε ο συνδυασμός του κ. Τσώνη στην υποβληθείσα έντασή του κατά της ανακήρυξης του κ. Αναστασόπουλου ως δημάρχου Μεσσήνης. Η ένσταση αυτή συνεκδικάστηκε μαζί με την αντέσταση του κ. Αναστασόπολου.
Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου (Εκλογοδικείου)
Η πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας, κα Μαργαρίτη, 8 περίπου μήνες μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε την απόφαση του σε δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία ανακήρυξε δήμαρχο Μεσσήνης τον Γ. Τσώνη, προσμετρώντας κατά τις επαναληπτικές εκλογές 9.225 έγκυρα ψηφοδέλτια, έναντι 9.218 του συνδυασμού του κ. Στάθη Αναστασόπουλου.
Μετά την ανακοίνωση της απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου (Εκλογοδικείου), ο κ. Αναστασόπουλος πως «η απόφαση του Εκλογοδικείου προκάλεσε έκπληξη και έντονη δυσαρέσκεια στη δημοτική του παράταξη, γιατί τόσο η θεώρηση του εκλογικού υλικού, κατά την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, όσο και η νομική εκτίμηση, τους παρείχαν βάσιμη βεβαιότητα ότι η διαφορά των δύο συνδυασμών ήταν σαφώς υπέρ του δικού του με αρκετά ψηφοδέλτια». Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι «αντ’ αυτού, όμως, είχαμε την ανατροπή της αρχικής απόφασης, υπέρ της άλλης πλευράς, η οποία θεωρούμε ότι μας αδικεί κατάφωρα».
Στη συνέχεια, κατά της απόφασης αυτής, κατατέθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2015 η προσφυγή του Στάθη Αναστασόπουλου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Εκλογοδικείο), δια του οποίου προωθήθηκε η αίτηση αναίρεσης προς το αρμόδιο Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αρχικά η συζήτηση της αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσδιορίστηκε για τις 23 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε και συζητήθηκε χθες 21 Μαΐου 2015.