Γιορτή-αφιέρωμα στη Μάνα πραγματοποιήθηκε στο 17o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, με σκοπό “να πούμε ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο πρόσωπο που μας έφερε στον κόσμο και φρόντισε και φροντίζει πάντα για μας”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του σχολείου.
Τη γιορτή παρακολούθησαν μαμάδες των μαθητών και μαθητριών, δυο εκ των οποίων μάλιστα είχαν γίνει πρόσφατα για 2η φορά μαμάδες και είχαν μαζί τους και τα νεογέννητα μωράκια τους. Προς έκπληξη των παρισταμένων παραβρέθηκαν μπαμπάδες(!) και μητέρες από το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο της πόλης μας.
Η γιορτή περιείχε τραγούδια, ποιήματα, αποφθέγματα αφιερωμένα από τους μαθητές στις μητέρες τους. Αλλά και συγκινήσεις! Οι μαθητές μας χάρισαν καρτούλες δωράκια στις μαμάδες τους που είχαν ετοιμάσει με την επιμέλεια των δασκάλων.
Στη σχετική με τη γιορτή του σχολείου ανακοίνωση αναφέρονται ακόμα τα εξής:
«Η γιορτή μας περιείχε απ΄ όλα. Τραγούδια, ποιήματα, αποφθέγματα αφιερωμένα από τους μαθητές μας στις μητέρες τους. Αλλά και συγκινήσεις! Οι μαθητές μας χάρισαν καρτούλες δωράκια στις μαμάδες τους που είχαν ετοιμάσει με την επιμέλεια των δασκάλων.
Η ημέρα της μητέρας ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε “γιορτή της μητέρας” είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις μανούλες όλου του κόσμου. Φυσικά τους γονείς μας τους τιμούμε και τους αγαπάμε κάθε μέρα του χρόνου αλλά οι παγκόσμιες ημέρες αυτές μας δίνουν τη ευκαιρία να τους πούμε και να τους δείξουμε για μία ακόμα φορά πόσο τους αγαπάμε!
Αν περιμένετε να ακούσετε πως η γιορτή της μητέρας ξεκινάει από τους Έλληνες και την αρχαία Ελλάδα δεν θα σας απογοητεύσουμε! Φυσικά αντίστοιχες εορτές και τιμές προς τη μητέρα γίνονταν σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.
Στην ελληνική μυθολογία συναντάμε την μητέρα Γη, την πρώτη μητέρα, που λατρεύονταν σαν θεότητα. Η μητέρα Γη ήταν για τους αρχαίους Έλληνες η προσωποποίηση της φύσης και μητέρα των πάντων.
Η μικρασιατική θεότητα Κυβέλη, γνωστή στους Έλληνες ως Ρέα λατρεύονταν ως θεά της γης, της άγριας φύσης και της γονιμότητας. Σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία ήταν η πρώτη γυναίκα που γέννησε με τοκετό και μεγάλωσε με το μητρικό της γάλα τα παιδιά της.
Ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα Mothers Friendships Day που ιδρύθηκε το 1965 υπό την Άνν Τζάρβις κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν “Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας” για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.Η κόρη της, Άννα Τζάρβις θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι “η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο”.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.
Χρόνια πολλά στις μανούλες σε όλον τον κόσμο!»