Διαβάζω την ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκου, ο οποίος συνυπογράφει μαζί και με τους άλλους τρεις βουλευτές Μεσσηνίας την αναφορά για το στρατόπεδο “Γιαννιτσά” της Καλαμάτας με το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Πετράκος, με αφορμή την απάντηση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου, αναφέρει ότι «για την “ενδεχόμενη κατάργηση του στρατοπέδου Γιαννιτσά στην Καλαμάτα” δεν τίθεται θέμα διακοπής λειτουργίας του συγκεκριμένου στρατοπέδου αλλά ενίσχυσης του».
Αν μιλάμε για την ίδια απάντηση, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα περί ενίσχυσης του συγκεκριμένου στρατοπέδου, ούτε συμπεραίνεται κάτι περί αυτού.
Αντιθέτως, από την απάντηση (εδώ), συνάγεται -χωρίς πολύ διερεύνηση- ότι με το ζόρι θα διατηρηθεί το στρατόπεδο, όσο διατηρηθεί.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Στην από 22 Απριλίου 2015 απάντησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, στην «αναφορά 17/27-3-2015 της Βουλής των Ελλήνων» σημειώνει: «Επί του παρόντος, και σύμφωνα με την επιχειρησιακή σχεδίαση του Στρατού Ξηράς, δεν τίθεται θέμα κάποιας μεταβολής σε ό,τι αφορά στην λειτουργία και την επάνδρωση του 9ου Συντάγματος Πεζικού “Γιαννιτσά”, το οποίο εδρεύει στην Καλαμάτα».
«Επί του παρόντος» γράφει ο υπουργός. Ένα το κρατούμενο λοιπόν.
Δεύτερον, στην κατάληξη της ανακοίνωσή του ο κ. Πετράκος αναφέρει: «Τέλος όπως προκύπτει από την απάντηση στην αναφορά η ηγεσία του Υπουργείο προχωρά σε ένα πλάνο εξορθολογισμό της πλήρωσης των στρατοπέδων».
Τι σημαίνει αυτό; Εκείνο, που απέφυγε και με άλλα λόγια προσπάθησε να πει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος την αποστροφή της απάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία δεν μας τα λέει καθόλου καλά τα πράγματα για την Καλαμάτα. Ότι δηλαδή, «η συγκεκριμένη μονάδα στρατού θα μείνει στην πόλη, αλλά δεν είναι δυνατόν η Καλαμάτα να έχει πληρότητα 400% στο Πεζικό και ο Έβρος και τα νησιά του Αιγαίου να έχουν πληρότητα 20% και 30%. Θα παραμείνει λοιπόν το 9ο Σύνταγμα Πεζικού με τις απαιτούμενες δυνάμεις οι οποίες είναι απαραίτητες να λειτουργεί στρατόπεδο».
Τρίτον, μας θυμίζει ο υπουργός -για να μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας- ότι «παράλληλα με το 9° Σύνταγμα Πεζικού στην πόλη της Καλαμάτας λειτουργεί επ’ ωφελεία της Πολεμικής Αεροπορίας το Κέντρο Εκπαίδευσης όλων των Ικάρων και των Ανθυποσμηναγών και όχι μόνο των Ελλήνων. Ήδη, φιλοξενούμε Ικάρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους εκπαιδεύει η Πολεμική Αεροπορία».
Άρα, όχι από πουθενά δεν συνάγεται περί «ενίσχυσης του στρατοπέδου» αλλά αντίθετα φαίνεται ότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή και ώρα, “φτερό στον άνεμο”.
Είναι “ηλίου φαεινότερον”, όπως χωρίς καμία δυσκολία φαίνεται από την απάντηση του υπουργού, ότι “προς το παρόν”, και μάλιστα “με νύχια και με δόντια”, κρατούν όσο κρατούν (πόσο ακόμα άραγε), ανοιχτό το Στρατόπεδο “Γιαννιτσά” στην Καλαμάτα. Πότε πια θα καταλάβουμε πως είναι λίγα τα ψωμιά του;
Άλλωστε, έκλεισε και ξανάνοιξε με… άνωθεν παρεμβάσεις, δηλαδή του τότε υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου, αρχικά, του τ. Πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, μετά και πάει λέγοντας. Είναι φανερό, ότι στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Στρατού Ξηράς, το Στρατόπεδο της Καλαμάτας περισσεύει και ως εκ τούτου η ύπαρξή του αποτελεί ρουσφέτι.
Όσο κι αν δεν μας αρέσει, αυτή είναι η (πικρή) αλήθεια.