«Tα πρότυπα τα θεωρούμε απαράδεκτα μόνο και από το άκουσμα του ονόματος τους», αναφέρει σε σχετική με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Καλαμάτας, στην οποία σημειώνει: «Δημιουργούνται σχολεία “αρίστων”, και θέλουν να μας πείσουν ότι θα λειτουργούν ως πειραματικά, χωρίς όμως να υπάρχει ο κατάλληλος αντιπροσωπευτικός μαθητικός πληθυσμός, έτσι ώστε να εξάγονται τα σωστά επιστημονικά συμπεράσματα. Διαφωνούμε κάθετα με τα σχολεία “ελίτ” για λίγους άριστους μαθητές. Η ίδρυση προτύπων σχολείων αποτελεί κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων».
Καταλήγοντας εκφράζουν «την εμπιστοσύνη μας στους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας, οποιασδήποτε άποψης και αν φέρουν για οποιοδήποτε θέμα, και να επισημάνουμε πως η γνώμη τους είναι σεβαστή».
Ειδικότερα, Tο προηγούμενο διάστημα το Δ.Σ. συμβούλιο της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας, ήρθε σε συνάντηση με το σωματείο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευση και εκπαιδευτικούς του 10ου δημοτικού σχολείου Καλαμάτας, καθώς και με τον σύλλογο γονέων του 10ου δημοτικού σχολείου Καλαμάτας, για το θέμα των πρότυπων και των πειραματικών σχολείων. Μέτα από τις συναντήσεις αυτές εκδόθηκε η ακόλουθη ομόφωνη απόφαση:
«Υπουργείο Παδείας: μηδέν (0) στην διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία, άριστα στην αδιαλλαξία !!!
Για το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχουν τα σημερινά σχολεία, δεν είναι αποτέλεσμα των “κακών” εκπαιδευτικών, ούτε λόγο της μη ύπαρξης πειραματικών και πρότυπων σχολείων. Οι αιτίες είναι πολλές και τις γνωρίζουμε όλοι, άσχετα αν κάποιοι “σφυρίζουν” αδιάφορα:
- η χρόνια υποχρηματοδότηση της Παιδείας στην χώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την συνεισφορά πολλών συλλόγων τα σχολεία μας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.
- η μετατροπή του σχολείου, ειδικά στο Λύκειο, ως αποκλειστικός ρόλος για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- η Ελληνική πραγματικότητα του ότι μετά από το πρωινό σχολείο, για όλους μας (μαθητές και γονείς), ξεκινάει ένα δεύτερο σχολείο.
- η έλλειψη χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι χαμένες ώρες κάθε χρόνο να είναι χιλιάδες (φέτος φτάσαμε στους 50.000 αναπληρωτές !!!!!!).
- η έλλειψη συγχρόνων σχολικών εγχειριδίων υλικοτεχνική υποδομή.
- η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού, σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων και εργαστηρίων.
- το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα λίγους μήνες πριν το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, υπάρχουν μαθητές που δεν μεταφέρονται, εξαιτίας της Περιφέρειας.
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη, χρόνια τώρα οι σύλλογοι γονέων και όχι μόνο, τα αναδεικνύουν και διεκδικούν την επίλυσή τους.
Και ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα σχολεία υπολειτουργούν και τα παιδία μας είναι αποξενωμένα από το φυσικό τους περιβάλλον, το Υπουργείο αντί να λαμβάνει μέτρα τέτοια έτσι ώστε να δημιουργούν τις προϋποθέσεις να ανοίξουν τα σχολεία μας και να μην ξανακλείσουν, έρχεται και μέσα σε αυτήν την κατάσταση λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις με κλειστά τα σχολεία, χωρίς κανένας απόλυτος διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Αλλάζει μέσα στην χρονιά τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ορίζει βάση εισαγωγής για κάθε σχολή, επαναφέρει την τράπεζα θεμάτων, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά σχολική τάξη, κ.α. Και τέλος χωρίς να ακούσει την άποψη κανενός θεσπίζει πρότυπα και πειραματικά σχολεία.
Όσο αφορά τα πρότυπα τα θεωρούμε απαράδεκτα μόνο και από το άκουσμα του ονόματος τους. Δημιουργούνται σχολεία “αρίστων”, και θέλουν να μας πείσουν ότι θα λειτουργούν ως πειραματικά, χωρίς όμως να υπάρχει ο κατάλληλος αντιπροσωπευτικός μαθητικός πληθυσμός, έτσι ώστε να εξάγονται τα σωστά επιστημονικά συμπεράσματα. Διαφωνούμε κάθετα με τα σχολεία “ελίτ” για λίγους άριστους μαθητές. Η ίδρυση προτύπων σχολείων αποτελεί κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.
Όσο αφορά τα πειραματικά, οι ανησυχίες μας είναι οι παρακάτω:
- μας προβληματίζει η προοπτική αυτά τα σχολεία στην ουσία να μετατραπούν σε πρότυπα, με αποτέλεσμα να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία της πόλης μας σε “καλά” και “κακά”.
- τα κριτήρια επιλογής τους θα έπρεπε να ήταν τέτοια έτσι ώστε να προκρίνονται σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης μας που έχουν μεγάλη διαρροή, έτσι ώστε αν ισχύουν αυτά που μας λένε να αναβαθμιζόντουσαν πραγματικά.
- θεσμοθετείται και επίσημα η αναζήτηση χορηγιών και δωρεών, ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για τη χρηματοδότηση και την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα.
- καταργείται το σχολείο της γειτονιάς. Η επιλογή των μαθητών που θα φοιτούν στα σχολεία αυτά δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας αλλά με κλήρωση.
- δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις στους δασκάλους των παιδιών μας, που χρόνια τώρα εμπιστευόμαστε. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν είναι εφικτό να παραμένουν οι δάσκαλοι του σχολείου στη θέση τους. Μια πειραματική διαδικασία δεν έχει θετικά αποτελέσματα όταν μόνο οι μαθητές αφομοιώσουν το κάτι καινούργιο, άλλα θα πρέπει και αυτοί που διδάσκουν την νέα μέθοδο να μην είναι μερικοί από τους “αρίστους”, άλλα κανονικοί εκπαιδευτικοί που θα επιμορφώνονται συνεχώς από τις πανεπιστημιακές σχολές.
Το σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που κατά την διάρκεια λειτουργίας του θα μπορεί να μεταδώσει την σύγχρονη γνώση σε οποιουδήποτε επιπέδου μαθητή, και κατά την διάρκεια λειτουργία τους να μπορεί ο μαθητής να διαβάσει, να μάθει ξένες γλώσσες, να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και με τον πολιτισμό, τις τέχνες και άλλα πολλά. Να μην χρειάζεται να επιστρέφει σπίτι του και να ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για να τα προλάβει όλα.
Για τον λόγο αυτό η πρόταση μας προς το υπουργείο είναι να κοιτάξει να αναβαθμίσει πλήρως την λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, για όλα τα σχολεία. Η λειτουργία τους να γίνει ουσιαστική, έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει όλα τα παραπάνω. Με αύξηση της χρηματοδότησης για την λειτουργία τους και με την ενσωμάτωση των προγραμμάτων ΚΔΑΠ στην λειτουργία της κάθε σχολικής μονάδας θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο αυτό.
Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη μας στους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας, οποιασδήποτε άποψης και αν φέρουν για οποιοδήποτε θέμα, και να επισημάνουμε πως η γνώμη τους είναι σεβαστή. Η εκπαιδευτική κοινότητα αποτελείται από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, όπου η συνεργασία μεταξύ τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων.
Tο Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Καλαμάτας»