Διπλό ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία και προς τας “Ευρωπαϊκάς Αυλάς”, απέστειλε σήμερα Σάββατο (23/3/19) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα, όπου τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης τη πόλης από τον τουρκικό ζυγό, στις 23ης Μαρτίου 1821.
«Έχουμε και τη βούληση και τα μέσα να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και ότι δεν πρόκειται ν’ αποδεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση, η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες, παραχαράσσει την Ιστορία και παραβιάζει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», διαμήνυσε προς την Τουρκία, σημειώνοντας ότι ναι μεν επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά «ουδέποτε πρόκειται ν’ αποδεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες, παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και παραβιάζει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Αναφερόμενος ο κ. Παυλόπουλος στην «μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια», είπε ότι «εδώ πρέπει να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, ιδίως ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, όταν βλέπουμε ότι αναφύονται μορφώματα λαϊκισμού, μορφώματα ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται ευθέως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε τελική δε ανάλυση την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Ειδικότερα, στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής:
«Η ιστορική επέτειος της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τουρκικό ζυγό, την 23η Μαρτίου του 1821, εκπέμπει διαχρονικώς, ιδίως δε υπό τη σημερινή πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία και το εξής διπλό μήνυμα:
Το πρώτο μήνυμα αφορά την έννοια της ελευθερίας. Στις 23 Μαρτίου του 1821, εδώ, στην Καλαμάτα, συνήλθε η μεσσηνιακή σύγκλητος, το πρώτο συλλογικό όργανο των επαναστατημένων Ελλήνων, η οποία απηύθυνε έκκληση προς τους ευρωπαϊκούς λαούς υπέρ της ελευθερίας των υπόδουλων Ελλήνων. Σε αυτή την έκκληση διευκρινιζόταν ότι για μας, τους Έλληνες η ελευθερία δεν είναι απλώς και μόνο ένα δικαίωμα, είναι αρχή και αξία υπαρξιακή, γιατί είναι αναποσπάστως συνδεδεμένη με την ίδια την υπόσταση του ανθρώπου. Για αυτό από δω την Καλαμάτα, σήμερα, εμείς οι Έλληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε την ελευθερία μας έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να την επιβουλευτεί. Αλλά αυτή την Ελευθερία, σήμερα ιδίως, εμείς την υπερασπιζόμαστε για κάθε άνθρωπο ακόμα και πέρα και έξω από τα σύνορά μας. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όπου εδώ πρέπει να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, ιδίως ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, όταν βλέπουμε ότι αναφύονται μορφώματα λαϊκισμού, μορφώματα ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται ευθέως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε τελική δε ανάλυση την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Το δεύτερο μήνυμα αφορά τη γείτονα Τουρκία. Ναι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση, ακόμα και αν γίνεται για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, πολλώ μάλλον, προκλήσεις οι οποίες προσβάλλουν την Ελλάδα και τους Έλληνες, παραχαράσσουν την ιστορία και προσβάλλουν και παραβιάζουν επίσης βάναυσα το διεθνές δίκαιο.
Διαμηνύουμε δε από δω την Καλαμάτα προς τη γείτονα Τουρκία, ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε και τη βούληση και τα μέσα να υπερασπιστούμε στο ακέραιο την εθνική μας κυριαρχία, τα σύνορά μας, το έδαφός μας, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας που είναι έδαφος, σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τονίζουμε δε προς την Τουρκία και το εξής: Η φιλία και η καλή γειτονία μπορούν να θεμελιώνονται μόνο πάνω στον πλήρη και ανυπόκριτο σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του δικαίου της θάλασσας, όπως επίσης και του ευρωπαϊκού δικαίου. Τονίζω δε, ότι εμείς ναι μεν είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, πλην όμως, όταν η ίδια δεν σέβεται το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι η ίδια η οποία υπονομεύει οποιαδήποτε θετική ευρωπαϊκή της προοπτική».