Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, όταν στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποφασίστηκε η ηλεκτρονική αίτηση για την παραμονή των μεταναστών στη χώρα μας, έγινε για το καλό όλων, αφού στόχος της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η αναμονή στις υπηρεσίες και όχι για να αποτρέπεται ο σκοπός αυτός.
Στο χρόνο εφαρμογής του μέτρου προκύπτει μεγαλύτερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερο κόστος για τους αιτούντες – μετανάστες, περισσότερος χρόνος υλοποίησης και αμφίβολη αποτελεσματικότητα.
Δυστυχώς η διαδικασία δεν είναι απλή. Προϋποθέτει την ταυτοποίηση του χρήστη μέσω κινητού τηλεφώνου και email. Η επικοινωνία με τον αιτούντα διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά όταν οι περισσότεροι αλλοδαποί δεν διαθέτουν ούτε email, ούτε έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αν σε αυτό προσθέσουμε την πολυπλοκότητα των δικαιολογητικών ανά κατηγορία δύσκολα κατατίθεται σωστή αίτηση όπου μαζί με την μετέπειτα λήψη των βιομετρικών δεδομένων όλη η διαδικασία καθίσταται χαοτική, με ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» στις υπηρεσίες που ακυρώνει την ουσία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.
Επόμενο είναι αφού δεν προηγήθηκε ουδεμία εκπαίδευση των εμπλεκομένων και το θεσμικό πλαίσιο παρουσιάζει ασάφειες και αδυναμίες να αναγκάζονται οι ενδιαφερόμενοι να προσφεύγουν σε ειδικά γραφεία, σε δικηγόρους, σε λογιστές και μαζί με την επικύρωση του διαβατηρίου και τα παράβολα να ανεβαίνει το κόστος στα ύψη (πενταμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 1.200 €).
Η σημαντική μείωση των υπαλλήλων κατά 30%, τα τελευταία χρόνια, των αρμοδίων Δ/νσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μαζί με την αύξηση του αντικειμένου τους (με τις εξάμηνες άδειες εργασίας) αυξάνει τον χρόνο εξυπηρέτησης και προκύπτουν αμφίβολα αποτελέσματα. Έτσι ακολουθούν αιτήσεις θεραπείας με περαιτέρω ταλαιπωρία, καθυστέρηση και κόστος.
Τέτοιου είδους κοινωνικά προβλήματα, όπως οι άδειες των μεταναστών, δεν αντιμετωπίζονται με τη συνεχή αποδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών. Αντί να είναι η διαδικασία ταχεία, δίκαιη και προσιτή, καθίσταται απογοητευτική, εκνευριστική, πανάκριβη και άδικη. Έτσι ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας αποκλείονται ή περιθωριοποιούνται και οι μόνοι που ικανοποιούνται είναι το υπερσυντηρητικό και ξενοφοβικό ακροατήριο.
Αντίθετα, μια δίκαιη και σωστή αντιμετώπιση της άδειας παραμονής, εκτός από τη διασφάλιση του δικαιώματος, θα λειτουργούσε προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.
Μπροστά στα πανανθρώπινα μηνύματα των καιρών (κλιματική αλλαγή, πανδημίες) που είναι η επιβίωση και η συνύπαρξη όλων, καλούμε την κυβέρνηση να σκύψει σε αυτά τα προβλήματα και να καταστήσει την σύγχρονη τεχνολογία εργαλείο για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες στη χώρα μας. Αυτό τουλάχιστον συνάδει στην εποχή μας για μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.
Καλαμάτα 21/12/2021
Πατσαρίνος Νικόλαος