«Η πατρίδα των μικρών μας χρόνων» είναι το ένα από τα δύο βιβλία που πρόσφατα παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μπίτσανης και τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Το βιβλίο αναφέρεται στο Νησί (τη Μεσσήνη), τον τόπο που έζησε τα πρώτα 20 χρόνια (1954 – 1974) της ζωής του.
Το άλλο -στο οποίο θα αναφερθούμε σύντομα-, στο βιβλίο του «Πόλη πάνω στην πόλη – Από τις αρχαίες Φαρές στη νεότερη Καλαμάτα» ο Ηλίας Μπιτσάνης γράφει για την Καλαμάτα, τη «δεύτερη πατρίδα μας», όπως τη χαρακτηρίζει, στην πόλη που ζει και δραστηριοποιείται εδώ και 42 χρόνια.
Στο βιβλίο «Η πατρίδα των μικρών μας χρόνων», σε 200 περίπου σελίδες, καταγράφονται από τον συγγραφέα 73 ιστορίες από τη ζωή στο Νησί (Μεσσήνη), στο Φαρμίσι (Αίπεια) και τη Στέρνα.
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας σε σημείωμά του «Η κίνηση αυτή έχει ένα έντονα συναισθηματικό στοιχείο: Αποτελεί ένα “δώρο” στους συμπατριώτες μου από το Νησί, στους φίλους μου και στους φιλαναγνώστες με αφορμή το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες κλείνω τα 70 χρόνια μου από τότε που αντίκρισα για πρώτη φορά το φως. Με την πεποίθηση ότι “χρωστάμε” στο γενέθλιο τόπο και δεν μας χρωστάει τίποτε και πως η “μνήμη” του παρελθόντος βοηθά ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν και να δούμε με άλλη ματιά το μέλλον.
Δεν “νοσταλγούμε” εκείνες τις εποχές με την έννοια της “επιθυμίας επιστροφής”, ήταν εξαιρετικά δύσκολες αλλά οι κοινωνικοί δεσμοί διαφορετικοί, θα έλεγα περισσότερο αλληλέγγυοι χωρίς να συνιστούν μια «κοινωνία αγγέλων».
Εισαγωγικά η περιγραφή του περιεχομένου: «Η ζωή στο γενέθλιο τόπο (Νησί) και τα χωριά των γονιών (Φαρμίσι, Στέρνα) για 20 περίπου χρόνια, από το 1954 έως το 1974. Από τότε που γεννήθηκα μέχρι την πτώση της χούντας.
Ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό κατ’ αρχήν και ως εκ τούτου μια υποκειμενική ματιά σε πραγματικά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα.
Ένα βιβλίο κοινωνικής ανθρωπολογίας καθώς αποτυπώνει την καθημερινότητα και τις κοινωνικές συνθήκες μιας ολόκληρης εποχής.
Ένα βιβλίο με λαογραφικά στοιχεία από τη ζωή και τις συνήθειες εκείνων των χρόνων.
Ένα βιβλίο προφορικής ιστορίας που καταγράφει τους «ανώνυμους» της εποχής οι οποίοι όμως γράφουν όμως τη δική τους ιστορία στον τόπο και τη ζωή μας: Οι φίλοι, οι συγκάτοικοι, οι γείτονες, οι συμμαθητές, οι καθηγητές, οι «καθημερινοί» άνθρωποι της πόλης.
Ένα βιβλίο με κείμενα γραμμένα σε διαφορετικούς χρόνους και ως εκ τούτου με διαφορετικό ύφος και αφηγηματικό ρυθμό γιατί όταν γράφονταν δεν προορίζονταν για βιβλίο.
Ένα βιβλίο με ξεχωριστές ιστορίες που επιχειρούν να αποτελέσουν στοιχείο συλλογικής μνήμης του γενέθλιου τόπου.
Ένα βιβλίο που παραδίδεται με την πεποίθηση ότι θα ανακαλέσει μνήμες και πιθανόν θα προκαλέσει συζητήσεις».
- Το βιβλίο μπορεί ο καθένας να βρει και να διαβάσει ή και να κατεβάσει ελεύθερα, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ελευθερία» (eleftheriaonline) στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
https://eleftheriaonline.gr/images/2/pdf/2024/i-patrida-twn-mikrwn-mas-xronwn.pdf?fbclid=IwAR3wXLgCDJ7Fgb9Anexd942EsbR8yEIJ-AcbCXFaH2nuXhONKInxtzeNOwA
Στο εξώφυλλο του βιβλίου η γειτονιά με «αρχοντικά», στο οπισθόφυλλο, σπίτια χαμηλά και μια καρότσα, η πόλη των αντιφάσεων και των αντιθέσεων, πίνακες “από τον γενέθλιο τόπο”, όπως αναφέρει ο συγγραφέας που του παραχώρησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για χρήση στο βιβλίο.