Επανακατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση έκτακτης συνεδρίασής του με 19 υπογραφές (3 περισσότερες από την προηγούμενη αίτηση), με τη διαδικασία του 1/3 των υπογραφών για τη συζήτηση του σχεδίου Νόμου του Υπ. Εσωτερικών, με το οποίο καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα Προ Ημερησίας Διάταξης.
Η πρόταση των 19 συμβούλων για την έκτακτη συνεδρίαση του ΠεΣυΠ έχει ως εξής:
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις 10 Ιουνίου καταθέσαμε την κατωτέρω πρόταση έκτακτης συνεδρίασης του ΠΕΣΥΠ με 16 υπογραφές 6 παρατάξεων καθώς και την υπογραφή της ανεξάρτητης συναδέλφου κ. Μαργαρίτας Σπυριδάκου. Εφαρμόζοντας με θρησκευτική τυπολατρία το νόμο και το κανονισμό δεν κάνατε δεκτή την πρόταση μας και δεν εντάξατε το θέμα στην Ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 20ης Ιουνίου.
Σήμερα 21 Ιουνίου 2022 επανακαταθέτουμε την πρόταση με 19 υπογραφές. Έχουν προστεθεί στις 16, οι υπογραφές των συναδελφισσών, Νικολάκου Κωνσταντίνας και Μπούζα Αντωνίας, καθώς και του συναδέλφου Πετρίτση Γεώργιου. Συνεπώς κ. Πρόεδρε, είμαστε και τυπικά εντάξει και πρέπει να προσδιορίσετε τη συζήτηση του θέματος, όπως ο νόμος ορίζει.
Η ΕΠΑΝΑΚΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση με το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση, διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής Δημοτικών και Περιφερειακών Παρατάξεων, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου»!
Συγκεκριμένα στην Έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση αναγράφει:
«Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων».
Η μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης να επιβάλει δια Νόμου «σιωπητήριο» στις Παρατάξεις, και στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου» αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία. Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θεσμοθέτησαν πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές διατάξεις με τις οποίες αλλοίωσαν πραξικοπηματικά τα αποτελέσματα των εκλογών και υποβάθμισαν εντελώς τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αφού μετέφεραν όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες πραξικοπηματικά έδωσαν στις παρατάξεις των Δημάρχων και Περιφερειαρχών το 67%!!! Σήμερα είναι ακόμη πιο προκλητική αυτή η νέα αντιδημοκρατική μεθόδευση διότι όλες οι προηγούμενες αντιδημοκρατικές διατάξεις της Κυβέρνησης καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει τα αντιδημοκρατικά νομοθετήματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι το Νομοσχέδιο είναι σε Επίσημη Διαβούλευση επιβάλλεται να συζητηθεί ως κατεπείγον ΤΩΡΑ στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο.
Οι κάτωθι υπογράφοντες 19 Περιφερειακοί Σύμβουλοι αιτούμεθα να γίνει έκτακτη συνεδρίαση με τη διαδικασία του 1/3 των υπογραφών όπως ορίζει ο νόμος, με θέμα: «Η άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση, με το οποίο διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής Δημοτικών και Περιφερειακών Παρατάξεων, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης».
Οι υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Γιώργος Δέδες, Γιάννης Μπουντρούκας, Νίκος Γόντικας, Θανάσης Πετράκος, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Παναγιώτης Κάτσαρης, Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Μαρία Βεργινάδη, Ευγενία Δημητρακοπούλου, Χρήστος Καρούζος, Χρήστος Καρσιώτης, Αναστάσιος Μποζίκης, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Νικόλαος Γκιλίτσης, Γιάννης Κελλάρης, Δημοσθένης Δρούγκας, Κωνσταντίνα Νικολάκου, Αντωνία Μπούζα, Γεώργιος Πετρίτσης.