Άρχισε χθες Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, ο κύκλος (εφτά) Μαθημάτων Τοπικής Ιστορίας, για την Επανάσταση του 1821, που συνδιοργανώνουν ο “Πολιτιστικός Αντίλογος”, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, η Ομάδα “Πάμε Βόλτα” και το μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού “Mataroa”.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, στο καφέ «στο κύμα», όπου ο Αθανάσιος Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μίλησε με θέμα «Ο νεοελληνικός διαφωτισμός και η ρηξικέλευθη απήχησή του στον μεσσηνιακό χώρο».
Το πρόγραμμα στη συνέχεια έχει ως εξής:
- Τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο καφέ «Μπουκαδούρα», ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Μπρεδήμας, θα αναπτύξει το θέμα «Σάλπιγξ Ελληνική».
- Το Σάββατο, 25 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο καφέ «στο κύμα», ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα, Δημήτρης Καραμπερόπουλος, θα μιλήσει με θέμα «Η Μεσσηνία στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή».
- Την Κυριακή, 26 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο καφέ «στο κύμα», ο καθηγητής Πανεπιστημίου – ερευνητής, Δημήτρης Γάλαρης, θα αναπτύξει το θέμα «Νέα δεδομένα για τον συντάκτη της Προκήρυξης της 23ης Μαρτίου».
- Το Σάββατο, 1 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο καφέ «στο κύμα», ο διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Νικόλαος Φ. Τόμπρος, θα μιλήσει με θέμα «Μεσσήνιοι Φιλικοί».
- Την Κυριακή, 2 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο καφέ «στο κύμα», ο εκπαιδευτικός Γιάννης Σόλαρης και ο Χρήστος Ζερίτης θα αναφερθούν στους «Ήρωες του ΄21. Νικηταράς, Ηλίας Σαλαφατίνος».
- Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο καφέ «στο κύμα», ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας και συγγραφέας Παναγής Κουμάντος, θα μιλήσει για τον φιλέλληνα «Ιωσήφ Βαλέστ».