Αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στο Δήμο Καλαμάτας και αν πέραν αυτού υπάρχουν σκέψεις, για την αποτροπή της περαιτέρω εγκατάλειψης της υπαίθρου μας, ζητά να πληροφορηθεί ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αναστασόπουλος (“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”) με ερώτησή του στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής και δασικής γης στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική και στη Νότια Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσσηνίας, δεν υπάρχουν πια, προκαλώντας δραματικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η χλωρίδα και η πανίδα στις πληγείσες περιοχές εξαφανίστηκε, το ευρύτερο οικοσύστημά τους διαταράχθηκε, καλλιέργειες, οικίες, επιχειρήσεις, χωριά ολόκληρα παραδόθηκαν στις αδηφάγες φλόγες μαζί με όνειρα, ελπίδες και κόπους συνανθρώπων μας που επένδυσαν σε μια ζωή κοντά στη φύση.
Αναμφίβολα η κλιματική κρίση (επιλέγεται η λέξη «κρίση» αντί της «αλλαγής» ως πιο δόκιμη να αποτυπώσει το πρόβλημα και να ευαισθητοποιήσει) αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι όταν αποδεδειγμένα σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε επίπεδο αντιμετώπισης τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια. Ιδιαίτερα όταν η, από το 2019 κατατεθειμένη, σχετική έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής, υπό τον καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών και επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών Goldammer, αγνοήθηκε.
Μεταξύ των σημαντικών προτάσεων της έκθεσης αυτής, συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες:
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με σκοπό την καλλιέργεια της αντίληψης ασφάλειας (από τις πυρκαγιές) και την ενίσχυση της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών στον κύκλο διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου.
- Νομοθετική ρύθμιση για την εκπόνηση από τους ΟΤΑ ολοκληρωμένων τοπικών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος και των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.
Η Δημοτική Αρχή κύριε Δήμαρχε, έως ότου η πολιτεία υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές, προτίθεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση υλοποίησής τους;
Εστιάζοντας στην επίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών στον Τουρισμό, είναι προφανές πως το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε δεν αφορά μόνο τις πληγείσες περιοχές αλλά ολόκληρη τη χώρα, δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον του. Μετά την πανδημία που «υπέδειξε» ποικιλοτρόπως την αναγκαιότητα αλλαγής του τουριστικού μοντέλου, οι πυρκαγιές, ως αποτέλεσμα και της κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης, ενισχύουν την αναγκαιότητα αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, καθηγητής και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης αναφέρει σε συνέντευξή του στην Handelsblatt πως για να γίνει βιώσιμος ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να τύχει μετασχηματισμού. Ενώ, ο καθηγητής Goldammer, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, προσθέτει στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και αυτόν της συνεχιζόμενης αστυφιλίας, τονίζοντας πως η εγκατάλειψη της υπαίθρου συνεπάγεται τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και των βοσκότοπων με αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας της καύσιμης ύλης που επιτείνει το πρόβλημα.
Ο Αγροτουρισμός, υπό τη διευρυμένη του έννοια και στην ολιστική του διάσταση, ως ενδεδειγμένη βασική συνιστώσα του νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρας μας, σε μια κατεύθυνση ήπιας, βιώσιμης, πράσινης και δίκαιης ανάπτυξης, προβάλλει ως λύση στα παραπάνω διότι εκτός των άλλων θετικών επιδράσεων, συνταιριάζει ιδανικά τον αγροδιατροφικό τομέα με τον Τουρισμό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις συγκράτησης του αγροτικού πληθυσμού στις εστίες του αλλά και επανάκαμψης κατοίκων από τα αστικά κέντρα. Παράλληλα, αναδεικνύει, προβάλλει αλλά και προστατεύει, εν είδει θεματοφύλακα, το φυσικό, αρχιτεκτονικό, λαογραφικό και πολιτισμικό κεφάλαιό μας.
Στο πλαίσιο αυτό σας ερωτώ κύριε Δήμαρχε αλλά και εσάς, λόγω αρμοδιότητας, κύριε Μπασακίδη:
- Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στο Δήμο μας;
- Έχετε κάποιες άλλες σκέψεις, πέρα από τον Αγροτουρισμό, για την αποτροπή της περαιτέρω εγκατάλειψης της υπαίθρου μας;».