Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” Χρήστος Αναστασόπουλος ανέπτυξε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4/10/2021 τις ακόλουθες ερωτήσεις για τον τουρισμό και την πρωτοβουλία «Επι-στροφή στη Βρύση».
«Ζήτημα 1ο
Στις 27 Σεπτεμβρίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που φέτος ήταν αφιερωμένη στην χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη (Tourism for Inclusive Growth). Παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία του Τουρισμού για την ανάπτυξη της περιοχής μας η Δημοτική Αρχή ήταν ουσιαστικά απούσα από τον εορτασμό, δεν ανέλαβε κάποια σχετική πρωτοβουλία, δεν πραγματοποίησε κάποια εκδήλωση. Η συμμετοχή της περιορίστηκε στην παρουσία του Δημάρχου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου στην υπό την αιγίδα του Δήμου σχετική ενημερωτική δράση που πραγματοποίησε το ΙΕΚ Ορίζων, σε συνεργασία με το Καφεκοπτείο ΣΠΙΝΟΣ στον πεζόδρομο της Αριστομένους το πρωινό της προηγούμενης Δευτέρας.
Είναι ακατανόητη η στάση της Δημοτικής Αρχής στο ζήτημα αυτό και ιδιαίτερα αν συγκριθεί με αυτή άλλων Δήμων που αντιμετώπισαν τον εορτασμό όπως του πρέπει. Τρανό παράδειγμα είναι ο Δήμος Ηρακλείου που, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και πλήθος άλλων φορέων, διοργάνωσε τετραήμερο εκδηλώσεων, από τις 24 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, με θέμα: “Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021/Heraklion Gastronomy Days 2021”. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνονταν καθημερινή έκθεση κρητικών προϊόντων, ημερίδα με θέμα: “Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία, η πρόταση για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη”, συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου με θέμα “Η Γαστρονομία στην Κρήτη, καλές πρακτικές”, master classes με διάσημους chefs, επίδειξη μαγειρικής και κεράσματα από συλλόγους αλλά και βραδιές με κρητική μουσική.
Θα μπορούσα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου στο σημείο αυτό λέγοντας: «οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας», όμως τα ερωτήματα που προκύπτουν αβίαστα ζητούν απαντήσεις.
Την περασμένη Δευτέρα στις δηλώσεις σας επισημάνατε κύριε Δήμαρχε την προτεραιότητα που αποδίδετε στα ζητήματα του Τουρισμού, επικαλούμενος τη δημιουργία σχετικής Αντιδημαρχίας.
- Πώς αλήθεια αυτό που λέτε συνάδει με την κατάργηση, πέρυσι τέτοια εποχή, της αντιδημαρχίας την οποία επικαλείστε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε συμβολικό επίπεδο και όταν επί της ουσίας ο Τουρισμός ως αντικείμενο απαξιώθηκε συνιστώντας πλέον ένα μικρό μόνο μέρος της Αντιδημαρχίας Νέων Έργων, Πολεοδομίας, Προγραμματισμού και Τουρισμού;
Ενώ εσείς κύριε Μπασακίδη, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, δηλώσατε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας καθώς αναμένεται η εκκίνηση των διαδικασιών εκπόνησης του marketing plan για τον Τουρισμό και της ταυτότητας και του branding και πως τον Φεβρουάριο του 2022 θα παρουσιαστεί το νέο χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων του Δήμου μας.
- Πόσους μήνες κύριε Μπασακίδη έχει να συνεδριάσει η Επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας και ποιοι είναι οι λόγοι που δεν συνεδρίασε; Επισημαίνω, ως μέλος της, πως αντιμετωπίζεται διεκπεραιωτικά, συνεδριάζει σπανίως και μόνο για να εισηγηθεί επί προγραμματισμού και απολογισμού δράσεων ενώ για σημαντικά ζητήματα παρακάμπτεται.
- Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δύο ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί η ταυτότητα του προορισμού Καλαμάτα και δεν έχει καθορισθεί η μοναδικότητα του τουριστικού μας προϊόντος;
- Δεδομένου πως ο γαστρονομικός τουρισμός συνιστά μια αρκετά ισχυρή τάση στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για την προώθηση της γαστρονομίας του τόπου μας;
- Σε αναφορά μου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 5ης Απριλίου 2021 είπα κύριε Μπασακίδη πως είναι προφανές, πως η ευρύτητα και ο απαιτητικός χαρακτήρας των αρμοδιοτήτων σας περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα ενασχόλησής σας με τα θέματα που άπτονται του Τουρισμού και μου απαντήσατε πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Μετά και από τα παραπάνω, συνεχίζετε να το πιστεύετε αλλά και να το υποστηρίζετε;
Ζήτημα 2ο
Πρόσφατα η πόλη μας υιοθέτησε την καινοτόμο εφαρμογή που αφορά την αντιμετώπιση των καυσώνων και των υψηλών θερμοκρασιών “Extrema Global”. Μια εφαρμογή που παρέχει σε κατοίκους και επισκέπτες πλήθος σχετιζόμενων με τις υψηλές θερμοκρασίες πληροφοριών, όπως εκτίμηση του θερμικού ρίσκου, το που βρίσκονται δροσερά σημεία, δροσερές διαδρομές και σημεία όπου υπάρχει πόσιμο νερό (π.χ. δημόσιες βρύσες, πηγές κ.λπ.).
Χαίρομαι που έστω και καθυστερημένα θα αναληφθούν, στο παραπάνω πλαίσιο, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη δικτύου δημόσιων βρυσών-κρηνών υπενθυμίζοντας πως έχω θέσει το ζήτημα αυτό σε δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου του 2020 αναφέρθηκα στην πρωτοβουλία του Δικτύου “Μεσόγειος SOS” για την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού και στην πρωτοβουλία “Επι-στροφή στη Βρύση”, που παρουσιάστηκε το 2017, με βασικές συνιστώσες την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ανάπτυξη δικτύου δημόσιων κρηνών και την ευαισθητοποίηση και δέσμευση των επιχειρήσεων εστίασης να σερβίρουν δωρεάν νερό βρύσης.
Στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου του 2021 επανήλθα στο ζήτημα διότι, εν τω μεταξύ, η Ε.Ε., υιοθετώντας αίτημα της πρώτης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών υπό τον τίτλο “Right2Water”, για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, εξέδωσε σχετική Οδηγία, αποσκοπώντας στη μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού και στη διασφάλιση προσβασιμότητας σε υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.
Επισημαίνω, πως η σημασία των παραπάνω έγκειται στο ότι συνιστούν ανταπόκριση στο δικαίωμα πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών σε πόσιμο νερό στους δημόσιους χώρους και απτή απόδειξη οικολογικής ευαισθησίας, με τη σημαντική μείωση του πλαστικού που συνεπάγεται η επιτυχία του εγχειρήματος καθώς και στο ότι καθιστούν την πόλη φιλική προς τους επισκέπτες. Με αφορμή λοιπόν, την υιοθέτηση της εφαρμογής “Extrema Global”, αλλά και της ανάληψης του φιλόδοξου στόχου να ενταχθεί η πόλη μας στις “100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030”, σας ερωτώ κύριε Δήμαρχε:
- Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τη στάση σας τόσο απέναντι στην πρωτοβουλία «Επι-στροφή στη Βρύση» όσο και στην προαναφερόμενη Οδηγία της Ε.Ε.;».