ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κατά τη συζήτηση της επερώτησης Νίκου Γόντικα για την «Αποζημίωση 1.186.361,30 € για θετικές ζημιές στον ανάδοχο του έργου “Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήμα γέφυρα Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου”, στη χθεσινή (16/10/19) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στην παρέμβαση του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, θέτοντας σειρά ερωτημάτων, ανέφερε τα εξής:
«Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 23/8/2019 επτά μέρες πριν τελειώσει η θητεία της αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση του 4ου ΑΠΕ του έργου «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος-Κορώνη, τμήμα γέφυρα Τζάνε-Έξοδος Καλαμακίου», που προέβλεπε αποζημίωση στον ανάδοχο παρόλο που η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ (με το με αριθμό πρωτοκόλλου 2859/19-8-2019 έγγραφό της) ζητούσε στοιχεία από την Περιφέρεια, και δεν είχαν υποβληθεί.
Στην ίδια συνεδρίαση η Περιφερειακή Αρχή δήλωνε ότι, δεν υπήρχαν άλλες διεκδικήσεις εκτός των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία συμφώνησαν να δοθεί αποζημίωση 1.2 εκατ. ευρώ, ενώ ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας δήλωνε ότι εκκρεμούν κι άλλες διεκδικήσεις.
Ένα μήνα μετά, από τότε που η Περιφερειακή Αρχή δήλωνε ότι δεν υπάρχουν άλλες διεκδικήσεις και ο ανάδοχος την διέψευδε, στη πρώτη συνεδρίαση της νέας Οικονομικής Επιτροπής ήρθε για διορισμό δικηγόρου σε εκδίκαση 6 αγωγων του αναδόχου για διεκδικήσεις άλλων 4 εκατομμυρίων ευρώ συν τους τόκους.
Εισήχθησαν στην Οικονομική Επιτροπή και αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα χειρίζονταν η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, χωρίς ιστορικό του έργου, χωρίς τις απόψεις της Υπηρεσίας. Άλλαξε μόνο το όνομα του δικηγόρου.
Η ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ (με το με αριθμό πρωτοκόλλου 2964/9-9-19 έγγραφό της) διατυπώνει αρνητική γνώμη ως προς την πιο πάνω αποζημίωση για θετικές ζημιές στον ανάδοχο ύψους 1.186.361,30 ευρώ.
Επικαλούμενη μεταξύ άλλων (το με αριθμό πρωτοκόλλου 95808/21165/28-6-2017) έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου το σκεπτικό και τους λόγους με τους οποίους απορρίφθηκε (η υπ΄αριθ 220/12-4-2017)αίτηση αποζημίωσης του ανάδοχου, το 2017.
Τελικά τι μεσολάβησε και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων το 2017 απορρίπτει τα αιτήματα αποζημίωσης του ανάδοχου και τον Αύγουστο του 2019 τα αποδέχεται;
Μετά από τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα:
- Θα καταβληθεί τελικά στον ανάδοχο η πιο πάνω αποζημίωση για θετικές ζημιές ύψους 1.186.361 ευρώ;
- Εκκρεμούν άλλες διεκδικήσεις του ανάδοχου για το συγκεκριμένο έργο; Και αν ναι ποιες είναι αυτές;
- Θα φέρετε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνολικά την πορεία και την προοπτική του συγκεκριμένου έργου; γιατί δεν βλέπουμε και δεν συμμεριζόμαστε, μακάρι να διαψευστούμε από τα πράγματα, την αισιοδοξία του κυρίου χωρικού αντιπεριφερειάρχη ότι το έργο προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Αμείλικτα ερωτήματα
Πρέπει εξ άλλου αυτή η συνολική συνεδρίαση να απαντήσει σε αμείλικτα ερωτήματα όπως:
- Γιατί δημοπρατήθηκε το έργο χωρίς να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις; Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ανάδοχο να κάνει διακοπές εργασιών και να διεκδικεί εκατομμύρια;
- Καλά ο ιδιώτης ανάδοχος που έκανε τη μελέτη δεν είδε τα αρχαία που είναι στο Πεταλίδι, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων που ενέκρινε τη μελέτη δεν τα είδε, είναι στην επιφάνεια του εδαφους;
- Γιατί πριν δημοπρατηθεί το έργο δεν έγιναν στοιχειώδης αρχαιολογικές τομές και να λυθούν τα θέματα με την αρχαιολογία;
- Τι απέγινε η διεκδίκηση από τον ανάδοχο μελετητή 1,5 εκατ. ευρώ που συζητήθηκε το 2014 στο εφετείο Τρίπολης;
- Γιατί ενώ ο ανάδοχος κατασκευαστής του έργου από το 2016 εγείρει διεκδικήσεις αποζημιώσεων στα χαρτιά εκατ ευρώ, η Περιφέρεια υπογράφει το Δεκέμβρη του 2017 Συμπληρωματική Σύμβαση 7 εκατ. ευρώ;
Υπάρχουν και άλλα τέτοια αμείλικτα ερωτήματα, που πρέπει να δοθούν απαντήσεις, γι’ αυτό πρέπει να έρθει στο ΠεΣυ συνολικά για συζήτηση αυτό το αμαρτωλό έργο».