Επισκέψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης και στελέχη του συνδυασμού του “Πρότυπος Δήμος”, σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου.
Όσον αφορά στην Π.Υ. Καλαμάτας, η δημιουργία νέου πυροσβεστικού σταθμού αποτέλεσε ένα από τα θέματα της συνάντησης, ενώ όσον αφορά την επίσκεψη στο Λιμεναρχείο τέθηκε η ανάγκη κάλυψης το συντομότερο δυνατόν της ανεπάρκειας χώρων στο υφιστάμενο κτήριο που αυτό στεγάζεται.
Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του Β. Τζαμουράνη στην Πυροσβεστική, ο υποψήφιος δήμαρχος, μεταξύ άλλων, συζήτησε με τον διοικητή και τον υποδιοικητή -πύραρχο Δημήτρη Γεωργανά και επιπυραγό Θανάση Κατσαφάδο αντίστοιχα- συζητήθηκαν οι παραπέρα ενέργειες που χρειάζονται για την δημιουργία νέου πυροσβεστικού σταθμού στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, σε οικόπεδο στα Πλακωτά, το οποίο έχει παραχωρήσει ο δήμος με χρησιδάνειο στην Πυροσβεστική για τον σκοπό αυτό,
Στην ίδια συνάντηση, εξ άλλου, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση -άρα και πιο αποτελεσματική- συνεργασία της Πυροσβεστικής και του Δήμου Καλαμάτας στον τομέα της πυρόσβεσης. Ειδικότερα, εξετάστηκε η δυνατότητα να παραχωρούνται στην Π.Υ. περισσότερες υδροφόρες όταν υπάρχει ανάγκη, να υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης χωματουργικού μηχανήματος για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε μικρές παράνομες αποθέσεις απορριμμάτων, καθώς και η διάθεση ενός ακόμη υδροφόρου οχήματος από τον δήμο για την διενέργεια περιπολιών απο την Πυροσβεστική.
Τέλος, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση της έκδοσης πιστοποιητικών πυρασφάλειας των κτηρίων του δήμου, καθώς και η ανάγκη να προηγείται η έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας πριν από την χορήγηση άδειας λειτουργίας σε καταστήματα.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Όσον αφορά στη συνάντηση του Β. Τζαμουράνη με τον Κεντρικό Λιμενάρχη αντιπλοίαρχο (ΛΣ) Αντώνη Δουμάνη και τον υπολιμενάρχη αντιπλοίαρχο (ΛΣ) Νίκο Γιαννουλάτο επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, το έργο επισκευής του κτηρίου του Λινεναρχείου που ήδη έχει συμβασιοποιηθεί απο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (ΔΛΤ), με την επιμέλεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, ενώ εθίγη και η ανεπάρκεια των χώρων του συγκεκριμένου κτηρίου για την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του Λιμεναρχείου, ζήτημα το οποίο -όπως τονίστηκε- θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατόν με συνέργειες όλων των εμπλεκομένων (υπουργεία, ΔΛΤ, Λιμενικό Σώμα κλπ).
Έγινε επίσης συζήτηση σχετικά με τις νέες υποδομές που χρειάζεται το λιμάνι για την είσοδο και έξοδο επιβατών εξωτερικού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της συμφωνίας Σένγκεν, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από 1/1/2021, για την κάλυψη των οποίων θα πρέπει να μεριμνήσει ο φορέας διαχείρισης, δηλαδή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού με βάση το υπό εκπόνηση master plan, την καταληλότητά του ως αγκυροβόλιο κρουαζερόπλοιων και μέγκα γιοτς, την ίδρυση υδατοδρομίου, ενώ συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ενοποίηση της περιοχής της Μαρίνας με το λιμάνι, αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλλει το σχέδιο ασφάλειας του λιμανιού στην διαχείριση του χώρου της χερσαίας ζώνης.
Τέλος, εξετάστηκαν λύσεις για την αξιοποίση των αποθηκών του λιμανιού με κατάλληλες προσαρμογές ως αίθουσες τέχνης και πολιτισμού, καθώς επίσης η δυνατότητα αποχαρακτηρισμού του πάρκου του Λιμενικού από χερσαία ζώνη και η απόδοσή του στην πόλη, κι ακόμα η δυνατότητα τοποθέτησης πλωτών εξεδρών στον λιμενοβραχίονα του Πανελληνίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μικρών σκαφών κ.α.