Σε τρία θέματα εστιάζει τις επικρίσεις του προς τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μανόλης Μάκαρης και συγκεκριμένα, στην παραλία της Μικρής Μαντίνειας, που -όπως αναφέρει- «έχει υποστεί τις συνέπειες της πλήρους αδιαφορίας της δημοτικής αρχής», στην καθυστέρηση ένταξης της διαχείρισης της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού, στο ΕΣΠΑ, για στα υλικά που χρησιμοποιούνται στα έργα της ανάπλασης της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα:
«Χάθηκε το περσινό ΕΣΠΑ»
Στο θέμα της διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, ο κ. Μάκαρης αναφέρει:
«Η διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας έπρεπε να είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Αντί αυτού η δημοτική αρχή επέλεξε να προωθήσει τα έργα αναπλάσεων (κυβόλιθοι σε πλατείες, πάρκα) και τώρα τρέχει και καλά θα κάνει να τρέξει μήπως προλάβουμε το νέο ΕΣΠΑ!!»
Πλήρης αδιαφορία για τη Μικρή Μαντίνεια
Για την παραλία της Μικρής Μαντίνειας που όπως σημειώνει «έχει υποστεί τις συνέπειες της πλήρους αδιαφορίας της δημοτικής αρχής», ενδεικτικά αναφέρει ότι:
- Το κτίριο Παναγιώταρου αποτελεί εστία ρύπανσης ενώ δεν έχει καθαριστεί ο περιβάλλων χώρος από τα ξερά χόρτα. Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στον πύργο του Παναγιώταρου.
- Η πανέμορφη παραλία που έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία ουσιαστικά δεν διαθέτει υποδομές . Οι βασικές υποδομές βρίσκονται στα διπλανά καταστήματα, ντους και τουαλέτα στα διπλανά καταστήματα, ουσιαστικά η μόνη υποδομή είναι η ράμπα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μια τεράστια ακαλαίσθητη βανδαλισμένη ταμπέλα της ΔΕΥΑΚ επισημαίνει παρελθόντα έργα κακοποιώντας βάναυσα την αισθητική του τοπίου.
- Η συγκεκριμένη παραλία είναι πανέμορφη αλλά αναξιοποίητη . Πρέπει να γίνει μια συνολική ανάπλαση και προστασία της παραλίας και μετατροπής της σε μια σύγχρονη πλαζ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των λουομένων και των κατοίκων της περιοχής.
- Παράλληλα ένα άλλο φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων των διερχόμενων οχημάτων στην παραλιακή οδό που δεν συνάδει με τον εξοχικό χαρακτήρα της περιοχής.
- Τα φαινόμενα της διάβρωσης της ακτής έχει ιδιαίτερα επηρεάσει την Μικρή Μαντίνεια και φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά το μετέφεραν σε άλλο σημείο (στο ύψος του τουριστικού)».
Ενστάσεις για τους κυβόλιθους
Το τρίτο θέμα, για το οποίο διατυπώνει ενστάσεις ο κ. Μάκαρης αφορά στα υλικά των έργων ανάπλασης στην Καλαμάτα, «βασιζόμενα κατά κύριο λόγο στη χρήση τσιμεντένιων κυβόλιθων». Ο κ. Μάκαρης στη σχετική με το θέμα δήλωσή του αναφέρει:
«Αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα ανάπλασης στο Δήμο Καλαμάτας βασιζόμενα κατά κύριο λόγο στη χρήση τσιμεντένιων κυβόλιθων. Έτσι θα αποκτήσουμε κι άλλους τσιμεντένιους κυβόλιθους και τσιμεντένιες πλάκες σε πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια, στην πλατεία της Ανάστασης, στο πάρκο των σιδηροδρόμων και στην πλατεία της Ανάληψης.
Θα αναφερθούμε στις βασικές ενστάσεις ως προς την επιλογή και την μαζική χρήση του υλικού αυτού σε κάθε είδους αναπλάσεις στην πόλη μας.
Το συγκεκριμένο υλικό δεν έχει ψυχρή επίστρωση όπως πληροφορηθήκαμε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Δηλαδή ουσιαστικά προάγει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας δηλαδή του τοπικού φαινομένου του θερμοκηπίου ενώ αντίθετα υπάρχουν τα λεγόμενα «ψυχρά υλικά» τα οποία χρησιμοποιούμενα σε επιστρώσεις μειώνουν το φαινόμενο αυτό λόγω των βιοκλιματικών ιδιοτήτων που διαθέτουν.
Επιπλέον ειδικά για το πάρκο των Σιδηροδρόμων η χρήση τσιμεντένιων κυβόλιθων αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του πάρκου. Σαφώς έπρεπε να είχαμε προβεί σε ανανέωση του υπάρχοντος φυσικού υλικού (στουρνάρι). Ακόμα και στην περίπτωση που θα συμφωνούσαμε για τη δημιουργία ενός διαδρόμου με σταθερό υπόστρωμα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε οικολογικά υλικά όπως το κεραμικό σταθεροποιημένο δάπεδο το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα και έχει χρησιμοποιηθεί στο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο πεδίο του Άρεως, και στο λόφο της Ακροπόλεως. Το υλικό αυτό είναι απόλυτα οικολογικό – βιοκλιματικό, διακρίνεται για τη φυσική του ομορφιά, δεν λερώνεται και είναι οικονομικό.
Η σύγχρονη άποψη για τα έργα αναπλάσεων είναι να χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο βιοκλιματικά υλικά και αρκετοί δήμοι έχουν ήδη υιοθετήσει αυτή την άποψη με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος του δομημένου περιβάλλοντος».