Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες ο Περιφερειάρχης Παν. Νίκας, προσδοκώντας “γάμο” με κάποια ή κάποιες από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, προσφέροντας μερικές εκ των 6 θέσεων που έχει τη δυνατότητα να ορίσει κατά τις προτιμήσεις του. Ένας “γάμος” που του είναι αναγκαίος, καθώς στο 51μελές Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Νίκας έχει 17 συμβούλους, όσους και η μείζων μειοψηφία του κ. Τατούλη.
Ο κ.Νίκας ο οποίος έχει ορίσει από την πρώτη ημέρα τους 5 χωρικούς αντιπεριφερειάρχες στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «είπε με νόημα ότι προσπαθεί να γίνει ένας “γάμος” με τους αντιπεριφερειάρχες, εννοώντας κάποια συνεργασία με άλλη παράταξη, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι μάλλον αυτό δεν θα προχωρήσει», σύμφωνα με το “Kalimera Arkadia.gr”.
Προσπαθεί για «γάμο» δηλαδή ο κ. Νίκας, με “γαμπρούς” τις θέσεις ενός αριθμού Θεματικών αντιπεριγερειαρχών, αλλά, απ’ ότι ο ίδιος δηλώνει, δεν φαίνεται να του βγαίνει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κατά τ’ άλλα στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα της εκλογή Προεδρείου του και Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, άρχισε να διαφαίνεται η κατάσταση που λίγο πολύ θα επικρατήσει.
Η παράταξη Π. Τατούλη καταψήφισε με αιχμές τον προτεινόμενο και εκλεγέντα Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανόλη Σκαντζό, με τον επικεφαλής της να χαρακτηρίζει «αμφιλεγόμενο πρόσωπο που δυσχεράνει την ύπαρξη ενός ισορροπημένου κλίματος», ενώ η τ. Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, όπως και ο Απ. Γκούνης, δεν άφησαν αναπάντητες απαξιωτικές αναφορές του νέου Προέδρου για το προηγούμενο ΠΕ.ΣΥ.
Και ο Π. Τατούλης, όμως είπε ότι δικαιώθηκε η “Νέα Πελοπόννησος” για την άρνησή της να υπερψηφίσει τον κ. Σκαντζό για Πρόεδρο του ΠΕΣΥ. «Δεν κατάλαβα τι ήθελε να μας πει με το ευχολόγιό του. Είναι δημοκρατική πράξη αυτή;», διερωτήθηκε ο τ. Περιφερειάρχης, ο οποίος άσκησε και κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ για τις αλλαγές στον “Κλεισθένη”, μιλώντας «για νομοθετικό ατόπημα και πραξικόπημα, που αλλοιώνει το φρόνημα των πολιτών».
Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Επίσης ο κ. Τατούλης χαρακτηρίζοντας υπερεπείγον το θέμα της μεταφοράς μεταναστών στο στρατόπεδο Κορίνθου, όπως είπε εξέφρασε την αντίθεσή του σε τέτοιο ενδεχόμενο, ζήτησε να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η πρότασή του απορρίφθηκε, καθώς, όπως είπε ο Πρόεδρος, στη συνεδρίαση δεν μπορούσε να συζητηθεί κανένα θέμα, πλην της εκλογής Προεδρείου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Είπε όμως ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Σώματος.
Σε παρέμβασή του επί του θέματος ο Περιφερειάρχης αφού είπε ότι δεν προβλέπεται άλλο θέμα στην σημερινή ημερήσια διάταξη, σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να είναι θέμα μικροπολιτικής» για να συμπληρώσει: «Η Πατρίδα μας δέχεται έναν πόλεμο με ανθρώπινα σώματα. Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει διαφορετικά […] Η χώρα βαδίζει ενιαία, η Πελοπόννησος δεν είναι κρατίδιο ανεξάρτητο».
ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ
Ο επικεφαλής της παράταξης “Νέοι Δρόμοι” Γιώργος Δέδες, συγκαταβατικός, εξέφρασε την άποψη, ότι μέσα από τη δημιουργική κριτική μπορούν να υπάρχουν συναινέσεις που απαιτούνται για να δημιουργηθούν οι όροι μιας πολιτικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου και ζήτησε την τροποποίηση του κανονισμού του ΠΕΣΥ για να δοθεί η δυνατότητα για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Δήλωσε δε ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει τις προτάσεις για Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο ανακοινώνοντας τη δική τους πρόταση τον Γ. Ράλλη για γραμματέα.
Ο επικεφαλής της “Πελοποννησιακής Συμμαχίας” Γιάννης Μπουντρούκας, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος και διατεθειμένος να βοηθήσουν για την ανάπτυξη και πρότεινε «να χαμηλώσουμε τους τόνους και να μπορέσουμε να συγκλίνουμε στο μέτρο του δυνατού». Παρά αυτά όμως επέκρινε την αλλαγή της νομοθεσίας σε σχέση με την απλή αναλογική, σημειώνοντας πως ο νέος νόμος εξετράπη, στα όρια της συνταγματικότητας, ρυθμίσεις με τις οποίες, όπως είπε, διαφωνεί.
ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΥ
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας δήλωσε την αντίθεσή του, όπως είπε, σε υποχρηματόδηση περιφερειών και δήμων, ενώ εξέφρασε την άποψη πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε υποδομές. Εξέφρασε δε την άποψη πως «η νέα περιφερειακή αρχή Νίκα θα βαδίσει στις ίδιες ράγες αντιλαϊκής πολιτικής, όπως και η περιφερειακή αρχή Τατούλη» και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε σοβαρά ζητήματα».
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας κατέθεσαν δήλωση με την οποία κατήγγειλαν ότι με τις τροποποιήσεις στο Νόμο “Κλεισθένη” «Ουσιαστικά καταργείται πραξικοπηματικά η λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε στις 26 Μαΐου έχοντας υπόψη της ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα διοίκησης» (Δείτε τη εδώ)..
Η επικεφαλής της παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική” Δήμητρα Λυμπεροπούλου, η οποία πήγε καθυστερημένα στη συνεδρίαση είπε ότι«δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία Δημοκρατίας α λα καρτ».
Πριν την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής, αποχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ, Παναγιώτης Κάτσαρης, κατηγορώντας τον Πρόεδρο για αντιδημοκρατική στάση, γιατί δεν δόθηκε ο λόγος σε Λυμπεροπούλου και Πετράκο.