Τη Λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», ζητούν με επερώτησή τους στο ΠΕΣΥΠ που απευθύνεται προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας Γιάννης Κελλάρης.
«Τι μέτρα θα πάρετε ώστε η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να αναπτύξει ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχεδιασμό για όλη την αντιπυρική περίοδο»
Ειδικότερα, η επερώτηση αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Περιφερειάρχη,
Πέρσι τέτοια εποχή με το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, με σχετική επερώτηση επισημαίναμε το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η περιφέρεια Πελοποννήσου για την εκδήλωση και αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, εξαιτίας των ανεπαρκών μέτρων πυροπροστασίας από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμους.
Λίγο διάστημα αργότερα γίναμε μάρτυρες δύο μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε Ανατολική Κορινθία και Ανατολική Μάνη αντίστοιχα, που κατέστρεψαν λαϊκές περιουσίες, τεράστιες εκτάσεις δάσους, αγροτικών καλλιεργειών, αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες και ζώα, οικίες, ενώ από καθαρή τύχη ευτυχώς δεν θρηνήσαμε και ανθρώπινες ζωές.
Εκατοντάδες επίσης πυρκαγιές μικρότερες ή μεγαλύτερες εκδηλώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας οι οποίες κατέστρεψαν συνολικά μεγάλες δασικές εκτάσεις και λαϊκές περιουσίες.
Είναι φανερό ότι οι δασικές πυρκαγιές και οι καταστροφικές επιπτώσεις που αφήνουν πίσω τους ούτε τυχαίες είναι, ούτε αναπόφευκτες. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας από όλες τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. Της πολιτικής που μέσα από ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο προωθεί την εμπορευματοποίηση, παραδίδει τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, χαρίζει σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast- track», αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα, του δασικού πλούτου, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική).
Αυτή η πολιτική είναι που «οπλίζει» και τα χέρια των εμπρηστών. Δεν είναι τυχαία η εκδήλωση πολλών πυρκαγιών μέσα στην ίδια περίοδο πέρσι, στις ίδιες περιοχές, που θεωρούνται «φιλέτα» για διάφορα επενδυτικά σχέδια εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Την ίδια ώρα που Ε.Ε. και κυβερνήσεις στηρίζουν μέσω της πράσινης ανάπτυξης τους επιχειρηματικούς ομίλους χρηματοδοτώντας τους με πακτωλό χρημάτων, αντίθετα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα κονδύλια που διατίθενται από κεντρικούς πόρους για την δασοπροστασία είναι ελάχιστα και πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες.
Και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες, αντί να ενισχύσει χρηματοδοτικά με μόνιμο προσωπικό, μέσα και οργάνωση το Πυροσβεστικό Σώμα, την Δασική υπηρεσία, τις περιφέρειες και τους δήμους για την αντιπυρική προστασία και την προστασία του δασικού οικοσυστήματος με ευθύνη του κράτους, κινείται στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης των δομών της πυροπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας.
Ευθύνες γι αυτή τη κατάσταση έχουν και οι Περιφερειακές αλλά και οι Δημοτικές αρχές, γιατί δεν παίρνουν όσα μέτρα χρειάζεται, αλλά και γιατί δεν διεκδικούν από το κράτος την θέσπιση ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή, ανά Π.Ε., αλλά ουσιαστικά στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.
Η δασική υπηρεσία στην Πελοπόννησο, όπως και πανελλαδικά, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη. Τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στα δάση, έχουν υποβαθμισθεί, χωρίς να διατίθενται τα απαιτούμενα κονδύλια. Η φύλαξη, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές είναι προβληματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα, ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους αρκετοί πυροσβέστες.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε πέρσι κατά την διάρκεια κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Κορινθία ανώτατο στέλεχος της πυροσβεστικής: «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πυρκαγιά σε ένα συμπαγές δάσος…», δηλαδή χωρίς αντιπυρικές ζώνες, με τους δασικούς δρόμους σχεδόν αδιάβατους για τα πυροσβεστικά οχήματα, με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές πυρόσβεσης κ.α.
Επειδή, είναι σίγουρο ότι η Πελοπόννησος θα αντιμετωπίσει και φέτος σοβαρά προβλήματα με τις πυρκαγιές που ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και τα προβλήματα δεν λύνονται με αποσπασματικά μέτρα και ευχολόγια,
ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη,
τι μέτρα θα πάρετε ώστε η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να αναπτύξει:
- σε συνεργασία με Π.Υ, Δασική Υπηρεσία και Δήμους, ετοιμότητας των δυνάμεών της και ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.
- Πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών. Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
- Έλεγχο των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
Ταυτόχρονα η Περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:
- Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές, μεταφέρουν ευθύνες πυροπροστασίας-δασοπροστασίας σε ιδιώτες, περιφέρειες, δήμους και εθελοντές, οι οποίες θα πρέπει να ανήκουν στο κράτος. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% από προηγούμενες πυρκαγιές.
- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, δάση και δασικές εκτάσεις.
- Ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμό του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα, με ευθύνη του κράτους.
- Άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-πυρόσβεσης, για την κάλυψη των αναγκών, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
- Η Κυβέρνηση να ενισχύσει τον στόλο και την υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στην Πελοπόννησο και πανελλαδικά, με τα αναγκαία μέσα. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και πυροφυλακίων, αντιθέτως να ανασυσταθούν και να ενισχυθούν όπου καταργήθηκαν.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της “Λαϊκής Συσπείρωσης”
Νίκος Γόντικας
Γιάννης Κελλάρης».