Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο Ιερός Κλήρος οι τοπικές Αρχές και πλήθος πιστών, σήμερα Τρίτη (13.12.2016), στις 5 το απόγευμα, μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής.
Στην υποδοχή παρέστησαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, οι Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας. Επίσης παρέστη και ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, δήμαρχοι κ.α.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, μετά τη δοξολογία προσφωνώντας τον Μακαριότατο Αναστάσιο, επισήμανε το σημαντικό του ρόλο στην ανοικοδόμηση της Εκκλησίας της Αλβανίας καθώς και τη συμβολή του στο Διορθόδοξο, τον Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό Διάλογο.
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, εξήρε τη συμβολή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέφερε πως με τη Μεσσηνία, πέρα από τον τίτλο του Επισκόπου Ανδρούσης, που έφερε πριν εκλεγεί Προκαθημένος της Εκκλησίας της Αλβανίας, τον συνδέει και το γεγονός πως την χειροτονία του σε Πρεσβύτερο την είχε τελέσει ο προηγούμενος Μητροπολίτης Χρυσόστομος Θέμελης.
O Aρχιεπίσκοπος Αλβανίας προσέφερε ως δώρο στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας αντίγραφο του παλαιού χειρόγραφου Κώδικα της Κορυτσάς.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μετέβη στο Μέγαρο Χορού όπου σε ειδική τελετή ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαμάτας, ενώ παρέλαβε και το Βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, παρουσία πλήθους συμπολιτών, Στην τελετή παραβρέθηκαν η Βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, Δήμαρχοι της Μεσσηνίας, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών κ.ά. Η εκδήλωση περιελάμβανε και οπτικοακουστικό υλικό με στιγμές από την ιεραποστολική πορεία του, από την εποχή της Ανατολικής Αφρικής μέχρι την Αρχιερατεία του στην Αλβανία.
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ
Η βραδιά ξεκίνησε με την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη, σε εκτέλεση ομόφωνης αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, κατά τη συνεδρίασή του της 5ης Δεκεμβρίου 2016.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου, ανέφερε προς τον Μακαριώτατο τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, στη συνεδρίασή του της 5ης Δεκεμβρίου 2016 ομόφωνα ψήφισε να σας ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη του Δήμου Καλαμάτας, ως ένδειξη βαθύτατης τιμής προς το πρόσωπό Σας και το αξίωμά Σας από το σύνολο των συνδημοτών μας και επιπλέον ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς Σας υπέρ του πάσχοντος συνανθρώπου, καθώς και της σπουδαίας συμβολής Σας στην προαγωγή της επιστήμης, της διεθνούς συναντίληψης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων». Κατόπιν, η Πρόεδρος επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας την περγαμηνή με το ψήφισμα.
Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας προσεφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ως εξής:
«Η Καλαμάτα σήμερα έχει την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να φιλοξενεί τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, με την ευκαιρία της ομόφωνης βράβευσής του για το βιβλίο του με τίτλο: «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση» από την Επιτροπή Βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2015.
Το Δημοτικό μας Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε και ανακήρυξε τον Μακαριώτατο ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ Καλαμάτας, εκφράζοντας με την ομοφωνία του την κοινή μας αντίληψη για την ευεργετική προσφορά του στην Εκκλησία, την Ορθοδοξία, την πνευματική και ηθική ζωή, τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες.
Η ιεραποστολική του πορεία στη Μαύρη Ήπειρο, η θαυμαστή ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η βοήθεια προς τους πρόσφυγες κατά την κρίση στο Κόσοβο, ο αγώνας του για την ειρήνη, τη μόρφωση, τη συναδέλφωση, τη συνεργασία, την ανοχή, την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων και των λαών, η βοήθεια στον άνθρωπο της ανάγκης και των στερήσεων, αποτελούν παράδειγμα ζωής αφιερωμένης ολοκληρωτικά στο Χριστό και το συνάνθρωπο.
Στο εξής -και πάντοτε!- ο Ιεράρχης που κοσμεί την Ορθοδοξία, που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας ως επίκεντρο το Χριστό και τον άνθρωπο της ανάγκης, θα είναι ο ξεχωριστός συνδημότης μας, με τη φωτογραφία του αναρτημένη στο Ιστορικό μας Δημαρχείο και το παράδειγμα ζωής που μας δίνει, θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην ταραγμένη εποχή μας!
Μακαριώτατε, η Καλαμάτα σας ευχαριστεί για την αποδοχή της πρόσκλησης του Δήμου και της Επιτροπής απονομής του Βραβείου εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα.
Η Καλαμάτα σας ευγνωμονεί για την ευλογημένη παρουσία σας!».
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΩΝ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΩΝ
Ο Δήμαρχος επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο αντίγραφο της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», του πρώτου επισήμου διπλωματικού κειμένου των επαναστατημένων Ελλήνων, που εκδόθηκε στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821 και εμπεριέχει το μήνυμα της Επανάστασης, τα ιδανικά για τα οποία εξεγέρθηκαν οι πρόγονοί μας.
Του προσέφερε, επίσης, το χρυσό κλειδί της πόλης, ως σύμβολο της βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού προς το πρόσωπό του από τον ευσεβή λαό της Καλαμάτας.
Τέλος, ο Π. Νίκας επέδωσε στον Μακαριώτατο γλυπτό, που απεικονίζει λεπτομέρεια από τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας, η οποία περικλείει πολλαπλούς συμβολισμούς: «Πατρίς και δικαίωμα» είναι οι χαραγμένες σ’ αυτήν λέξεις, όλα όσα είχαν στερηθεί και ζητούσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες.
Στεφάνι δάφνινο περιβάλλει αυτή τη σύνθεση, το στεφάνι της δόξας που συνδέεται με τον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Και στο κέντρο, το ιερό σύμβολο, ο Σταυρός, που διαθέτει ρίζες, κάτι που υποδεικνύει με εμφατικό τρόπο πόσο ριζωμένη είναι η Ορθοδοξία στην ψυχή του έθνους μας.
Ο Μακαριώτατος ασπάστηκε το ιερό αυτό σύμβολο.
ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΕΑ
Ακολούθησε η επίδοση του Βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2015. Πρόκειται για Βραβείο που απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1998 και με το οποίο έχουν τιμηθεί αριστείς του πνεύματος και των γραμμάτων. Φέτος απονέμεται για 18η φορά και ο Δήμος Καλαμάτας χορηγεί το έπαθλο που συνοδεύει το Βραβείο, ύψους 3.000 ευρώ.
Είναι ένα Βραβείο αφιερωμένο στον αείμνηστο πρώτο αιρετό Νομάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Φωτέα, εις αναγνώρισιν της μεγάλης πνευματικής προσφοράς του, που δείχνει ότι θυμόμαστε έναν άνθρωπο, ο οποίος με αλήθεια κι ανιδιοτέλεια υπηρέτησε το κοινωνικό σύνολο, αναδεικνύοντας παράλληλα την ελληνική γλώσσα και συμβάλλοντας σημαντικά στην ελληνική διανόηση.
Το Βραβείο απονεμήθηκε παμψηφεί στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, για το βιβλίο του με τίτλο «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση».
Ο Καθηγητής της Νομικής Μαριάνος Καράσης, Πρόεδρος της Επιτροπής απονομής του Βραβείου, ανέγνωσε το σχετικό πρακτικό, αναφέροντας μεταξύ άλλων το σκεπτικό της Επιτροπής για την επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου: «Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει δοκίμια, τα οποία πραγματεύονται θέματα οικουμενικά μεγάλων διαστάσεων, όπως ειρήνη, φυσικό περιβάλλον, φτώχεια, τρομοκρατία, πανανθρώπινες αξίες, με τρόπο πρωτότυπο και αυθεντικό, από θεολογική και θρησκειολογική οπτική γωνία. Η επιτροπή επισημαίνει ως κύριο χαρακτηριστικό των κειμένων αυτών τον υψηλό στοχασμό, την βαθιά πνευματικότητα, την υψηλή πνοή και τον μεστό, διαυγή και κυρίως αφυπνιστικό λόγο του συγγραφέα ενάντια στον εφησυχασμό και την συνειδησιακή ύπνωση του σύγχρονου ανθρώπου.
Παραλλήλως, η επιτροπή τιμά και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, ως καταξιωμένη προσωπικότητα διεθνούς κύρους, για την πολυσχιδή δράση του: την ανασύσταση από τα ερείπια της διαλυμένης Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, καθώς και για το ευρύτατο ιεραποστολικό και κοινωνικό του έργο».
Ο Καθηγητής κ. Καράσης επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο την περγαμηνή βράβευσης και ο Δήμαρχος, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, την επιταγή ύψους 3.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο έπαθλο, το οποίο συνοδεύει το Βραβείο Φωτέα.
Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, κατά την αντιφώνησή του, έστειλε μήνυμα εξόδου της κοινωνίας από τα αδιέξοδα της σημερινής ζωής. Ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε από στήθους την εμπειρία της ζωής του, όπως αυτή συμπυκνώθηκε στην ιεραποστολική του πορεία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Το μυστικό για να βρούμε τον εαυτό μας, είναι να τον προσφέρουμε. Το μυστικό για να ξεπερνάμε τον εαυτό μας, είναι να ζούμε μέσα στο μυστήριο της Αγάπης του Θεού. Έτσι, από την απλή ύπαρξη προχωρούμε στη συνύπαρξη την αρμονική και, τελικά, μόνο με την Αγάπη γινόμαστε πρόσωπα και μπορούμε να γινόμαστε μια κοινωνία προσώπων, που ν’ ακτινοβολούμε την αλήθεια, τη χάρη και τη δύναμη του Θεού».
Η Αντιφώνηση του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου εδώ.
ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΘΛΟΥ
Ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε να μοιράσει το ποσόν του επάθλου στα τρία: όπως ανέφερε, 1.000 ευρώ θα διατεθούν στο Γηροκομείο της Καλαμάτας, 1.000 στο Ορφανοτροφείο της Εκκλησίας της Αλβανίας στο Δυρράχιο, που ονομάζεται «Σπίτι Ελπίδος» και 1.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στο ξεκίνημα του Γηροκομείου της Εκκλησίας της Αλβανίας στα Τίρανα, που ονομάζεται «Οικογένεια Αγάπης».
Στη συνέχεια, προβλήθηκε δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ, με στιγμιότυπα από την ιεραποστολική πορεία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
(Εδώ Βιογραφικό του)
ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ
Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε η επίδοση των υποτροφιών, που ο αείμνηστος ευεργέτης της Μεσσηνίας Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος θέσπισε για Μεσσήνιους φοιτητές, λίγο πριν την εκδημία του, ως έκφραση αδελφικής φιλίας και αγάπης προς τον πρώτο αιρετό Νομάρχη της Μεσσηνίας, τον αείμνηστο Παναγιώτη Φωτέα. Πρόκειται για βραβεύσεις που, μεταξύ άλλων, ενώνουν τους δύο σημαντικούς για τη Μεσσηνία άνδρες στο διηνεκές.
Οι υποτροφίες δίδονται σε πρωτεύσαντες φοιτητές Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Οι υποτροφίες αυτές δίδονται φέτος σε 5 φοιτητές Νομικής Σχολής, όπως σχετικά αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή.
Οι υπότροφοι είναι:
- ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2015: Ψώνη Σταυρούλα του Βασιλείου και Ψιλοπούλου Βασιλική του Ηλία
- ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2014: Χριστοπούλου Παντελία του Γεωργίου
- ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2013: Ροκανά Αικατερίνη του Θεοδώρου
- ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2012: Ελευθεράκης Γεώργιος του Χρήστου.
Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση ανέρχεται σε 17.500 ευρώ.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη γυναικεία χορωδία «Μελίφωνο» του Δήμου Καλαμάτας.