Πέραν των τριών κρουσμάτων κορονοϊού, που έχουν διαπιστωθεί στη Μεσσηνία, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων έχουν γνωστοποιηθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αυτά ανέρχονται στα επτά. Αριθμός που (για τη Μεσσηνία) αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,2% ανά 100.000 πληθυσμού και βρίσκεται στη 13η θέση του πίνακα με τις 43 περιοχές της χώρας. Δηλαδή όσο και αν τα κρούσματα δεν είναι πολλά, η θέση που βρίσκεται η Μεσσηνία στον πίνακα (που ακολουθεί) είναι υψηλή.
Προφανώς τα τέσσερα επιπλέον κρούσματα στα οποία αναφέρεται ο ΕΟΔΥ αφορούν άτομα τα οποία διέμεναν στη Μεσσηνία και η διαπίστωση ότι νοσούν από κορωνοϊό έγινε από Νοσοκομεία της Αθήνας (ή άλλης περιοχής), απ’ όπου πάρθηκαν τα δείγματα. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση φοιτητή που ζούσε στην Καλαμάτα και η προσβολή από τον COVID-19 διαπιστώθηκε σε εξετάσεις που έγιναν στην Αθήνα.
Όπως μάλιστα αναφέρει ο Μιχαήλ Μιχαήλ, ιατρός ακτιλογός, συντονιστής διευθυντής στο Γ.Ν. Μεσσηνίας, σε ανάρτησή του στο FB, σχετικά με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων στη Μεσσηνία, “παραμένουμε στα ΤΡΙΑ επιβεβαιωμένα. Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει με βάση την διεύθυνση κατοικίας και όχι το Νοσοκομείο”.
Πάντως όπως αναφέραμε σε χθεσινή ανάρτησή μας για το θέμα του κορωνοϊού στη Μεσσηνία, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Καλαμάτας τα κρούσματα στη Μεσσηνία είναι τα 3 ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια της Καρδιολογικής Κλινικής και ένας 60χρονος, που πρόσφατα επέστρεψε από την Ταϊλάνδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η Μεσσηνία βρίσκεται στην 13η θέση του πίνακα ως προς το ποσοστό των νοσούντων ανά 100.000 κατοίκους, επί συνόλου 43 περιοχών της Ελλάδας. Μεγαλύτερο ποσοστό από τη Μεσσηνία έχουν οι οι νομοί (ή οι περιοχές) Καστοριάς (54%), Ηλείας (25%), Αθήνα (22,8%), Ανατολικής Αττικής (14,8%), Ζάκυνθου (12,9%), Ξάνθης (11,7%), Κοζάνης (10,4%), Πειραιώς (10,1%), Λέσβος και Έβρου (7,4%), Θεσσαλονίκης (5,1%) και Κιλκίς (4,6%).
Συγκεκριμένα, η εικόνα με τα κρούσματα κατά περιοχή μέχρι τις 29/3/2020 (3μ.μ), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όπως τα παρουσιάζει στη ιστοσελίδα του είναι η εξής:
Στην έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής στοιχεία:
Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19 στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00.
Έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1156 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 95 νέα σε σχέση με χθες 28/03/2020 (Διάγραμμα 1, Πίνακας 1).
Σοβαρά κρούσματα COVID-19: Έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τη ΜΕΘ.
Στο Διάγραμμα 3 απεικονίζεται ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που ήταν καλυμμένες με ασθενείς με COVID-19 κατά τις τελευταίες ημέρες (με γκρίζο χρώμα ασθενείς που κατέληξαν την αντίστοιχη ημερομηνία· οι αριθμοί αφορούν τους ασθενείς που συνεχίζουν να νοσηλεύονται).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15151 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 970 (6.4%) θετικά στον κορωνοϊό (Διάγραμμα 5).
- Δείτε εδώ τη σχετική ανακοινωση του ΕΟΔΥ