Μαζική εξόρμηση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και ανοιχτή συνέντευξη τύπου έξω από το Εργατικό κέντρο Καλαμάτας πραγματοποίησαν μέλη των συνδικάτων σήμερα Τρίτη (18/5/21) το απόγευμα, ενημερώνοντας “για την αντεργατική λαίλαπα που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας και σύντομα θα φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή”.
Κατά τη συνάντηση απηύθυναν κάλεσμα προς “όλα τα σωματεία της περιοχής να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, να ενημερώσουν τα μέλη τους, τους εργαζόμενους στους χώρους που εκπροσωπούν, να γίνει υπόθεση όλων μας η υπεράσπιση του 8ώρου”.
“Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνης της, οργανώνοντας την πάλη των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα της Καλαμάτας” ανέφερε ο γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Γιάννης Λαγογιάννης, προσθέτοντας: “Να πάψει να σιγοντάρει το τερατούργημα της κυβέρνησης λέγοντας πως έχει και θετικές πλευρές”.
Ειδικότερα, μιλώντας ο γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Γιάννης Λαγογιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός εργασίας παρουσίασε μια Πραγματική αντεργατική λαίλαπα, που σύντομα θα φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή. Μάλιστα οι διατάξεις που παρουσίασε είναι πολύ χειρότερες ακόμα και από αυτά που ήδη είχαμε ακούσει από τις “διαρροές” της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.
Πρόκειται για διατάξεις και μέτρα που ικανοποιούν τις επιθυμίες των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοξενοδόχων.
Δεν πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο, για άλλο ένα χτύπημα στα δικαιώματα του εργαζόμενου, αλλά ένας οδοστρωτήρας πάνω στο πιο πολύτιμο από τα δικαιώματα μας. Στο χρόνο εργασίας, αυτό που καθορίζει: Πώς και πόσο θα πληρωνόμαστε, πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας, αν και για πόσο θα μένουμε υγιείς, αν θα πάμε και αύριο για δουλειά, ή αν θα σακατευτούμε οριστικά.
Ένα αντεργατικό έκτρωμα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Καθιέρωση 10ωρης δουλειάς μέσω απλήρωτων υπερωριών, την οποία θα μπορούν να επιβάλλουν οι εργοδότες με τη «θέληση» του εργαζόμενου χωρίς να χρειάζονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Καταργούν ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία σε πολλούς κλάδους εργαζομένων, καθιστώντας την εξαίρεση.
- Θα μπορούν να αναγκάζουν σε ακόμα περισσότερες και πιο φθηνές υπερωρίες τους εργαζόμενους.
- Δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν και για λόγους που νομικά καθιστούν άκυρη μια απόλυση, αρκεί να δίνουν στους απολυμένους 2-3 μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση.
- Καταργούν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μετατρέποντάς το σε μια “ανεξάρτητη αρχή” ελέγχου με “οικονομική αυτοτέλεια”.
- Εξαπολύουν επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, κάνοντας πράξη τους πόθους της εργοδοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο το δικαίωμα της απεργίας μέσα από τις “ελάχιστες παρεχόμενες υπηρεσίες”.
Είναι πράγματι γελοίο να προσπαθεί ο υπουργός και διάφορα παπαγαλάκια να καλλωπίσουν μια βρωμιά που δεν ξεπλένεται, ούτε με όλα τα ποτάμια του κόσμου.
Τολμάνε και μιλάνε για “προστασία των εργαζομένων”, για “δικαίωμα των εργαζομένων” στη 10ωρη απλήρωτη δουλειά και άλλα τέτοια φαιδρά! Μέχρι και την ψαλιδισμένη από αρμοδιότητες επιθεώρηση εργασίας μετατρέπουν σε “ανεξάρτητη δημόσια αρχή”, δηλαδή ΜΚΟ, βάζοντας επικεφαλής της γνωστό πρώην διευθυντή του ΣΕΒ! Από κοντά και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που βρήκε και θετικά στο νομοσχέδιο αφού πρώτα χαρακτήρισε γελοίες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι αφού προσπαθεί να ξεπλύνει τις αμαρτίες του παριστάνοντας τον υπερασπιστή των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ σαν κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στους μονοπωλιακούς ομίλους, στρώνοντας το έδαφος για να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία, προτείνει διορθώσεις ζητώντας η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να γίνεται με συλλογική σύμβαση και όχι με ατομική. Λες και είναι πρόβλημα πως επιβάλλεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και όχι η διευθέτηση αυτή καθαυτή.
Καλούμε όλα τα σωματεία της περιοχής να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, να ενημερώσουν τα μέλη τους, τους εργαζόμενους στους χώρους που εκπροσωπούν. Να γίνει υπόθεση όλων μας η υπεράσπιση του 8ώρου. Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνης της, οργανώνοντας την πάλη των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα της Καλαμάτας. Να πάψει να σιγοντάρει το τερατούργημα της κυβέρνησης λέγοντας πως έχει και θετικές πλευρές. Έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να τα παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν καλλωπίζεται, δεν φτιασιδώνεται, απαιτούμε εδώ και τώρα να το πάρουν πίσω! Να μην το φέρουν καν στη Βουλή. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των Κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Μαζί με τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα δίνουμε πανεργατική απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο με νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία».