Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Περιφερειακού Συμβούλου
Επικεφαλής της “Αγωνιστικής
Συνεργασίας Πελοποννήσου”
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Σωματείου των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας ώστε να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε σταθερά στο πλευρό και της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων για τη στελέχωση και αναβάθμιση του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι είμαστε η μόνη περιφερειακή παράταξη που είχε αναδείξει και προεκλογικά το θέμα.
Τα στοιχεία που παρουσίασε και η κα Στρατικοπούλου και ο κ. Κωνσταντόπουλος αλλά και η παρουσία του Δημάρχου Ζαχάρως, επιβεβαιώνουν την ανάγκη όχι μόνο να μην κλείσει το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας αλλά και να αναβαθμιστεί διότι πέραν των άλλων το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δεν είναι το δεύτερο νοσοκομείο του νομού Μεσσηνίας, αλλά είναι διανομαρχιακό νοσοκομείο Τριφυλίας και Ολυμπίας. Συνεπώς, με αυτή τη λογική πρέπει να απευθυνθούμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Επειδή όμως, οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν έως το 2060 πράγμα που σημαίνει πως προηγούνται για τις μνημονιακές κυβερνήσεις τα χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους από τα χρήματα για την υγεία του λαού, δεν πρέπει να αρκεστούμε σε προφορικές διαβεβαιώσεις αλλά να απαιτήσουμε γραπτές και έμπρακτες δεσμεύσεις. Καθότι και η έκθεση του κ. Λιαρόπουλου το 2011 αλλά και οι δηλώσεις το 2013 του τότε υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη εξακολουθούν να ισχύουν και δεν έχουν ανακληθεί, οι οποίες μιλούν για υποβάθμιση και κλείσιμο του νοσοκομείου. Επιπλέον η υπουργική θητεία και του κ. Πολάκη επιβεβαιώνει ότι κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση της συνεχούς υποβάθμισης με πιο χαρακτηριστικά γεγονότα τη μείωση του ιατρικού προσωπικού αλλά και τις μετακινήσεις ιατρών που κάλυπταν σημαντικούς τομείς.
Συνεπώς, οι τοπικές
κοινωνίες πρέπει να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά και να απαιτήσουν:
α)
την άμεση ανάκληση όλων των μετακινήσεων και αποσπάσεων του ιατρικού
προσωπικού,
β)
τη στελέχωση του Τ.Ε.Π. με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς για να
αντιμετωπίζονται άμεσα και σωστά τα οξέα και επείγοντα περιστατικά,
γ)
την πλήρη κάλυψη του νοσοκομείου από το ΕΚΑΒ,
δ)
την πλήρη στελέχωση όλων των βασικών τμημάτων (χειρουργικού, αναισθησιολογικού,
παθολογικού, καρδιολογικού, μαιευτικού, παιδιατρικού, ακτινολογικού και
μικροβιολογικού), συνεπώς να απαιτήσουμε την άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμου και
επικουρικού προσωπικού,
ε)
πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό.
Τέλος, επειδή όπως τόνισα το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν είναι το δεύτερο νοσοκομείο της Μεσσηνίας, αλλά εξυπηρετεί τμήματα δύο νομών (Μεσσηνίας και Ηλείας), πρέπει να απαιτήσουμε την αποσύνδεσή του διοικητικά και οικονομικά από το νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Συνεπώς απαιτείται αγώνας ενωτικός και μαζικός. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε:
Τη συγκρότηση ευρείας συντονιστικής επιτροπής απ’ όλους τους φορείς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες των τέως επαρχιών Τριφυλίας και Ολυμπίας με επικεφαλής τους Δημάρχους και τον Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο, η οποία:
- Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απαιτώντας γραπτές δεσμεύσεις και
- Να διοργανώσει ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία της Κυπαρισσίας απαιτώντας την άμεση στελέχωση, αναβάθμιση και διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του νοσοκομείου.
Υ.Γ. Το συγκεκριμένο άρθρο στηρίζεται στην τοποθέτησή μου στην ημερίδα της Τετάρτης 18-9-2019 στην Κυπαρισσία.