Αγνοεί τον Συνήγορο του Πολίτη, που ζητά την απελευθέρωση των 36 Αιγύπτιων ναυαγών προσφύγων, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται παράνομα στην Κόρινθο και να υποβάλλονται σε καψόνια.
Δύο μήνες συμπληρώνουν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου 36 Αιγύπτιοι ναυαγοί πρόσφυγες, χωρίς καμία εξήγηση για την κράτησή τους εκτός από το γεγονός ότι δεν ταξίδευαν με οικογένεια ή δεν ήταν εμφανώς ανήλικοι. Η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται πως κλιμακώνει την κακομεταχείριση και τους υποβάλλει σε καψόνια, αντί να σεβαστεί την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη που ζητά την απελευθέρωσή τους και επισημαίνει ότι η κράτησή τους «εγείρει ερωτηματικά από πλευράς καταστρατήγησης της νομοθεσίας».
Μάλιστα στην επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στην ΕΛ.ΑΣ. ο Συνήγορος υπενθυμίζει με νόημα ότι «το ζήτημα της κράτησης θυμάτων ναυαγίου σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη την Αρχή μας», επισημαίνοντας τέσσερις επιστολές του Συνηγόρου μέσα στο 2022 για το θέμα όπως και την Ειδική Εκθεση Επιστροφών του 2021.
Σύμφωνα με την αναφορά που κατέθεσε στην ανεξάρτητη αρχή στις 15 Φεβρουαρίου η οργάνωση Equal Rights Beyond Borders, η κράτησή των 36 Αιγύπτιων ναυαγών είναι παράνομη, καθώς έχουν ζητήσει άσυλο και θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής στη Μαλακάσα για την καταγραφή του αιτήματός τους, όπως προβλέπεται για τους πρόσφυγες που φτάνουν στη ενδοχώρα, στην Κρήτη και στη Ρόδο.
Οι πρόσφυγες διασώθηκαν από το Λιμενικό της Καλαμάτας στις 21 Δεκεμβρίου νότια της Πελοποννήσου μαζί με άλλους περίπου 45 πρόσφυγες που ταξίδευαν με την οικογένειά τους ή ήταν εμφανώς ασυνόδευτοι ανήλικοι. Φαίνεται πως οι αρχές διαχώρισαν τους ενήλικες άντρες που ταξίδευαν μόνοι, τους συνέλαβαν, τους κράτησαν αρχικά στο Α.Τ. Καλαμάτας και στη συνέχεια τους μετέφεραν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Στις 3 Ιανουαρίου έγινε η προκαταγραφή του αιτήματος για άσυλο, ωστόσο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου δεν είχε γίνει ούτε πλήρης καταγραφή του αιτήματος, ούτε εξατομικευμένη αξιολόγηση της κατάστασής τους όπως προβλέπει ο νόμος.
Η οργάνωση υπενθυμίζει στην αναφορά της ότι η υπόθεση παρουσιάζει πολλά κοινά με αυτή των 29 Αφγανών προσφύγων που διασώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 στη Νεάπολη Λακωνίας και κρατήθηκαν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Παρότι ωστόσο ο Συνήγορος με επιστολή του την περασμένη Τετάρτη ζητά από την ΕΛ.ΑΣ. να εξετάσει «την άρση της κράτησης των 36 Αιγύπτιων ναυαγών και την υπαγωγή τους σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης σε αρμόδιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης», η αστυνομία εμφανίζεται να αγνοεί την ανεξάρτητη αρχή, αν δεν την εμπαίζει κιόλας, κλιμακώνοντας την κακομεταχείριση των προσφύγων που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε κέντρο κράτησης.
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η Εqual Rights Beyond Borders, δεν πέρασαν δέκα λεπτά από την αναφορά που έστειλε το πρωί της Τετάρτης ο Συνήγορος και στα κελιά όπου κρατούνται οι ναυαγοί εμφανίστηκαν αστυνομικοί οι οποίοι, χωρίς να τους εξηγήσουν τον λόγο καθώς δεν διέθεταν μεταφραστή, τους ανάγκασαν με την απειλή κλομπ να βγουν στον διάδρομο και τους πέταξαν στο δάπεδο τα σκεπάσματα, τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα αναποδογυρίζοντας τα σακίδιά τους. Σε ένα κελί η πόρτα του μπάνιου δεν έκλεινε και υπήρχε διαρροή με αποτέλεσμα να βραχούν τα πράγματα. Σε άλλο κελί έσπασαν την κλειδαριά του μπάνιου κι έβγαλαν έξω τον πρόσφυγα που πλενόταν. Αφού έκαναν άνω κάτω τα κελιά, απομόνωσαν έναν έναν τους πρόσφυγες, τους ανάγκασαν να γδυθούν και τους έκαναν σωματικό έλεγχο. Οταν έφυγαν παίρνοντας μαζί τους κάποια στρώματα και αντικείμενα, άφησαν τους πρόσφυγες ανάστατους κι απορημένους και τα δωμάτια σε κακά χάλια, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οργάνωση Solidarity with Migrants, κάνοντας λόγο για «μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης αγωνιζομένων ανθρώπων που παλεύουν για ελευθερία και δικαιοσύνη».
Έρευνα στα κελιά
Σύμφωνα με δικηγόρους της Equal Rights Beyond Borders, η διοίκηση του κέντρου ισχυρίστηκε ότι γινόταν έρευνα για επικίνδυνα αντικείμενα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, ενώ στο ερώτημα αν πρόκειται να εξετάσει την άρση της κράτησης των 36 ναυαγών, σύμφωνα με το αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει τέτοια εντολή.
Για άλλη μία φορά η στάση της ΕΛ.ΑΣ. εγείρει το ερώτημα αν δεσμεύεται από τα αιτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη, που αποτελεί μεταξύ άλλων τον Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, όπως και τον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας.
Γιατί στην επιστολή του ο Συνήγορος «τονίζει ότι η παράκαμψη της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, μέσω απευθείας κράτησης σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) τόσο των νεοεισερχομένων στον Εβρο όσο και των διασωθέντων σε ναυάγια, εγείρει ερωτηματικά από πλευράς καταστρατήγησης της νομοθεσίας και αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των ΠΡΟΚΕΚΑ και θεώρησης συλλήβδην όλων των νεοεισερχομένων ως κρατούμενων προς επιστροφή».
Υπογραμμίζει επίσης: «Η καταγραφή και ο ιατρικός έλεγχος των νεοεισερχομένων αλλοδαπών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ιατρικό έλεγχο και την παροχή τής τυχόν αναγκαίας περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, τη μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ώστε να τους παρασχεθεί εξειδικευμένη φροντίδα και προστασία. Οι παραπάνω διατάξεις αποτελούν τμήμα των διατάξεων σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής, οι οποίες, ωστόσο, αναμφίβολα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ΠΡΟΚΕΚΑ».
Οπως υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Αναστασία Μπαλτά από την οργάνωση Equal Rights Beyond Borders: «Οι άνθρωποι αυτοί, που επέζησαν από ένα ναυάγιο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη χώρα μας, δικαιούνται προστασία. Αντ’ αυτού η Ελλάδα τούς υποδέχτηκε με αυθαιρεσία, συρματοπλέγματα, θέτοντάς τους αμέσως μετά την άφιξή τους σε καθεστώς παράνομης κράτησης. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά παράδειγμα μιας πρακτικής που έχουμε εγκαλέσει και στο παρελθόν. Και αυτό δείχνει σοβαρό πρόβλημα στο πεδίο των ατομικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».
Πηγή: efsyn.gr| Δημήτρης Αγγελίδης
- Αρχική φωτογραφία: Η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά των 36 κρατούμενων Αιγύπτιων ναυαγών το πρωί της Τετάρτης άφησε τον χώρο άνω κάτω και τους ίδιους ανάστατους και απορημένους. Την ίδια ώρα ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η κράτησή τους καταστρατηγεί τη νομιμότητα και ζητά την απελευθέρωσή τους | Solidarity with Migrants