ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ 3 Κ.Υ. ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ελλείψεις και προβλήματα διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Δ. Φαββατά και μέλη του Ν.Τ. Μεσσηνίας, καθώς και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, Γιώργο Πετρόπουλο, κατά τη σημερινή (03.02.2021), επίσκεψή του στα Κέντρα Υγείας Πύλου, Μεσσήνης και Καλαμάτας.
Μετά την επίσκεψη του κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ, στις τρεις πρωτοβάθμιες δομές υγείας του νομού Μεσσηνίας (9:30 Κ.Υ. Πύλου, 11:30: Κ.Υ. Μεσσήνης και 12:30: Κ.Υ. Καλαμάτας), στη 1:30 μετά το μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, στην οδό Πλάτωνος, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρουσιάστηκαν τα προβλήματα τα οποία διαπίστωσαν στις δομές υγείας του νομού μας.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας Δημήτρης Φαββατάς, «διαπιστώσαμε πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά στη λειτουργία, την έλλειψη προσωπικού, τη μεγάλη καθυστέρηση στους εμβολιασμούς. Μαζί μας ήταν το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, προκειμένου τις διαπιστώσεις και τα αιτήματα να τα μεταφέρει στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο και μέσω αυτού να πιέσουμε για την καλύτερη λύση των προβλημάτων αυτών».
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, δήλωσε:
«Η αξία της πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι μεγάλη, πέραν όλων των άλλων, και γιατί ενισχύει συνολικά το σύστημα υγείας, ενισχύει και τη δευτεροβάθμια φροντίδα, τα νοσοκομεία, δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ολοκληρωμένης περίθαλψης, ειδικά και με την παρουσία του οικογενειακού γιατρού. Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει, έγινε και σταμάτησε μέχρις ενός βαθμού, και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της διαφορετικής αντίληψης που φαίνεται να αναπτύσσεται για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εκτιμούμε ότι η υποστελέχωση αυτή είναι επιλογή. Και είναι επιλογή γιατί υπάρχει έντονη πλέον η ανησυχία, ότι η παροδική ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό θα σταματήσει γιατί ο διακηρυγμένος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση μονάδων υγείας, κάτι το οποίο πρέπει να αποφευχθεί. Αν κάτι ανέδειξε η πανδημία είναι ακριβώς η μεγάλη αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ενημερωθήκαμε και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο κινείται με σχετικά αργούς ρυθμούς, θα λέγαμε, κυρίως λόγω της έλλειψης των εμβολίων, που δεν είναι προφανώς ζήτημα που αφορά τη Μεσσηνία, δεν είναι ζήτημα προφανώς ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό θέμα».
Προηγουμένως και μετά την πρώτη επίσκεψή του στο Κ.Υ. Πύλου, ο Γ. Πετρόπουλος και ο Δ. Φαββατάς σε κοινή ανάρτησή τους στο facebook αναφέρουν:
«Στο πλαίσιο δράσης για την Πρωτοβάθμια Υγεία, επισκεπτόμαστε Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας. Πρώτος σταθμός το Κ.Υ. Πύλου. Διαπιστώσαμε ελλείψεις προσωπικού και περαιτέρω υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, ειδικά σε μια περιοχή ανεπτυγμένη τουριστικά και απομακρυσμένη από το Νοσοκομείο Αναφοράς της Καλαμάτας. Το Κ.Υ. Πύλου δεν πραγματοποιεί ακόμη εμβολιασμούς κι όταν αυτοί αρχίσουν υπάρχει κίνδυνος, λόγω έλλειψης προσωπικού, να υπολειτουργήσει. Μα τονίστηκε η ανάγκη μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού και προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικό προσωπικού».
Η παραπάνω περιοδεία πραγματοποιείται με αφορμή την Ημέρα Δράσης για την ανάδειξη των προβλημάτων της δημόσια υγείας και πρόνοιας, που διακήρυξε η ΑΔΕΔΥ, με αιτήματα:
- Ισχυρή δημόσια υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
- Επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας
- Ένταξη στα ΒΑΕ
- Χαρακτηρισμός των θανάτων των εργαζομένων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα
- Μονιμοποίηση εκτάκτων
- Αύξηση στους μισθούς